Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ρ. Δούρου: Προκλητικές οι τουρκικές δηλώσεις περί ανύπαρκτης Κύπρου

«Για την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης και τους στόχους που επιδιώκει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εκείνο που εκκρεμεί είναι το ποια θα είναι στην πράξη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης όταν αναλάβει την ευθύνη της προεδρίας της Ε.Ε.», τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της...
Τουρκίας ότι "δεν υπάρχει Κύπρος"

Ολόκληρη η δήλωση της Ρένας Δούρου

"Για άλλη μία φορά η Τουρκία δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται την εφαρμογή των διεθνών της υποχρεώσεων: όπως τη συμφέρει και αγνοώντας προκλητικά το διεθνές και στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινοτικό δίκαιο. Αποφάσισε έτσι αυθαίρετα να... αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία από την εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με την επανεισδοχή μεταναστών, την οποία υπέγραψε μόλις στις 16/12 με την ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία: τον περασμένο Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει προκλητικά ότι 'δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος'.

Για την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης και τους στόχους που επιδιώκει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.


Εκείνο που εκκρεμεί είναι το ποια θα είναι, στην πράξη και όχι στις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την ευθύνη της προεδρίας της Ε.Ε., αναφορικά με το άνοιγμα προενταξιακών κεφαλαίων, που επιδιώκει η Τουρκία. Θα δεχθεί να προχωρήσει η ΕΕ σε κάτι τέτοιο έναντι μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της; Η έλλειψη άμεσης αντίδρασης από την αρμόδια επίτροπο για θέματα μετανάστευσης αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητικό οιωνό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: