Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Αγώνα επιβίωσης δίνουν και φέτος οι αγρότες - Κινητοποιήσεις την Τρίτη σε Λάρισα, Χανιά και Μυτιλήνη

Τα παλιά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και οξύνονται και τα νέα που προστίθενται -ιδιαίτερα η βαριά φορολογία στο εισόδημα, αλλά και στα σπίτια και τα χωράφια, καθώς, επίσης, οι δίκες και καταδίκες για αγροτικά χρέη, όπως και οι απειλές προς χρεωμένους για κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών- βγάζουν, ξανά, στους δρόμους τους μικρομεσαίους αγρότες.
Με...
πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, γίνονται, σε διάφορες περιοχές της χώρας, κινητοποιήσεις σε τοπικά καταστήματα Εφοριών, Τραπεζών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, της ΔΕΗ.

  • Στις εφορίες, οι αγρότες καταγγέλλουν την φορολογική επιδρομή που εξαπολύει εναντίον τους η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντάς τους, από το 2014, να τηρούν λογιστικά βιβλία και να πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, φόρο επιτηδεύματος, καθώς και τον ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους στο χωριό.
  • Στις Τράπεζες διαμαρτύρονται για τις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον όσων έχουν χρέη και δεν μπορούν να τα πληρώσουν, ότι θα τους κλείσουν στη φυλακή, θα τους πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια τους.
  • Στον ΟΠΕΚΕΚΕ δηλώνουν πως δεν αποδέχονται τις παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις για οφειλές στον ΟΓΑ και στις εφορίες, καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων.
  • Στον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ φωνάζουν για το χαράτσι στις ασφαλιστικές εισφορές, τη μη αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και τις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.
  • Στη ΔΕΗ διαμαρτύρονται για τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό και στο αγροτικό ρεύμα, που ανεβάζουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Το πρόγραμμα δράσης

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με κατά τόπους συλλαλητήρια. Σήμερα βγάζουν τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία του χωριού οι αγρότες στο Δαμάσι της Λάρισας, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα πάρουν κι άλλοι Αγροτικοί Σύλλογοι σε χωριά των νομών της Θεσσαλίας. Συγκέντρωση διοργανώνει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, την Τρίτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Σε συγκέντρωση καλεί η ΠΑΣΥ και στη Μυτιλήνη, την Τετάρτη 11/12, στις 11 πμ, στην πλατεία Σαπφούς.
Οι αγώνες κλιμακώνονται, με προοπτική το συντονισμό σε πανελλαδικό, παναγροτικό επίπεδο. Στις αρχές του ερχόμενου Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, στη οποία θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ, για το αμέσως προσεχές διάστημα, προετοιμάζεται συνεδρίαση της Επιτροπής των Μπλόκων που είχαν στηθεί στη διάρκεια της μεγάλης, πανελλαδικής, αγροτικής κινητοποίησης τον περασμένο Φλεβάρη.

Ιδιαίτερες προσπάθειες και ενέργειες γίνονται για την αγωνιστική συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Οπως αποδείχτηκε και στην κινητοποίηση του περασμένου Φλεβάρη, η δύναμη του αγώνα των αγροτών πολλαπλασιάζεται όταν σ' αυτόν συμπαρατάσσονται οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι και η νεολαία, η πάλη γίνεται πιο αποτελεσματική κι έχει προοπτική.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση, με την οποία «εκφράζει την αγωνιστική της αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκινούν από την Τρίτη 10 Δεκέμβρη στη Θεσσαλία, στα Χανιά, στη Μυτιλήνη και αλλού».

Καλεί «τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να βρεθούν μαζικά στο πλάι των φτωχών αγροτών μαζί με τις οικογένειές τους» και σημειώνει: «Οι εργατοϋπάλληλοι και η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να αναπτύξουμε κοινούς στόχους και αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα».

Η προοπτική του αγώνα

Οι μικρομεσαίοι αγρότες που, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα της ΠΑΣΥ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, γνωρίζουν ότι δεν αρκεί η προβολή και διεκδίκηση μόνο οικονομικών αιτημάτων, αλλά το συνολικό διεκδικητικό τους πλαίσιο πρέπει να ανοίγει δρόμους, να συνδέει το κάθε πρόβλημα με τη γενικότερη πολιτική που το γεννά. Προοπτική δεν υπάρχει χωρίς ο αγώνας να στρέφει τα πυρά ενάντια στην ΚΑΠ, την ΕΕ και τις αποφάσεις της, τη στενά συνδεδεμένη μαζί της κυβερνητική πολιτική.
Η λύση των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί και δεν είναι ζήτημα απλής κυβερνητικής εναλλαγής και «καλύτερης» τάχα διαχείρισης στο πλαίσιο της ΕΕ. Βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και στη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.
Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Εχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, με ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς μπορεί να συνενώσει τους παραγωγούς, να μειώσει αισθητά το κόστος παραγωγής, με την ολόπλευρη στήριξη του κράτους και να αυξήσει θεαματικά την παραγωγή. Ετσι θα εξασφαλιστεί δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Οι βασικές διεκδικήσεις

Οι βασικές διεκδικήσεις που προβάλλουν, με τον αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι:

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία, οι φτωχοί αγρότες - αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Να μη φορολογούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος.
3. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των μικρομεσαίων αγροτών για αγροτικά χρέη - κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.
4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη.
5. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
6. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
7. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%.
8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων - να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις - να γίνεται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
9. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
10. Να αποζημιωθούν, άμεσα, οι ελαιοπαραγωγοί που, φέτος, η σοδειά τους συρρικνώθηκε, δραματικά, λόγου του δάκου και άλλων αιτιών - αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
11. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα - να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τα βιβλιάρια Υγείας όλων των αγροτών.
12 . Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
13. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.
14. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
15. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
16. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.
17. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

18. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής, (εκτροπή του Αχελώου κ.ά.) - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: