Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ...

'Η Ο ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Του ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΛΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ*


Είναι ακόμη πολύ νωπή στην μνήμη των Πειραιωτών η ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη ανάμειξη του Μητροπολίτη Πειραιά στις πρόσφατες....
δημοτικές εκλογές υπέρ του συνδυασμού Μαρινάκη – Μώραλη με την οποία ενέπλεξε την εκκλησία και τον κλήρο σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση για να στηριχθεί και να ενισχυθεί εκλογικά ο συνδυασμός αυτός στην διεκδίκηση για την Δημαρχία του Πειραιά.

Η άμεση αυτή εμπλοκή του Μητροπολίτη και κατ’ επέκταση του εκκλησιαστικού κλήρου στα πολιτικά δρώμενα της πόλης υπέρ του συνδυασμού που εκπροσωπούσε επιχειρηματικά και εφοπλιστικά συμφέροντα προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αποδοκιμάστηκε έντονα από την συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, των δημοτικών και παραταξιακών σχημάτων αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της πόλης.



Αυτή η ανάμειξη του Μητροπολίτη Πειραιά εγείρει δικαιολογημένα μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις σκοπιμότητες και τις επιδιώξεις του συγκεκριμένου Μητροπολίτη.


Όμως ο Μητροπολίτης Πειραιά δεν σταμάτησε σε αυτό. Στις 4/7/2014 εξέδωσε δήλωση προς τα ΜΜΕ αναφορικά με το βούλευμα φωτιά του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας το οποίο αποκαλύπτει συνταρακτικά στοιχεία για «στημένα» ποδοσφαιρικά παιχνίδια και την αλλοίωση αποτελεσμάτων από παράγοντες ομάδων της SUPER LEAGUE και στο πόρισμα αυτό αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του Προέδρου του ΟΣΦΠ Βαγγέλη Μαρινάκη, του Προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή, του Προέδρου του Λεβαδειακού Γιάννη Κομπότη και άλλων παραγόντων αλλά και διαιτητών. Σημειώνουμε ότι η ανωτέρω έρευνα διενεργείται από το 2012 από τον αθλητικό Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα και βρήκε σοβαρότατες ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του στον Ολυμπιακό (μεταξύ των οποίων και ο νυν Δήμαρχος Πειραιά Γιάννη Μώραλης) είναι εμπλεκόμενοι. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της οργάνωσης της ομάδας τους προσεγγίζουν και επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους αστυνομικούς – δικαστικούς – πολιτικούς και άλλους ισχυρούς παράγοντες της χώρας, κάποιους από τους οποίους προσλαμβάνουν σε καίριες θέσεις της ΠΑΕ μετά την αποχώρησή τους από νευραλγικές θέσεις που κατείχαν στο δημόσιο.

Στην ίδια δικογραφία με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ενσωματώνονται εξαιρετικά και σοβαρότατα στοιχεία που προέκυψαν από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες τις οποίες κατέγραψε ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Η άρση αυτή έγινε έπειτα από καταγγελία για την δράση εγκληματικής οργάνωσης ή οποία μεταξύ άλλων είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε φούρνο γνωστού επιχειρηματία και πρώην διαιτητή στην Καλαμάτα το 2012.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με το πόρισμα οι εμπλεκόμενοι αφορούν αδικήματα της κακουργηματικής απάτης στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελεσμάτων και αγώνων.

Αμέσως μετά την κλήση των υπόπτων για τέλεση αξιόποινων πράξεων και την δημοσιοποίηση του πορίσματος παρενέβη ο Μητροπολίτης Πειραιά κάνοντας την παρακάτω δήλωση:

«Από την ενασχόληση με ανακριτικά καθήκοντα αρκετά χρόνια στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, έχω την δυνατότητα να εκφράσω δημόσια την γνώμη μου αναφορικά με την παρανόμως δημοσιοποιηθείσα πρόταση του Αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών καθ’ ό μέρος αφορά αυτή στον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς και εκλεγέντα πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιώς κ. Βαγγέλη Μαρινάκη αναφέρων ότι είναι ατεκμηρίωτη και χωρίς ουσιώδη στοιχειοθέτηση και κατά ταύτα αποβαίνει έωλος, αβάσιμος και ανεπέρειστος.

Όσον αφορά στους δημοσιοποιηθέντας διαλόγους πού φέρονται δήθεν εμπλέκοντας τον κ. Μαρινάκη δεν έχουν καμία ποινική αξιολόγηση.

Επομένως, καταλήγει ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, όλη αυτή ἡ απαράδεκτη υπόθεση αναφορικά με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι πομφόλυγα ἡ οποία εντός ολίγου χρόνου θα διαρραγεί μετά κρότου.»

Ο ρόλος του σημειώματός μας δεν θα μπορούσε να είναι να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης που χειρίζεται η ελληνική δικαιοσύνη και η οποία, εάν και εφόσον αφεθεί ελεύθερη, πιστεύουμε ότι θα φθάσει στην άκρη του νήματος γύρω από αυτή την πολύκροτη υπόθεση που απασχολεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κατά συνέπεια δεν επιθυμούμε να αντιπαρατεθούμε στον Μητροπολίτη Πειραιά στα επιχειρήματά του που κρίνει με τον συγκεκριμένο τρόπο στοιχεία που αφορούν την δικογραφία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία του πορίσματος είναι πομφόλυγα και ότι θα διαρραγεί μετά κρότου.

Όμως μια σειρά άλλα ερωτήματα είναι αναγκαίο να διατυπωθούν. Πώς είναι δυνατόν ένας Μητροπολίτης – στο όνομα ότι κατά το παρελθόν άσκησε ανακριτικά καθήκοντα – να αποφαίνεται ότι οι κατηγορίες που αποδίδονται είναι φούσκα, πότε πρόλαβε να διαβάσει, να μελετήσει και μέσα σε χρόνο ρεκόρ να βγάλει την απόφαση ότι τα όσα αποδίδονται στον Πρόεδρο του ΟΣΦΠ είναι ανυπόστατα; Είναι άραγε έργο της εκκλησίας και της ιεραρχίας η ωμή ανάμειξη στο έργο της δικαιοσύνης; Πώς είναι δυνατόν ανώτερος εκκλησιαστικός παράγοντας να παρεμβαίνει με αυτόν τον εξόφθαλμο μεροληπτικό τρόπο υπέρ ενός εφοπλιστή – επιχειρηματία για τον ρόλο του σε μια υπόθεση που αφορά το ποδόσφαιρο και διερευνά η δικαιοσύνη;

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ο Μητροπολίτης Πειραιά, όχι για πρώτη φορά, ξεπερνά τα εσκαμμένα και δηλώνει, χωρίς να κατέχει καθόλου την υπόθεση, την πρόθεσή του να επηρεάσει το έργο της δικαιοσύνης, να δημιουργήσει κοινωνικό ανάχωμα στο ενδεχόμενο δίωξης του προέδρου του ΟΣΦΠ και να απαλλάξει από όποιες κατηγορίες τον πρόεδρο του ΟΣΦΠ.

Αντίθετα ποτέ και πουθενά δεν είδαμε ανάλογη σπουδή και «ευαισθησία» του Μητροπολίτη Πειραιά για εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τον Πειραιά και τους πολίτες της πόλης όπως είναι η ανεργία, για την οποία ευθύνη έχουν και οι εφοπλιστές με πρώτο διδάξαντα τον εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη ο οποίος δεν έχει ούτε ένα πλοίο του στην ελληνική σημαία και δεν απασχολεί ούτε έναν έλληνα Ναυτικό ενώ έχει δημιουργήσει δική του ναυτική σχολή στην Ρουμανία για να παράγει φθηνό εργατικό δυναμικό!!! Για αυτά και τόσα άλλα δεν έχει αρθρώσει ούτε μια λέξη ο φίλτατος Μητροπολίτης Πειραιά!!!

Ο γράφων δηλώνει οπαδός του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού που στο παρελθόν είχε και ουσιαστική παρουσία και με αυτήν την ευκαιρία θέλει να επισημάνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο όπως έχει δομηθεί και εξελιχθεί με την παρουσία επιχειρηματιών και παραγόντων δεν έχει χάσει μόνο από ομορφιά, θέαμα και γοητεία αλλά πολλές φορές οι ομάδες μέσω των επιχειρηματιών τίθενται στην υπηρεσία τους για τους δικούς τους αποκλειστικά επιχειρηματικούς σκοπούς και φιλοδοξίες και επανειλημμένα έχουν ξεστρατίσει σε παράνομες και έκνομες ενέργειες και δραστηριότητες που στο ελληνικό ποδόσφαιρο συναντάμε δεκάδες τόσο στον ΟΣΦΠ όσο και σε άλλες ομάδες.

Τα παραδείγματα Κοσκωτά, Ψωμιάδη, Μπέου κλπ επιβεβαιώνουν την άποψή μας αυτή και στον πλέον δύσπιστο.

Αναφορικά με την χονδροειδή παρέμβαση του Μητροπολίτη Πειραιά κάποιος θα πρέπει να του επισημάνει (και αυτός είναι ο σκοπός αυτού του άρθρου) ότι ο εναγκαλισμός της ιεραρχίας, του εκκλησιαστικού κλήρου και ευρύτερα της εκκλησιαστικής κοινότητας με επιχειρηματικά συμφέροντα και επιδιώξεις, η ταύτισή τους με επιχειρηματικά πρόσωπα των ΠΑΕ οδηγούν από την μια να εκτίθεται ανεπανόρθωτα η εκκλησία και ότι αυτή πρεσβεύει για τους πιστούς και από την άλλη να υπονομεύεται και να υποσκάπτεται ο θεσμός της εκκλησίας και τελικά να οδηγεί με βεβαιότητα ανώτεροι και ανώτατοι κληρικοί να είναι στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ειδικότερα σε περιόδους βαθειάς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης η επιχειρηματική κηδεμονία επί της εκκλησίας από παράγοντες του μεγάλου κεφαλαίου την μετατρέπουν στην συνείδηση του λαού και της κοινωνίας σε φερέφωνό τους για την εκπλήρωση των δικών τους ιδιοτελών σκοπών.

Κλείνοντας θα θυμίσουμε στον Μητροπολίτη Πειραιά το αρχαίο γνωμικό του Μένανδρου «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Υ.Γ. Η καθυστέρηση στην παρέμβασή μας οφείλεται στο γεγονός ότι αναμέναμε να υπάρξει απάντηση από εκπροσώπους του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος του Πειραιά που όμως επέλεξαν για πολλοστή φορά την σιωπή….. η οποία όπως φαίνεται εκτός από χρυσός είναι στην περίπτωση του Μητροπολίτη και ιερή……

Επίσης για πολλοστή φορά διαπιστώνουμε τον άθλιο ρόλο των διαπλεκόμενων και συστημικών ΜΜΕ και πολλών επώνυμων μεγαλοδημοσιογράφων (ορισμένοι από τους οποίους θέλουν να παρουσιάζονται και ως αντιμνημονιακοί) και οι οποίοι σιώπησαν πλήρως, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα Αθηνών για ενδεχόμενη ευθύνη του Μαρινάκη.


* Ο Αντώνης Νταλακογεώργος είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: