Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες απολύσεις και ΜΑΤ στον "ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ"

Στη σύλληψη οκτώ απεργών εργαζομένων της σαπωνοποιίας «Παπουτσάνης» με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και παράνομης βίας προχώρησε χθες η αστυνομία στη Χαλκίδα μετά από μήνυση της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι ήταν για δεύτερη μέρα σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις έξι εργαζομένων για «οικονομοτεχνικούς λόγους», οι...
οποίες θα συνεχιστούν και με το νέο έτος, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.


«Η αστυνομία μαζί με εκπροσώπους της εταιρείας μπήκε στο εργοστάσιο και χωρίς λόγο επιτέθηκε στην απεργιακή περιφρούρηση, βάζοντας μέσα απεργοσπάστες» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Ν. Ξουράφης, καταγγέλλοντας ότι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά. 

«Θέλουν να χτυπήσουν το σωματείο με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής. Δεν μας φοβίζουν όμως ούτε οι μηνύσεις ούτε τα ΜΑΤ. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά μέχρι να επιστρέψουν στη θέση τους όλοι οι απολυμένοι», προσθέτει ο Ν. Ξουράφης. 

Έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας βρέθηκαν πλήθος πολιτών, απεργοί της «Παπουτσάνης» και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι του «Παπουτσάνη» προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, καθώς το 2009, μετά από 70 ολόκληρες ημέρες κινητοποιήσεων, υποχρέωσαν την εργοδοσία να ανακαλέσει 8 απολύσεις.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή την επίσκεψη του στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, όπου κρατούνταν 8 εργαζόμενοι της Παπουτσάνης Α.Β.Ε.Ε δήλωσε τα εξής:
«Η Διοίκηση της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ. επέλεξε παραμονές Χριστουγέννων να προχωρήσει στην απόλυση 6 εργαζομένων.  Επειδή στην πρόκληση αυτή αντέδρασαν οι εργαζόμενοι με απεργιακές κινητοποιήσεις η εταιρεία απάντησε με τη χρήση απεργοσπαστικού μηχανισμού για να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου της, στη Ριτσώνα Χαλκίδας. Οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί βρέθηκαν αντιμέτωποι και με ισχυρές δυνάμεις καταστολής που συνέλαβαν εργαζόμενους και τους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, ενώ 2 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν με ελαφρά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας», τόνισε.

«Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε και ως εργαλείο για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των συλληφθέντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει αυτές τις τακτικές που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τις εργασιακές σχέσεις και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων», ανέφερε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου.

ΚΚΕ
Παραμονές Χριστουγέννων επέλεξε η εργοδοσία του «Παπουτσάνη» να επιτεθεί εναντίον εργατών που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους στο εργοστάσιο, τόνισε το ΚΚΕ.

Με τη λογική «νόμος και τάξη», υποστήριξε,  η Αστυνομία προχώρησε σε 8 συλλήψεις συνδικαλιστών, που συμπαρίστανται στον αγώνα των εργατών, ανάμεσά τους και ενός απολυμένου. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να απορριφθούν από όλους τους εργαζόμενους, που μοιράζονται τις ίδιες δυσκολίες με τους εργάτες στον «Παπουτσάνη».

Το ΚΚΕ απαίτησε άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και ζήτησε κι άλλοι εργαζόμενοι να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργατών του «Παπουτσάνη».  
Τελικά, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος οι εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: