Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση και η απαιτούμενη απάντηση / Λ. Κιοσέογλου

του Λ. Κιοσέογλου*
Μπήκε στην κυριολεξία με το ''δεξί'' το 2014. Φυσικά φρόντισαν για αυτό όσοι απαρτίζουν την συγκυβερνηση Σαμαρα-Βενιζελου, αλλα και οσοι τους στηριζουν οποτε παρουσιαστει κοινοβουλευτικη ή αλλη ''ανάγκη'' (π.χ. συνδικαλιστική ανυπαρξία).

Συμφωνα με την εκτιμηση της γενικης γραμματειας κοινωνικων ασφαλισεων, οι ηδη νομοθετικα κατοχυρωμενες (...) αλλαγες θιγουν βαναυσα περιπου 600.000 ασφαλισμενους και...
συνταξιουχους.

Δεν προκειται για κατι εντελως καινουργιο- οι εναλλασομενες συμπληρωματικες κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ φροντισαν (και φροντιζουν) με αξιοθαυμαστη συνεπεια, κανοντας την αρχη απο το μακρινο 2002.

Με αρχη τον Ν.3029/2002 (Νομος Ρεππα), τους Ν.3863/2010 και Ν.3865/2010 (Νομοι Λοβερδου),τον Ν.3996/2011 (Νομος Κουτρουμανη), καταληξαμε στο ΑΠΑΥΓΑΣΜΑ του ΤΑΞΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ που εκφραζει ο Ν.4093/2012 (Νομος Βρουτση)- του μακραν ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΤΕΡΟΥ υπουργου αυτης της βαθια ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ-ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ συγκυβερνησης.

Απο τις νομοθετικες παρεμβασεις που υλοποιουνται συγκεντρωτικα (και με κοινωνικη αναλγησια) θιγονται κυριως οι γυναικες ασφαλισμενες στο ΙΚΑ, οι εργαζομενοι στα ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ επαγγελματα, οι ενστολοι (!) και εντυπωση προκαλει οτι δεν γλυτωνουν ουτε οι αγροτες!

Ολα αυτα την ωρα που το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κρουει τον κωδωνα του κινδυνου για τα ασφαλιστικα ταμεια -μιλωντας για ελλειμα της ταξης των 940 εκατ ευρω. Παραγοντας που ουσιαστικα αποτελει ισως το τελευταιο σταδιο πριν την ολοκληρωτικη καταρρευση του ασφαλιστικου συστηματος οπως το ξεραμε-και συγκεντρωτικα.

Αναφορικά με τους ΑΓΡΟΤΕΣ, όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2014 θα πάρουν ως βασική σύνταξη το αστρονομικό ποσό των 172 ευρω (από 360-μειωση 48%!!!)- καθώς με νόμο του 1998 (!) προβλέπεται ότι από το 2003 (και κάθε χρόνο) θα μειώνεται η βασική σύνταξη κατά 4%, έως ότου να καταργηθεί ΕΝΤΕΛΩΣ το 2026!

Φυσικά τιμωρείται και η ΒΑΡΙΑ εργασία και η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ, μαζί με την ΕΝΣΤΟΛΗ υπηρεσία με επιμήκυνση του χρόνου εργασίας κατά 6 έτη!

Μόνο θετικό στοιχείο αποτελεί η ελπίδα που προσφέρει το ενδιαφέρον του μεγιστάνα του ΤΖΟΓΟΥ στο Las Vegas- του Σελντον Αντελσον- για τα φιλέτα δημόσιας γης που ξεπουλιούνται αντί πινακίου φακής.

Προφανώς η ανάπτυξη για την κυβέρνηση σημαίνει καζίνο, ξενοδοχεία για πλούσιους (ξένους ως επί το πλείστον) και αλλά ''ηθικά'' πρότυπα διασκέδασης, άγνωστο με ΤΙ όρους και συνθήκες  εργασίας.

Χρέος λοιπόν όλου του εργαζομένου λαού είναι η ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτού του κοινωνικά ανάλγητου και βαθιά ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΥ παραγωγικού πρότυπου, και φυσικά της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που το εφαρμόζει σαν ''μονόδρομο''.

Στην δημοκρατία και σε ένα κράτος δικαίου που στηρίζει τον ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ δεν υπάρχουν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ. 


Ας ανοίξουμε λοιπόν τους ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ δρόμους!

*μέλος του ΔΣ του Εργ. Κέντρου Θεσσαλονίκης με την Αυτόνομη Παρέμβαση

Δεν υπάρχουν σχόλια: