Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

VIDEO και Φωτογραφίες - Να κλείσουν τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης - Διαδήλωση στην Ξάνθη



Πάνω από πεντακόσιοι αντιφασίστες, αντιρατσιστές αριστεροί και κομμουνιστές ανταποκρίθηκαν στο...
κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΚΑΡ και άλλων φορέων και έδωσαν το "παρών" στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης χτες το μεσημέρι για να διαμαρτυρηθούν για το συνεχιζόμενο αίσχος του κράτους που έστησε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλάκισε μετανάστες που ήρθαν στην χώρα μας.


Στις 12 το μεσημέρι ήταν καθορισμένο το ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας. Γύρω στη μία λύσαμε τα πανό μας και κρατώντας τις σημαίες μας και φωνάζοντας συνθήματα διασχίσαμε το κέντρο της Ξάνθης που ήταν γεμάτο από κόσμο εξ αιτίας των γιορτινών ημερών και περπατώντας τρία περίπου χιλιόμετρα φτάσαμε στο σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στην φυλακή μεταναστών έξω από την πόλη.

Εκεί βρήκαμε αντιμέτωπους τρεις διμοιρίες ΜΑΤ και ο επικεφαλής αστυνομικός διευθυντής είχε ρητή εντολή να μην αφήσει κανέναν να μπει στο χώρο χωρίς να έχει γραπτή άδεια από το Υπουργείο. Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών ζήτησαν από τους αξιωματικούς της αστυνομίας να μπουν στον χώρο για να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων μεταναστών. Η απάντηση ήταν αρνητική. 

Η επιστροφή στο κέντρο της Ξάνθης έγινε από διαφορετική διαδρομή με συνθήματα κατά του φασισμού, της συμμορίας της Χρυσής Αυγής, της πολιτικής του Σαμαρά- Δένδια έναντι των μεταναστών κλπ.

Στην συγκέντρωση πήραν μέρος εκτός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ που ήταν το δυναμικότερο κομμάτι της, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία από τη Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας κλπ

Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για την συγκέντρωση στη Ξάνθη ανέφερε τα εξής:

Το κάλεσμα στην συγκέντρωση του Σαββάτου αναφέρει: «Τα νέου τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης υπερβαίνουν κατά πολύ σε ζόφο τα ήδη γνωστά κέντρα κράτησης & πρώτης διαλογής, που είχαμε γνωρίσει στα νησιωτικά και ηπειρωτικά σύνορα (Μυτιλήνη, Σάμος, Έβρος κτλ). Η ίδια η φύση τους, η ναζιστικής έμπνευσης δημιουργία τους, η ανυπαρξία ουσιαστικά οποιουδήποτε δικαιώματος, αλλά και οποιασδήποτε προοπτικής κι ελπίδας για τους κρατούμενους, η κράτηση χωρίς, στην πράξη, χρονικά όρια και όρους, ο εγκλεισμός καφκικού τύπου (χωρίς λόγο, στόχο και δίχως τέλος), που αποτελεί βασανιστήριο ως τέτοιος, δεν επιτρέπουν να συζητάμε καν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, για βασικούς όρους προαυλισμού, για τη δυνατότητα και την πρόσβαση σε νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.
Ανθρώπινες ζωές

Όλες οι σοβαρές σχετικές καταγγελίες που βγαίνουν κατά καιρούς, δεν μπορούν ούτε να αποδοθούν σε κακή διαχείριση, ούτε να διορθωθούν και να «καλυτερεύσουν» οι συνθήκες. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την αντίδραση με μεγάλες εξεγέρσεις και απεργίες πείνας των κρατούμενων, οι οποίοι δε διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές τους μιας και η κατάσταση που βιώνουν εξευτελίζει την αξία της ζωής αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το μοναδικό τους όπλο για αντίστασης.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, στο Παρανέστι, την Ξάνθη και την Κομοτηνή πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία κραδάζεται από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες και η κυβέρνηση, υπό το βάρος της εγχώριας και διεθνούς κατακραυγής, φορά το προσωπείο του πατριώτη αντιφασίστα-αντιναζιστή, τα ελληνικά Γκουαντάναμο παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η Ευρώπη θρηνεί για το ναυάγιο της Λαμπεντούζα όμως, στην πράξη, η ΕΕ συνεχίζει ακάθεκτη στην πολιτική της για κλειστά σύνορα με την ενίσχυση του διασυνοριακού στρατού της Frontex. …»
.






































Δεν υπάρχουν σχόλια: