Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση για την συγκρότηση ομάδας φύλου και σεξουαλικότητας ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Πριν λίγο καιρό, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με σκοπό να συγκροτηθεί ένα εγχείρημα εντός της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α σχετικά με ζητήματα φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και...
σεξιστικής/ομοφοβικής/έμφυλης καταπίεσης. Συμφωνήσαμε ότι ναι μεν υπάρχουν τέτοιες ομάδες, με κάποιες από τις οποίες θέλουμε να βρεθούμε μαζί στη δράση, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κενά και ελλείψεις τόσο στον λόγο όσο και στις δράσεις.

Ξεκινώντας αυτό το εγχείρημα, έχουμε δύο σκοπούς. Ο ένας είναι να εμπλουτίσουμε τα ήδη υπάρχοντα κινήματα και να συμβάλουμε ώστε αυτά να γίνουν πιο μαχητικά και πολιτικά. Ο δεύτερος προκύπτει από την αναγκαιότητα  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο χώρος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να έχει λόγο, άποψη και παρέμβαση στα ζητήματα φύλου και καταπίεσεων σεξιστικής και ομοφοβικής προέλευσης. Οι επιθέσεις Χρυσαυγιτών σε ομοερωτικούς ανθρώπους, οι εξελίξεις σχετικά με την μη επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, η λογοκρισία του ΕΣΡ σε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την ομοερωτική επιθυμία, αλλά και οι επιθέσεις και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί σε τρανς/διεμφυλικά άτομα, υπενθυμίζουν διαρκώς τόσο τον σεξισμό, όσο και  την ομοφοβία που ενυπάρχει στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα σ’αυτούς που κυβερνούν.

                Αυτό που μας ώθησε να πάρουμε την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας ήταν αρχικά η ανάγκη να απαντήσουμε στα προβλήματα που ταλανίζουν τα lgbtq άτομα από  αριστερή-αντικαπιταλιστική σκοπιά. Πιστεύουμε  πως το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα δεν πρέπει να οραματίζεται μόνο μια κοινωνία απαλλαγμένη από την ταξική ανισότητα και την καταπίεση αλλά μια κοινωνία απαλλαγμένη συνολικότερα από τις σχέσεις εξουσίας, είτε αυτές βασίζονται στην τάξη, είτε στο φύλο, στην εθνικότητα, στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στην έμφυλη ταυτότητα. Πρόκειται για ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους και είναι εξόχως πολιτικά. Αφορούν ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους ανθρώπους που δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο έκφρασης στην καθημερινότητα τους, της ομοερωτικής συμπεριφοράς ή της τρανς κατάστασής τους, και για οικονομικούς λόγους.

                Σε δεύτερη φάση, ελπίζουμε να βρεθούμε σύντομα σε θέση να συμβάλουμε στα ήδη υπάρχοντα κινήματα, τόσο με την ενεργή και διακριτή παρουσία μας σε αυτά, όσο και με αντίστοιχη θεματολογία/στοχοθεσία για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε ένα πιο μαχητικό πλαίσιο αιτημάτων, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με πολιτικό λόγο τον χώρο μας ως lgbtq άτομα στην κοινωνία.

                Προσδοκούμε μία μελλοντική κοινωνία απενοχοποιημένη από τα κυρίαρχα πρότυπα, όπου δεν θα υπάρχει σωστή και λάθος σεξουαλικότητα. Παλεύουμε όχι για την κατάργηση των ποικίλων σεξουαλικών ταυτοτήτων αλλά για την δυνατότητα να μπορούν αυτές να συνυπάρχουν ισάξια, με ίση κοινωνική αποδοχή, με ίδια δικαιώματα.


                Πιστεύουμε ότι αυτή μας η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση στις γραμμές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.. Καλούμε όποιον/όποια σύντροφο/συντρόφισσα επιθυμεί να συμμετάσχει, να έρθει στην επόμενη συνάντηση –o χώρος και η ημερομηνία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες- ώστε να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε καλύτερα την φυσιογνωμία της ομάδας, μια αρχική στοχοθεσία και κάποιες πρώτες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: