Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Για την επικείμενη δίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής - Σ. Ανδρονίδης

του Σ. Ανδρονίδη*
αποκλεισμό των «διαφορετικών» και των «άλλων»,[1] παράγοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάδυση και την αποκρυστάλλωση μίας εθνικής αφήγησης περί κρίσης.



[1] Ο περιώνυμος «άλλος» αναγορεύεται στον απόλυτο «εχθρό». Στην αντίληψη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής ο (ιδεολογικά, φυλετικά & σεξουαλικά) «διαφορετικός» «επιμολύνει» τον «υγιή» και «ρωμαλέο» εθνικό ιστό. Σε αυτό το πλαίσιο, η βία που ασκείται εναντίον του, βία λεκτική και σωματική, τείνει στον ολικό αποκλεισμό του από τους κανόνες διαμόρφωσης του κοινωνικού γίγνεσθαι. Η βία που άσκησε το νεοναζιστικό μόρφωμα έφτασε μέχρι την φυσική εξόντωση (βλέπε τις περιπτώσεις του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα). Η προσίδια και βίαιη «κανονικότητα» της Χρυσής Αυγής ενσωματώθηκε οργανικά σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που ορίζουν και προσδιορίζουν το πλαίσιο εκδίπλωσης των «ροών» της οικονομικής-κεφαλαιοκρατικής κρίσης στην Ελλάδα. Η επικείμενη δίκη αποτελεί μία ευκαιρία για την πλέρια κατανόηση της ιδεολογίας και του τύπου δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος.
[2] Βλ. σχετικά, Πουλαντζάς Νίκος, ‘Φασισμός και δικτατορία. Η Τρίτη Διεθνής αντιμέτωπη στον Φασισμό’, Μετάφραση: Αγριαντώνη Χριστίνα, Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα, 2006, σελ. 279.
[3] Βλ. σχετικά, Μιχαήλ Σάββας, ‘Η Φρίκη μιας Παρωδίας. Τρεις ομιλίες για τη «Χρυσή Αυγή», Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα, 2013, σελ. 46. Είναι εξαιρετική η ανάλυση που επιχειρεί ο Σάββας Μιχαήλ στο βιβλίο του. Στηριγμένος σε ένα πλούσιο θεωρητικό οπλοστάσιο, αποδομεί ολοκληρωτικά την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής. 

*πολιτικός επιστήμονας, υποψήφιος διδάκτωρ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: