Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Ανοιχτή σύγκρουση Μπουτάρη – Μάτη για τους ειδικούς συμβούλους


Συνεχίζεται ο «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα στο δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Μάτη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τους ειδικούς συμβούλους του δημάρχου.

Η ανακοίνωση του
δήμου

«Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια» λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψέματα του κ. Μάτη, τα οποία συστηματικά διασπείρει και με τα οποία συστηματικά αποπειράται να συκοφαντήσει ανθρώπους και εγχειρήματα ή και να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις θολώνοντας τα νερά. Όλα αυτά, στο βωμό του πολιτικού οπορτουνισμού, του λαϊκισμού και του άκρατου συντηρητισμού που εκφράζει με κάθε ευκαιρία και ειδικά από τη στιγμή που οι Οικολόγοι Πράσινοι τον αποκήρυξαν από επικεφαλής της δημοτικής παράταξής τους. Από χθες, δε, και στο βωμό της υποψηφιότητάς του;

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια, τόσο επειδή αυτή η δημοτική Αρχή εμπίπτει στην περίπτωση «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», όσο και επειδή οι Θεσσαλονικείς δικαιούνται να τη γνωρίζουν, αλλά και επειδή δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως μπορεί κανείς να πορεύεται, και ειδικά στον δημόσιο βίο, με ψέματα και παραπληροφόρηση.

Ανέφερε, λοιπόν, ο κ. Μάτης χθες κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ότι ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης «έχει εννέα συμβούλους που αμείβονται με 3.500 ευρώ το μήνα».
Τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τον νόμο «Καλλικράτη», ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δικαιούται τόσους Ειδικούς Συμβούλους όσους και Αντιδημάρχους, οι οποίοι ορίζονται με πληθυσμιακά κριτήρια και στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι οκτώ (8). Ο Γιάννης Μπουτάρης, επομένως, δεν διαθέτει 9 Ειδικούς Συμβούλους.

Επιπλέον, κανείς εξ αυτών δεν αμείβεται με 3.500 ευρώ, είτε μεικτά είτε καθαρά, όπως προκύπτει από τις μηνιαίες μισθολογικές καταστάσεις τους. Να σημειωθεί ότι ο μισθός του Ειδικού Συμβούλου καθορίζεται ως ποσοστό επί τοις εκατό του μισθού Γενικού Γραμματέα Υπουργείου. Δεν αποτελεί, δηλαδή, αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε μπορεί ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος να κάνει «παζάρια».

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πώς καθορίζονται οι μισθοί των Ειδικών Συμβούλων:

Με το άρθρο πρώτο υποπαρ.Γ1.6 του Ν. 4093/12 μειώθηκαν οι αποδοχές του Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου διαμορφώνεται, από 1.1.2013, και συνακόλουθα των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων Α βαθμού (Υπ. Οικ. οικ. 2/85127/0022/22.11.2012 Εγκύκλιος). Συνεπώς, οι αποδοχές των ειδικών συμβούλων, ειδικών και επιστημονικών συνεργατών διαμορφώνονται ως εξής:



Πέραν του ανωτέρω βασικού μισθού από 01.01.2013 τους καταβάλλονται:
  •  Οικογενειακή παροχή με τις προϋποθέσεις του άρθρου 17 του ν. 4024/2011.
  • Πάγια μηνιαία αποζημίωση χωρίς ωράριο εργασίας, που ανέρχεται στο ποσό των εκατό ευρώ (100 -)
Από 01.01.2013, δεν τους καταβάλλονται επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, καθότι, όπως προαναφέρθηκε καταργούνται για όλους τους υπαλλήλους. (άρθρο πρώτο υποπαρ.Γ1.1 του Ν. 4093/12)

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Χ. Μάτης απάντησε:

«Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τις εξηγήσεις που αναγκάστηκε να δώσει ο κ.Μπουτάρης για τους ειδικούς του συμβούλους.

Τώρα δε μένει παρά να δημοσιοποιήσει τα ονόματα τους και το εκκαθαριστικό του μηνός Οκτωβρίου 2013 για καθένα από αυτούς. Και για να γίνουν οι συγκρίσεις ας δημοσιοποιήσει και το εκκαθαριστικό τους της 31ης Δεκεμβρίου 2012.»

πηγή: liberty-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: