Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«Μάχη» για τις συνεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ / ρεπορτάζ

Το θέμα των συνεργασιών και των ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι ένα από τα βασικά αντικείμενα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των προεδρικών και της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη διαμορφώνουν ένα σκηνικό τριβής μέσα στην Κουμουνδούρου, το οποίο εν μέρει εκφράστηκε ήδη από την...
πρώτη ημέρα της συνεδρίασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία», ενώ από την άλλη πλευρά η Αριστερή Πλατφόρμα σε κείμενο συμβολής (το οποίο ενδεχομένως να μετατραπεί σήμερα σε τροπολογία) ζήτησε να τεθούν όρια στις συνεργασίες που θα γίνουν.

Πρόκειται για μία συζήτηση που ξεκινάει από παλιά και η οποία εντάθηκε από το 1ο Συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο του 2013. Καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν άμεση προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η συζήτηση αυτή επανήλθε στο προσκήνιο και φαίνεται ότι εξακολουθεί να απασχολεί τα ηγετικά στελέχη, ιδίως και μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμένο.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο αγώνας να δοθεί στο πολιτικό πεδίο και μέσα στην κοινωνία «πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον κόσμο, και δίνοντας ελπίδα και προοπτική με το πρόγραμμα και την στρατηγική μας». Επιπλέον, κάλεσε τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής να συνδράμουν, ώστε «να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες, τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό, τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια, τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα, να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία».

Μίλησε επίσης για συγκρότηση συμμαχιών «με κοινωνικές αναφορές, στη βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης», ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει με νόημα: «χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε, αλλά και χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας. Αυτό σημαίνει ηγεμονία». Αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια του κόμματος είπε ότι αυτά θα πρέπει να είναι «ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία».

Λίγο μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα. σαφής ήταν η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία κατέθεσε γρήγορα το κείμενο συμβολής, στο οποίο η 8η παράγραφος επικεντρώνεται σε θέματα συνεργασιών.

Κατ' αρχήν οι συντάκτες του κειμένου κάνουν λόγο για κοινή δράση και για κοινές πρωτοβουλίες και συμμαχίες «με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και με πρόσωπα και δυνάμεις που προέρχονται από άλλους πολιτικοϊδεολογικούς χώρους, ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες και κοινούς αγώνες και μετατοπίζονται ειλικρινά προς τα αριστερά και δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην στήριξη, ψήφιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών».

Στην Αριστερή Πλατφόρμα, όμως, χαράσσουν μια σαφή «κόκκινη» γραμμή ως προς τα πρόσωπα με τα οποία θα μπορούσαν να συμπλεύσουν. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ θολά και καιροσκοπικά (ζητώντας ταυτόχρονα τη "συνέχιση των μεταρρυθμίσεων" και ξιφουλκώντας με τον "λαϊκισμό"), αλλά δεν ασκούν ούτε μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την καταστροφική κοινωνικά "θέση ευθύνης" που κατέλαβαν ή υποστήριξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠΑΣΟΚ, κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της παραγράφου εκφράζεται η άποψη πως «η ΚΕ πρέπει να διασαφηνίσει ότι την ευθύνη για διάλογο με τις άλλες δυνάμεις την έχουν αποκλειστικά τα όργανα του κόμματος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας συζήτησης».


Σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να μιλήσουν όλα τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: