Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ερευνα για αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για διακίνηση αλλοδαπών

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Έρευνα για να διαπιστωθεί αν αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη «έστηναν» υποθέσεις με διακίνηση μεταναστών από τον Έβρο διενεργείται από τις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του...
κυκλώματος των αστυνομικών που φέρονται να είχαν «περίεργες» επαφές με εμπόρους ναρκωτικών

Για την εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος, που ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ στα τέλη του 2012, χρειάστηκε να καταγραφούν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες των φερομένων ως εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας αστυνομικός που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για το συγκεκριμένο αστυνομικό είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν και τηλεφωνικές συνομιλίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύπτουν τη δράση επίορκων αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται να ακολουθούσαν παράνομες μεθόδους, ώστε να εμφανίζονται ότι εξαρθρώνουν οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

Ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξάρθρωση του ναρκω-κυκλώματος στο οποίο φέρονται να συμμετείχαν και αστυνομικοί, κατέγραψε τηλεφωνικούς αριθμούς και συνομιλίες που φέρονται να σχετίζονται με ενδεχόμενες παράνομες πράξεις αστυνομικών, οι οποίοι υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνομιλίες αποκαλύπτονται ακόμη και «αμοιβές» σε «καρφιά» της Αστυνομίας, προκειμένου να οργανωθεί η σύλληψη ατόμων, τα οποία στη συνέχεια εμφανίζονταν από τις διωκτικές αρχές ως «δουλέμποροι» και «εγκέφαλοι οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών»!

Η 4η ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, η οποία χειρίστηκε τη δικογραφία του ναρκω-κυκλώματος, όταν εντόπισε τις τηλεφωνικές συνομιλίες που αφορούν τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, τις απομόνωσε και τις διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ώστε να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία και να διερευνηθεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες τηλεφωνικές συνομιλίες φέρεται να «καίνε» τουλάχιστον 10 αστυνομικούς, οι οποίοι ενδέχεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα με «στημένες» υποθέσεις.

«Εσύ δεν ήσουν που μου έδινες χρήματα;»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος είχαν φτάσει εγγράφως και άλλες καταγγελίες για αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών, πριν ακόμη καταγραφούν τηλεφωνικές συνομιλίες από τον κοριό της ΕΥΠ. Μάλιστα, στους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ έχει διαβιβαστεί και απόφαση ποινικού δικαστηρίου, στην οποία περιέχεται η καταγγελία κατηγορουμένου, ο οποίος ενώπιον του ακροατηρίου κατηγόρησε αστυνομικό.

Το συγκεκριμένο άτομο αλβανικής καταγωγής φέρεται ότι συμμετείχε σε «κύκλωμα» που εξαρθρώθηκε το καλοκαίρι του 2011. Τότε είχαν συλληφθεί τέσσερις Έλληνες από την Αθήνα και κατηγορήθηκαν για διακίνηση μεταναστών. Και σ' αυτήν την περίπτωση, όπως σε πολλές άλλες, ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τους μετανάστες «κατάφερε να διαφύγει», όπως λακωνικά περιγράφουν τα δελτία Τύπου της ΕΛΑΣ, όταν ανακοινώνονται παρόμοιες υποθέσεις, και οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τέσσερις κατηγορουμένους. Όλοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ ο ένας απ' αυτούς κατονόμασε ένα άτομο αλβανικής καταγωγής, λέγοντας ότι αυτός ουσιαστικά είχε μεθοδεύσει την υπόθεση. Ο αλλοδαπός συνελήφθη αργότερα τυχαία, για άλλο λόγο, από τις διωκτικές αρχές και οδηγήθηκε με τους άλλους τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Κατά την ακροαματική διαδικασία, δε δίστασε να κατηγορήσει τον αστυνομικό που εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας!

«Εσύ δεν ήσουν που μου είπες να στήσω την υπόθεση; Εσύ δε με πήγες μετά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης και μου έδωσες και 50 ευρώ για να φύγω;», είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον αστυνομικό, που αρνήθηκε τις καταγγελίες, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές και από το δικαστήριο. «Γιατί να πιστέψουμε εσάς και όχι τους αστυνομικούς;», είχε πει τότε η εισαγγελέας της έδρας.

Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: