Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Σε απολογία οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Σε απολογία κλήθηκαν οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, των οποίων ήρθη προσφάτως η ασυλία. Πρόκειται για τους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, οι οποίοι καλούνται να απολογηθούν στις 25 Νοεμβρίου για την κακουργηματική κατηγορία της...
ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δυο εφέτες ξεκινούν με τις κλήσεις στους τρεις βουλευτές τη δεύτερη φάση της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας και τις καταθέσεις που έλαβαν από κάποιους μάρτυρες. Παράλληλα, έχουν ζητήσει την συνένωση των τριών δικογραφιών που χειρίζονταν ανακριτές στον Πειραιά, δηλαδή αυτήν της δολοφονία του ΠαύλουΦύσσα, της επίθεσης κατά αφισοκολλητών μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και τέλος αυτήν της επίθεσης σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα.

Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία το συντομότερο. Για το λόγο αυτό, την επόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια του Εφετείου για να οριστεί και τρίτος εφέτης- ειδικός ανακριτής, ο οποίος θα συνδράμει το έργο των δύο συναδέλφων του.

Οι ανακριτές Διαφθοράς Γεωργουλέας και Παπακώστας είχαν αποστείλει στη Βουλή, λίγο πριν οριστούν οι Εφέτες για την υπόθεση, το αίτημα για την άρση ασυλίας των τριών, καθώς από μαρτυρικές καταθέσεις προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία για σημαντικό ρόλο των εν λόγω βουλευτών στην οργανωτική δομή της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, για τον Γ. Γερμενή υπάρχει κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα στην οποία ο βουλευτής αναφέρεται ως "Ταγματάρχης", με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσυλλέκτων, αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών. 
Κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα για το Στάθη Μπούκουρα περιλαμβάνει στοιχεία που τον εμπλέκουν σε κύκλωμα που πουλά προστασία σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλόκαστρου και του Κιάτου.

Αντιστοίχως και ο τρίτος κληθείς σε απολογία βουλευτής Παν. Ηλιόπουλος κατονομάζεται από μάρτυρες ως μεγάλο στέλεχος με ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην οργάνωση.
Την ίδια ώρα, ο Επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης, δηλώνει έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να γίνει πλήρης έλεγχος και αξιολόγηση όλων των οικονομικών στοιχείων της Χρυσής Αυγής.

Πάντως, επικαλούμενος λόγους διαδικαστικούς και εφαρμογής του νόμου, ο αντεισαγγελέας έχει επιστρέψει στους ανακριτές διαφθοράς το αίτημα που είχαν αποστείλει στην Αρχή για τον οικονομικό έλεγχο του κόμματος. 

Ο κ. Νικολούδης σε έγγραφό του αναφέρει ότι με το νόμο περί διαφθοράς (4022) υπάρχει παραβίαση της δικαστικής ιεραρχίας καθώς το αίτημα υποβλήθηκε από κατώτερης βαθμίδας δικαστικούς λειτουργούς προς δικαστή ανώτερης βαθμίδας.

H AYΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: