Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Νέος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ ο Θ. Θεοχαρόπουλος / Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή / Τι είπε ο Κουβέλης

Θαν. Θεοχαρόπουλος
Ο 35χρονος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τον οποίο πρότεινε ο Φωτης Κουβέλης,  εξελέγη νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που αναδείχτηκε από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. 
Επί 108 ψηφισάντων έλαβε 64 ψήφους υπέρ, ενώ 42 ήταν λευκά και 2 "παρών", πήρε δηλαδή σχεδόν το 60% των ψήφων. Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος ήταν...
μοναδικός υποψήφιος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη ο οποίος δήλωσε: «Ευχαριστώ την Κεντρική Επιτροπή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στη πρόταση μου. Πάμε μπροστά».

Ο νέος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, αμέσως μετά την εκλογή του, ευχαρίστησε την Κεντρική Επιτροπή για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. «Ως γραμματέας της Κ.Ε θα λειτουργήσω με συλλογικότητα και ενωτικά», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.


Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι οικονομολόγος και διετέλεσε ειδικός γραμματέας ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, υποδειχθείς από την ΔΗΜΑΡ, ενώ παραιτήθηκε όταν αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Tην Εκτελεστική  Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ εξέλεξε κατά τη σημερινή,  πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά το πρόσφατο το 2ο Συνέδριο. Σύμφωνα με απόφαση του οργάνου, στην Ε.Ε. δεν συμμετέχουν βουλευτές του κόμματος.

Από τη λίστα της πλειοψηφίας «Σύνθεση», εξελέγησαν  οι:

Σάκης Παπαθανασίου
Παπαθανασίου Σάκης 51
Χατζησωκράτης Δημήτρης 47
Μαργαρίτης Θόδωρος 46
Μαυροκεφαλίδης Χρήστος 45
Παναγιώτου Παναγιώτης 42
Παγκάλου Έφη 34
Αμοιρίδης Γιάννης 27
Σαμπατακάκης Μιχάλης 25
Κακουλίδης Γιάννης 24


-Από τη λίστα «Αριστερό Δίκτυο», εξελέγησαν οι:
Ζορκάδης Βαγγέλης
Ζορκάδης Βαγγέλης 22
Ωταυρόπουλος Χρήστος 22
Λουκάς Δημήτρης 16
Φωτεινός Θράσος 16


Από την  λίστα «Ενωτική Λίστα», εξελέγησαν οι:
Λιοναράκη Μυρσίνη 22
Τσικαρδάνη Ντόρα 20
Καραγρηγορίου Γρηγόρης 19
Κάρης Κώστας 17

Στην συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ μίλησε ο πρόεδρος του
Φ. Κουβέλης
κόμματος Φ. Κουβέλης που είπε τα εξής:

•Στη χρονιά που ξεκίνησε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι πυκνές και θα γίνουν επιλογές που θα επιδράσουν στην πορεία των πραγμάτων. Θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας. Θα ληφθούν αποφάσεις συνολικά για το αν και πώς θα προχωρήσει η ενοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ένας  σημαντικός σταθμός σε αυτήν την πορεία. Ταυτόχρονα, τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Συμμετέχουμε σε αυτές τις πολιτικές διαδικασίες εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις που λάβαμε πριν   25 ημέρες  στο  δεύτερο συνέδριό μας. Ένα συνέδριο που επικαιροποίησε και αναβάθμισε τις πολιτικές και προγραμματικές μας προτάσεις για μια δημοκρατική διέξοδο  από την κρίση και  όρισε το πλαίσιο των πολιτικών μας συμμαχιών.

Αυτές τις αποφάσεις  θα τις υλοποιήσουμε συλλογικά. Η  ΔΗΜ.ΑΡ. καλείται να πείσει για την εναλλακτική της πολιτική πρόταση μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η σαφήνεια στο λόγο και στο πολιτικό στίγμα που εκπέμπουμε είναι προϋπόθεση για να διατυπωθεί δημόσια και με αποφασιστικό τρόπο,  να δοκιμαστεί εν τέλει στην πράξη και να κριθεί από την ίδια τη ζωή, το πολιτικό σχέδιο που αποφασίσαμε στο συνέδριο.
Είμαι βέβαιος ότι έχουμε να προσφέρουμε πολλά στη χώρα και στην κοινωνία και θα εργασθούμε συστηματικά για αυτό.

Το συνέδριο μας ανέδειξε τη νέα Κεντρική Επιτροπή που απαρτίζεται από παλιούς και νέους συντρόφους. Η Κεντρική Επιτροπή,  που θα εκλέξει σήμερα το γραμματέα της και την Εκτελεστική Επιτροπή,   καλείται να  οργανώσει το αμέσως επόμενο διάστημα την υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου. Καλείται να ηγηθεί στη μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου ώστε αυτός να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή θα οργανώσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,  στις 25 – 26/1, με αντικείμενο τον πολιτικό προγραμματισμό των επόμενων 4 μηνών έως τη διεξαγωγή των εκλογών.

•Η φετινή χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Το κοινωνικό ζήτημα παραμένει οξύ. Φτώχεια, ανεργία και υποχώρηση του κοινωνικού κράτους είναι μόνιμες σταθερές της καθημερινότητας. Οι μισθοί μειώνονται ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι καθυστερήσεις πληρωμής των αποδοχών είναι συχνά πολύμηνες. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν διαρκείς μειώσεις. Όλοι οι συνεπείς φορολογούμενοι  βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται  από τους υψηλούς φόρους. Εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την πρόσβαση τους στο σύστημα υγείας.

Αυτός ο τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι κοινωνικά δίκαιος και δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικός. Έχει επιτευχθεί η σχετική σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως δεν υπάρχει μια πραγματική πορεία εξόδου από την κρίση. Και συνιστά  αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης να καλλιεργεί μια υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. Αυτό που προοιωνίζεται είναι το πέρασμα σε μια κατάσταση στασιμότητας, χωρίς ουσιαστική αύξηση στην απασχόληση και στα εισοδήματα.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Η προσπάθεια δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή της πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό μας μήνυμα, αυτή είναι η μάχη που δίνουμε.

•Δεν συναινούμε στις συντηρητικές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είμαστε αντίθετοι όμως στον  αριστερό λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τροφοδοτεί αυταπάτες και υποστηρίζει τη διατήρηση  παθογενειών του παρελθόντος. Επιδίωξή  μας είναι η ανάδειξη και προώθηση των προοδευτικών λύσεων εντός της κρίσης. Λύσεις που δεν είναι εύκολες, αλλά είναι εφικτές. Λύσεις κοινωνικά δίκαιες  που  αντιπαλεύουν  τη δημοκρατική συρρίκνωση και εμβαθύνουν τη δημοκρατία οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.

•Διεκδικούμε έναν ευρωπαϊσμό της αλληλεγγύης που θα δίνει λύσεις προοδευτικές. Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση με αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την αναπτυξιακή διαδικασία και την ανανέωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι εντός η εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του  Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

•Η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση –την οποία χαιρετίζουμε και θα συμβάλλουμε με προτάσεις στην επιτυχία της –πρέπει  να αξιοποιηθεί ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη για μεγαλύτερες και ισχυρότερες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κρίσης και για  αλλαγή των προγραμμάτων προσαρμογής. Πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να προετοιμαστεί  μια συνολική λύση που θα καταστήσει βιώσιμο οικονομικά και κοινωνικά το ελληνικό χρέος.

•Η παρουσία στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα,  δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια τυπική διαδικασία. Είναι μια δυνατότητα για να αναδειχθούν οι παραλείψεις, τα λάθη, το μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά κυρίως τα αδιέξοδα της πολιτικής της μονόπλευρης, άδικης και αναποτελεσματικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται. Ζητούμενο είναι  μια σαφής τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και της αλλαγής του τρόπου παρακολούθησης του προγράμματος. Να υπάρξει συντεταγμένη  απεμπλοκή από την τρόικα, ώστε η  ελληνική κυβέρνηση με πολιτική αυτονομία να υλοποιεί μέτρα για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.  Όπως είπε και ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα «η κατάργηση της τρόικας θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική νίκη για την ελληνική Προεδρία».

•Σε λίγες μέρες έχουμε την επίσκεψη της τρόικας.  Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει καθαρό ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, οριζόντιων ή στοχευμένων που επιβαρύνουν την κοινωνία. Να αποκρούσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας και να διεκδικήσει ουσιαστικές αλλαγές  στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να αντικατασταθούν τα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και να συνδεθεί αυτό με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την  αναζωογόνηση της αγοράς, τη δημιουργία πλαισίου  κοινωνικής προστασίας.


•Να υπάρξει επανεκκίνηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, για να συνδεθεί με νέα οργανογράμματα, νέες περιγραφές θέσεων εργασίας, έλεγχο παρουσίας, έλεγχο υλοποίησης καθηκόντων έργου, εσωτερική κα εξωτερική  αξιολόγηση του έργου, εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου. Και όχι να απορρυθμίζει το δημόσιο τομέα συνδέοντας την κινητικότητα με τις απολύσεις, καλλιεργώντας το μαζικό φόβο, την  αποθάρρυνση και την αδράνεια του ανθρώπινου δυναμικού.

•Να υπάρξει άρση της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλου του πληθυσμού στις βασικές υπηρεσίες υγείας.  Να υλοποιηθούν εκτεταμένες δράσεις υποστήριξης των ανέργων. Να προχωρήσει ταχύτατα η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος   και της  σχολικής σίτισης.  Να  ενισχυθούν οι υπηρεσίες  κοινωνικής φροντίδας στους Δήμους.

Για τη χρηματοδότηση όλων αυτών των δράσεων πρέπει να διεκδικηθεί ρύθμιση ώστε το 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος,  από το πρώτο ευρώ,  να διοχετεύεται σε δράσεις κοινωνικής στήριξης των αδύναμων ομάδων. Όπως παλαιότερα , με πρόταση της ΔΗΜΑΡ το 70% της υπερκάλυψης των στόχων συμφωνήθηκε να κατευθύνεται σε κοινωνικό προϋπολογισμό, έτσι και σήμερα είναι εφικτή μια ακόμη καλύτερη ρύθμιση.

•Η θέση της τρόικας για   την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Όπως επίσης και οποιαδήποτε πρόταση για περαιτέρω αύξηση των φορολογικών βαρών. Αντίθετα, είναι αναγκαία η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας τώρα, με σταθερή και δίκαιη προοδευτικότητα   και όχι όταν βγούμε από την κρίση.

•Το οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με τη μείωση του χρέους και άρα των ετήσιων επιβαρύνσεων, με την αξιοποίηση των υπολοίπων από το ποσό των 50 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με βελτιώσεις στα έσοδα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και με σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ανορθολογικής διαχείρισης.

•Η προσγείωση των δημοσιονομικών στόχων σε ρεαλιστικά πλαίσια είναι απαραίτητη διότι το υπάρχον πρόγραμμα προβλέπει ετήσια ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ  που δεν μπορούν στην πραγματικότητα να καλυφθούν.  Ταυτόχρονα η σύνδεση του προγράμματος προσαρμογής με την ανάπτυξη είναι η μόνη λύση ώστε η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι εφικτή στο μέλλον.
Στη κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και η ενίσχυση των αναπτυξιακών  παρεμβάσεων   μέσω της ταχύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων και τη  συσχέτισή τους  με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

•Κρίσιμο ζήτημα είναι η επαναφορά των ιδιωτικών επενδύσεων στα προηγούμενα επίπεδα. Εκτός από την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων βασικό στοιχείο της πολιτικής εξόδου από την κρίση  πρέπει να είναι η ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η παροχή ρευστότητας στην αγορά με προτεραιότητα τις παραγωγικές κατευθύνσεις.

•Πέραν όμως των αλλαγών και των παρεμβάσεων στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη σχέση μας με τους εταίρους, υπάρχει ανάγκη για μεγάλες αλλαγές  και βαθειές τομές εντός της Ελλάδας.
Τα φαινόμενα διαφθοράς που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν τόσο στο παρελθόν όσο όμως και στο παρόν, αναδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός  καθολικού  συστήματος διαφάνειας .
Είναι μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία η διαλεύκανση και η δικαστική αντιμετώπιση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και παράνομης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» όλων όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και η νομοθέτηση διαφανούς συστήματος διαγωνιστικών διαδικασιών για τις προμήθειες του δημοσίου .

•Η ΔΗΜ.ΑΡ. κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Επίσης  καταθέσαμε τροπολογία σχετικά με τη σύσταση ενεχύρου, δηλαδή τη ρευστοποίηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων για παράβαση του νόμου για το  «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις Τράπεζες ποσά.
Με ανέπαφο τον πυρήνα αυτών των άνομων συμφερόντων και της διαφθοράς ναρκοθετείται το δημόσιο συμφέρον, παραμένει η αδικία και η διαφθορά και εν τέλει η  προσβολή του δημόσιου χρήματος.

•Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Η ανάταξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η κοινωνική συνοχή και η δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου, του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Επιδίωξή μας είναι να συγκροτηθεί η πολιτική συμπαράταξη, με ισχυρό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, που θα διεκδικήσει λύσεις σε επείγοντα θέματα επιβίωσης του πληθυσμού και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτή μια προοδευτική πολιτική, ακόμη και σε συνθήκες οξείας κρίσης και εξωτερικών περιορισμών.

•Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας εξουσιοδοτούν να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του προοδευτικού αυτού πόλου.
Καλώ από αυτό το βήμα όλες τις πολιτικές κινήσεις, ομάδες και πρόσωπα που θέλουν να συμπαραταχθούν σε μια ισότιμη σχέση μαζί μας να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στις απαραίτητες πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο,  για τη συγκρότηση αυτού του νέου σχηματισμού. Η Εκτελεστική Επιτροπή αλλά και οι οργανώσεις του κόμματος θα θέσουν σε προτεραιότητα τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου.

•Τον Μάιο έχουμε μαζί με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και εκλογές για την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι εκλογές για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχουν  ταυτόχρονα και αυτοδιοικητικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτή τη μάχη με τη συγκρότηση  συμπαρατάξεων  στη βάση μιας πολιτικής προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει την  προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση.
Οι Δημοτικές εκλογές  πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προτάσεων και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, να αναδείξουν Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων.
Υποστηρίζουμε τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, τέτοιων ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, που στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση. Η δημοκρατική λειτουργία τέτοιων σχημάτων και η προγραμματική τους συνέπεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανταπόκριση στους στόχους τους.
Οι οργανώσεις μας χωρίς καθυστέρηση, όπως ήδη έχουν κάνει στις περιπτώσεις των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πρέπει να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: