Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

VIDEO - DW: Λιμενικοί απειλούν να σκοτώσουν μετανάστες

Άνδρες του Λιμενικού να απειλούν για τη ζωή τους μετανάστες και να τους δέρνουν παρουσιάζει βίντεο της Deutsche Welle που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και ενώ το Λιμενικό αρνείται τις κατηγορίες ότι έσπρωχνε μετανάστες στο νερό.


“Hey, you. Dont a make a move, Ill kill you” (ε, εσύ μην κουνηθείς, θα σε σκοτώσω) φέρεται να...
λέει άνδρας του Λιμενικού ενώ έχει επιβιβαστεί σε σκάφος με μετανάστες στη Λέσβο. “Don’t a make a move, hands up, Everybody hands up, Everybody stay on the boat” (Μην κουνηθείτε, Ψηλά τα χέρια όλοι, Όλοι να παραμείνετε στο σκάφος” ακούγεται να λέει στο βίντεο.

Ακτιβιστής της Διεθνούς Αμνηστίας από τη Λέσβο που μιλάει στη DW αναφέρει ότι “το να διανύσουν τη μικρή απόσταση από την απέναντι τουρκική ακτή μπορεί να σημαίνει πολλά. Ασφάλεια, επανένωση με αγαπημένους, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.”
Όμως αν συλληφθούν, σχολιάζει ο παρουσιαστής, αυτοί οι πρόσφυγες επαναπροωθούνται συστηματικά στην Τουρκία, με καμιά ελπίδα να εγκατασταθούν σε αυτό το νησί, το οποίο σημειώνει “κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένα πλωτό νεκροταφείο”.

Στη συνέχεια δείχνει πλάνα ενός σκάφους το οποίο έχει πάρει φωτιά. Όπως αναφέρει το ντοκιμαντέρ η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ κατά του σκάφους και χτύπησε τη μηχανή. “Δεν ντρέπονται να ρίξουν μπουνιές και κλωτσιές στους πρόσφυγες”, σχολιάζει.

“Εμείς απλά κάνουμε το καθήκον μας. Ακολουθούμε εντολές από την κυβέρνηση. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την πολιτική”, απαντά λιμενικός που φιλοξενείται στο ντοκιμαντέρ.
Την ίδια ώρα, ένας μετανάστης από τη Σομαλία που έφτασε στη Λέσβο τον περασμένο Απρίλιο περιγράφει την περιπέτειά του. Όπως αναφέρει τραυματίστηκε από την προπέλα σκάφους του Λιμενικού με αποτέλεσμα να σπάσει τα πόδια του σε διάφορα σημεία και ενώ αιμορραγούσε κανείς δεν του έδωσε βοήθεια παρά μόνο άρχισαν να του κάνουν ερωτήσεις.


Σε άλλο βίντεο άνδρας του Λιμενικού εμφανίζεται να ανεβαίνει σε σκάφος μετανάστη και αρχίζει να τον χτυπάει μέχρι που κόβεται το βίντεο απότομα.



Χθες πάντως ο αντιναύαρχος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Μπαντάς ζήτησε συγνώμη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε το  ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. «Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. 

Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο», δήλωσε. 


Newsroom Enet


Δεν υπάρχουν σχόλια: