Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η ποινικοποίηση της σάτιρας είναι το θέμα / 10 μήνες στον Λοϊζο για τον "Γέροντα Παστίτσιο" / άποψη

H ανεξάρτητη δικαιοσύνη εξάντλησε την αυστηρότητά της στον 27χρονο δημιουργό της ομάδα στο φ/β με την επωνυμία "Γέροντας Παστίτσιος" και του έριξε ποινή φυλάκισης 10 μηνών η οποία ευτυχώς είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα και δεν τον οδήγησαν στην φυλακή! Η κατηγορία εις βάρος του...
νεαρού ήταν "καθύβριση θρησκεύματος κατ΄ εξακολούθηση" και ασκήθηκε μετά από μήνυση που υπέβαλλαν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και στην συνέχεια διάφορες παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.

Προσωπικά με αφήνει αδιάφορο και ο συγκεκριμένος γέροντας όπως και όλοι οι γέροντες είτε του "Αγίου" Όρους είτε βρίσκονται αλλού και έχω την πεποίθηση ότι όλοι τους έλεγαν απίθανα βαρετές κοινοτοπίες που ορισμένοι επιτήδειοι τις πούλησαν, τις μοσχοπούλησαν και απέκτησαν φήμη και χρήματα.

Αυτό που όμως δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν είναι η σταθερή προσήλωση και εξάρτηση της πολιτείας από τον αναχρονιστικό θεσμό της εκκλησίας και των λεγόμενων παραεκκλησιαστικών οργανώσεων. Υψηλά στελέχη του κρατικού μηχανισμού ανήκουν στις οργανώσεις αυτές και ως εκ τούτου είναι αμείλικτοι εναντίον κάθε απόπειρας κριτικής ή σάτιρας εις βάρος της κρατούσας θρησκείας όταν η θρησκεία δια των "γήινων" εκπροσώπων της προσηλυτίζει καθημερινά νέους και νέες, ασκεί πολιτική, παρεμβαίνει στην εκπαίδευση και ακόμα και στις κοινωνικές εκδηλώσεις θέλοντας να ελέγχει απόλυτα το σύνολο των δραστηριοτήτων του λαού.

Ο νεαρός Λοΐζος που καταδικάστηκε διέπραξε το "ατόπημα" ότι αποπειράθηκε να σατιρίσει τον Παϊσιο. Έναν καλόγερο που άγνωστο σε μένα πως κατάφερε και έγινε δια μέσω των τηλεπωλητών βιβλίων (Λιακόπουλος, Βελόπουλος, Άδωνης κλπ) σύγχρονος σταρ και μάλιστα του προσδίδουν και ιδιότητες μεταφυσικές λέγοντας ότι προφήτεψε τρόπω τινά τα πάντα χρόνια πριν.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα στην γραφικότητα και την ελευθερία να διακινείται αυτή. Από την άλλη όμως όταν έρχεται η πολιτεία δια της δικαστικής οδού να ποινικοποιήσει την σάτιρα τότε υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλο. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη των θρησκειών και των πιστών τους. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό οι θρησκείες να διαμορφώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα εξελίσσεται η ίδια η ζωή του ανθρώπου.

Αν και θα έπρεπε τα παραπάνω να είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες δυστυχώς δεν είναι. Και παρατηρούμε να κάνουν ευθείες παρεμβάσεις διάφοροι Άνθιμοι, να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους πολιτικοί σε Πατριάρχη και Αρχιεπίσκοπο, να στήνονται μ΄ άλλα λόγια όλοι όσοι θα έπρεπε να απαιτήσουν με απόλυτο τρόπο τον πλήρη διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία και την συνταγματική κατοχύρωση της ανεξιθρησκίας καθώς επίσης και το σταμάτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία και την αντικατάστασή του από το μάθημα της θρησκειολογίας.

Ο 27χρονος θα δικαστεί από το Εφετείο και πιθανόν να μειωθεί οι ποινή του. Ωστόσο, θα είναι περήφανος που τον καταδίκασαν για το αδίκημα αυτό. Εγώ θα ήμουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: