Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

VIDEO- Η Γ. Κατσιαμπούρα αναλύει αν ήταν γενοκτονία οι διώξεις των Ποντίων- Δείτε το

Γιάννα Κατσιαμπούρα*
Το θέμα "σηκώθηκε" μετά την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Παιδείας Ν.Φίλη απασχόλησε με ένταση την κοινή γνώμη και κυρίαρχησε στην ειδησεογραφία όπου βγήκαν διάφοροι επαγγελματίες του χώρου, επαγγελματίες συνδικαλιστές του ποντιακού χώρου, συγγραφείς, δικηγόροι, συνδικαλιστές και άλλοι για να πουλήσουν πατριωτισμό.
Το αν ήταν .....
γενοκτονία ή εθνοκάθαρση, μαζικές διώξεις και δολοφονίες η υπόθεση των ποντίων χρειάζεται να ειδωθεί με ψυχραιμία και κυρίως να αναλυθεί με σοβαρότητα.

Η Γιάννα Κατσιαμπούρα, ιστορικός και συγγραφέας, αναλύει το θέμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΚΔΕ -Σπάρτακος πρόσφατα και μέσα σε μια ώρα παραθέτει στοιχεία, άποψη και συμπεράσματα για το θέμα.
Συστήνω να δείτε τα βίντεο και είμαι σίγουρος ότι θα μάθετε πολλά.
Τα βίντεο με χρονική σειρά είναι:









*Η Γιάννα Κατσιαμπούρα είναι ιστορικός των επιστημών. Απόφοιτος του Τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ, απέκτησε ΜΔΕ από το ΕΜΠ στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας και είναι κάτοχος διδακτορικού από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τις επιστήμες στο Βυζάντιο.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ διδάσκει στο ΕΚΠΑ και στο ΕΑΠ.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν τους τομείς: Ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών, Φύλο και επιστήμες, Σχέσεις μεταξύ επιστημών και πολιτικής και οικονομικής ιστορίας στο Βυζάντιο. Ερευνητικές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία

2 σχόλια:

Θεοδόσης Κυριακίδης είπε...

υπεραπλουστεύσεις και προχειρότητα, στερεότυπα και τσουβάλιασμα όλων των κύριων σταθμών της ποντιακής ιστορίας στο μοντέλο του εθνικιστικού παροξυσμού. Πολλές ιστορικές αστοχίες για να το πω ευγενικά. Προφανώς, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η κα Κατσιαμπούρα δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αλλά κάνει πασάλειμμα και υιοθετεί άκριτα τα επιχειρήματα του αποδομητικού λόγου. Θα άξιζε μια δημόσια αντιπαραβολή με τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.

Βλάσης Αγτζίδης είπε...

Νομίζω ότι για το μονόλογο της Κατσιαμπούρα ισχύει αυτό που υποστηρίζω για όλη αυτήν ερμηνευτική προσέγγιση: "...για άλλη μια φορά γίνονται όλα αχταρμάς -είτε από άγνοια, είτε από συνειδητή πρόθεση διαστρέβλωσης- προκειμένου να περάσει μια περιφρονητική άποψη προς το κίνημα Μνήμης των προσφύγων του ’22.

Η γραμμή είναι πολύ συγκεκριμένη:
-άρνηση του προσφυγικού λόγου,
-εμμονική προσήλωση σε αντιλαϊκά στερεότυπα,
-μισές αλήθειες-μισά ψέματα,
-εξίσωση του θύτη με το θύμα και αντιστροφή των ρόλων,
-υιοθέτηση της εθνικιστικής τουρκικής παραφιλολογίας κατά τη γραμμή Νακρατζά.

Το ατύχημα είναι ότι ο λόγος αυτός «περνά» σε μια σειρά από έντιμους πολίτες, που απλώς δεν έχουν τρόπο διασταύρωσης του περιεχομένου ή αποδέχονται αξιωματικώς κάθε τι που προέρχεται από κάποιον που, ειλικρινά ή μη, ανήκει στον πολιτικό τους χώρο και χρησιμοποιεί μορφολογικά αναγνωρίσιμους κώδικες.

Θα λέγαμε ότι ο καλύτερος φίλος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς καπηλείας είναι αυτός ο νεοελληνικός αντιπροσφυγικός «οριενταλισμός»… Έναν αριστερό αντίλογο προς το ρεύμα αυτό, θα μπορούσατε να διαβάσετε στο φύλλο της προπερασμένης Κυριακής στην εφημ. «Εποχή»:

http://epohi.gr/portal/themata/20427-to-pragmatiko-diakyvevma "