Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

14 Σεπτεμβρίου 1944: ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ - 14 Σεπτεμβρίου 2013: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, με την καθοδήγηση του λοχία των SS Φριτς Σούμπερτ, και οι εγκληματικές συμμορίες των ντόπιων ένοπλων συνεργατών τους εκτέλεσαν 120 συμπατριώτες μας (μεταξύ αυτών και τον τότε Δήμαρχο Γιαννιτσών Θωμά Μαγκριώτη), μετά από φρικτά βασανιστήρια. Τα Γιαννιτσά προστέθηκαν έτσι στη σειρά των μαρτυρικών πόλεων της...
πατρίδας μας, που υπέστησαν τη θηριωδία του ναζισμού και τα εγκλήματα των συνεργατών των κατακτητών.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, η πόλη πενθεί τους νεκρούς της και τιμά τη μνήμη τους στον Ομαδικό Τάφο. Η περσινή εκδήλωση όμως αμαυρώθηκε από την παρουσία και την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της «Χρυσής Αυγής».                                      

Η «Χρυσή Αυγή» δεν είναι απλώς ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά μια νεοναζιστική οργάνωση, που εχθρεύεται την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, ομνύει στη βία, τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό, θεωρεί τον Χίτλερ «Μεγάλο Οραματιστή της Νέας Ευρώπης», μνημονεύει τον Ρούντολφ Ες ως ήρωα και οραματίζεται το 4ο Ράιχ· είναι μια οργάνωση που θεοποιεί τον μιλιταρισμό, αντιγράφει τις μεθόδους και χρησιμοποιεί τα σύμβολα των ναζί, υπερασπίζεται τη δράση των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας και προετοιμάζει νέα τάγματα εφόδου.                 

Ένα τέτοιο κόμμα δεν έχει καμιά θέση στην εκδήλωση τιμής του Ομαδικού Τάφου. Αποτελεί προσβολή της μνήμης των δολοφονημένων από τους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους συμπολιτών μας και βεβήλωση της ιστορικής μνήμης η παρουσία στον τόπο αυτόν των αρνητών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του Ολοκαυτώματος, των υμνητών του Χίτλερ και των νοσταλγών της δικτατορίας του Μεταξά και της χούντας του Παπαδόπουλου. Αποτελεί ύβρη η κατάθεση στεφάνου στα θύματα του φασισμού και του δωσιλογισμού από τους πολιτικούς απογόνους των ναζί και τους υπερασπιστές των ταγμάτων ασφαλείας.  

Γι’ αυτό και το περσινό φαινόμενο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Και τούτο είναι ευθύνη όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής που διοργανώνει την εκδήλωση, αλλά όλων μας. Οι νεοναζί πρέπει να νιώσουν ότι είναι ανεπιθύμητοι και να απομονωθούν πολιτικά και ηθικά. Πρέπει να καταλάβουν ότι όσο υπάρχουν αυτοί, θα υπάρχουμε κι εμείς, ολόκληρη η δημοκρατική κοινωνία, απέναντί τους και εναντίον τους.                        

Στις 14 του Σεπτέμβρη συμμετέχουμε όλοι, μαζικά, ενωτικά, αγωνιστικά και ειρηνικά, στην εκδήλωση του Ομαδικού Τάφου:

- για να τιμήσουμε τη θυσία των συμπολιτών μας και την αντίσταση του ελληνικού λαού στους κατακτητές

- για να καταδικάσουμε το φασισμό, το ναζισμό, το δωσιλογισμό και τους σημερινούς πολιτικούς απογόνους τους

- για να εμποδίσουμε την προσβολή της ιστορικής μνήμης της πόλης μας

 

Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, Σωματείο εργαζομένων Ελληνικής Υφαντουργίας,

Συνδικάτο οικοδόμων, Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων,

Σωματείο εργαζομένων ΕΓΣ Γιαννιτσών, Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Πέλλας, Σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑΠ, Ένωση συνταξιούχων Ι.Κ.Α.,

Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών

Δεν υπάρχουν σχόλια: