Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Δύο άστεγοι νεκροί σε μια πόλη είναι πολλοί

Δύο άστεγοι νεκροί σε μια πόλη είναι πολλοί. Οι περικοπές, η διάλυση των υποδομών, οι απολύσεις στους Δήμους και στο δημόσιο τομέα είναι ένοχες και για τον τελευταίο θάνατο αστέγου στα Χανιά, του δεύτερου μέσα σε λιγότερο από μια διετία. Ο άστεγος που πέθανε προχθές αποτελεί ένα ακόμη θύμα των...
μνημονιακών πολιτικών και των αδίστακτων κυβερνήσεων που έχουν σκορπίσει τη φτώχεια και τη δυστυχία.

Είναι όμως και αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας και του κυνισμού με τα οποία έχει αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή της πόλης το ζήτημα. Εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο από τον πρώτο θάνατο αστέγου στις αρχές του 2012, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να προληφθεί η επανάληψη ενός θανάτου. Αντίθετα έχουν δοθεί υπέρογκα ποσά για έργα βιτρίνας, προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας. Δίνονται εκατομμύρια για την μετατροπή ιστορικών κτηρίων σε πηγές οικονομικών εσόδων αλλά δεν μπορούν να δοθούν πολύ λιγότερα για να δημιουργηθεί ένας στοιχειώδης ξενώνας αστέγων. Τόσα κτήρια παραμένουν ετοιμόρροπα και αναξιοποίητα στο κέντρο της πόλης αλλά ο Δήμος προσποιείται ότι δεν τα βλέπει.

Οι πολιτικές που διώχνουν τους φοιτητές από τη Γαλλική σχολή και το Παπαδόπετρο για να «αξιοποιήσουν» επιχειρηματικά τα κτήρια είναι ένοχες για την υποτιθέμενη «έλλειψη» κτηρίων
Από τη μεριά μας, όταν συνέβη ο πρώτος θάνατος αστέγου είχαμε τονίσει ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από την πλευρά του Δημάρχου κ. Σκουλάκη και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τότε λοιδορηθήκαμε για αυτή μας τη στάση. Ο δεύτερος θάνατος δυστυχώς μας επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο.

Η ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης στους πληστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερους άστεγους πράγμα που κάνει ορατή την απειλή να θρηνήσουμε ακόμη περισσότερους νεκρούς αν συνεχιστεί η εσκεμένη αδιαφορία των αρχών.

Η ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών τους εκφραστών σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι περισσότερο από αναγκαία αν θέλουμε να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη.


Σεραφείμ Ρίζος
Περιφερειακός Σύμβουλος εκλεγμένος
με το ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης

www.agonaskritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: