Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

10ο Πολιτικό-Πολιτιστικό Camping ΑΡ.ΑΝ. στο Λιτόχωρο Πιερίας 27/7 έως 5/8

Αριστερή Ανασύνθεση
Τομέας Νεολαίας
10ο Πολιτικό-Πολιτιστικό Camping
27 Ιουλίου ως 5 Αυγούστου
Camping Nireas, Βάρικο Πιερίας, Λιτόχωρο
.

Πρόγραμμα συζητήσεων, εκδηλώσεων και εργαστηρίων

Κυριακή, 28.07, 11 π.μ.
«Ξεφυλλίζοντας» την κρίση
Αναγνώσεις των κρίσεων μέσα από την ελληνική λογοτεχνία του εικοστού αιώνα
Η Ελλάδα σε κρίση μέσα από τα μάτια των...
λογοτεχνών της: πως εσωτερικεύεται το βίωμα μίας κοινωνίας σε κρίση στις σελίδες τους; πώς δομείται αφήγηση και αναπαράσταση για μια κοινωνία μέσα από την τέχνη της, ειδικά στις κρισιακές περιόδους;Τρία παραδείγματα στις πιο κρίσιμες εκδοχές τους. Δεκαετία του 20, η κατάρευση του μεγαλοιδεατισμού, η αθρόα είσοδος των προσφύγων στον ελληνικό χώρο τη στιγμή της ενηλικίωσης του και το νέο εθνικό βίωμα μέσα από της σελίδες της πεζογραφίας. Η μετεμφυλιακή ελλάδα, η ανοιχτή πληγή της ήττας, η συγκρότηση της νέας εθνικής αφήγησης και οι ψίθυροι των σελίδων της λογοτεχνίας. Η ελλάδα σήμερα, η πραγματικότητα της μνημονιακής καταστροφής, η αναίρεση των κατακτήσεων του λαού και η προσπάθεια επανεγγραφής της μεταπολιτευτικής ιστορίας, στην πιο έντονη αλλά και πιο κρυφή από ποτέ εκδοχή των σύγχρονων ελλήνων πεζογράφων. Ένα ταξίδι στην ιστορία στο πρώτο ενικό μέσα από το λογοτεχνικό φαντασιακό.

Ομιλητές/ιες:
Γεωργία Παναγοπούλου, φοιτήτρια Φιλοσοφικής
Σοφία Τσουρινάκη, φοιτήτρια Πολιτικού Νομικής
Κυριάκος Σαββόπουλος, φοιτητής Ιατρικής
-------------------------------------------------------------------
Δευτέρα, 29.07, 11.πμ.
Ναρκωτικά, εξάρτηση και νεολαία στην Ελλάδα της κοινωνικής κρίσης
Μια προσπάθεια συλλογικής αναζήτησης γύρω από το μεγάλο ζήτημα της χρήσης ουσιών και των εξαρτήσεων. Πώς και πόσο η τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση επηρεάζει τη χρήση και αυξάνει τις εξαρτήσεις από πολλαπλές ουσίες και στάσεις; Η νεολαία ως το πιο βίαια στοχοποιημένο κομμάτι του λαού, αναζητά τόπους φυγής από την ζοφερή πραγματικότητα που της ετοιμάζουν, ποια η στάση της αριστεράς για το ζήτημα; Από τις απόψεις γυάλας και το φιλελευθερισμό κομματιών της αριστεράς, στην επιχείρηση αναζήτησης μια σύγχρονης τοποθέτησης ως κομμάτι της πάλης για την κατάκτηση ενός πολιτιστικού αντι-προτάγματος με χαρακτηριστικά ηγεμονίας. Μια ανοικτή συζήτηση με ευκαιρία τις εξαρτήσεις για την πάλη κατάκτησης μιας φυσιογνωμίας αριστερού ριζοσπάστη νεολαίου.

Ομιλητές:
Γιώργος Παπαγεωργόπουλος, Ψυχολόγος
Γιάννης-Άγγελος Τράντος, φοιτητής Ιατρικής
------------------------------------------------------------------------------ 


 Τρίτη 30.07, 8μ.μ.
Αγώνας για γη και Ελευθερία
Από την υπεράσπιση του περιβάλλοντος στην αναζήτηση μιας παραγωγής για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας
Ο μεγάλος αγώνας των κατοίκων στις Σκουρίες για ζωή, αγώνας που γρήγορα έβαλε στο στόχαστρο του τις φασιστικές κατασταλτικές μεθόδους της κυβέρνησης και η εμπειρία της αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟΜΕ τροφοδοτούν μια κουβέντα πέρα από τα όρια της απλής μεταφοράς εμπειριών. Στο επίκεντρο της αναζήτησης μας μπαίνει όχι μόνο η αποδόμηση του νεόκοπου success story, αλλά και η όλη ανατροπή της πεποίθησης πως η αριστερά σήμερα παλεύει για επιστροφή στην εποχή που'' δέναμε τα σκυλιά με λουκάνικα''. Ο αστικός εκσυγχρονισμός, ο καλπασμός της Ελλάδας του σημιτικού ονείρου και του πρότυπου ζωής με Cayenne, τηλεοράσεις LCD και blue chips στο χρηματιστήριο δεν είναι ο κοσμός για τον οποίο παλεύουμε. Μια ανοικτή συζήτηση για την καπιταλιστική από-ανάπυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση σε σοσιαλιστική κατεύθυνση και την ανάγκη διατύπωσης προγραμματικού λόγου για την επόμενη ημέρα της ανατροπής.
Ομιλητές:
Τάσος Βασιλειάδης, Μηχανικός
Νικόλας Σανταβάς, φοιτητής πολυτεχνικής Ξάνθης.
-------------------------------------------------------------------------------

 Τετάρτη, 31.07, 11πμ.
Η νεολαία στην μέγγενη της κρίσης: Αναζήτηση για ένα σύγχρονο μαχητικό κίνημα νεολαίας
Η από καιρό κατάρρευση όλου του μεταπολιτευτικού υποδείγματος χτύπησε περισσότερο από όλους εκείνους που τους έταξαν ευημερία και τους έριξαν στο λάκκο με τα φίδια της κρίσης, την νεολαία. Η γενιά των 700, 500, 400 ευρώ, η γενιά της ανεργίας και της φυγής στο εξωτερικό. Μια συζήτηση για τον εκ νέου ορισμό, όλων των νεολαιίστικων καταστάσεων. Την προσπάθεια να αναζητηθούν οι χώροι που σήμερα οι νέοι ζουν και αναπνέουν την τοξικότητα της κρίσης. Μια συζήτηση που αναγνωρίζει πώς μαζί με την ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα για τους νέους, συνυπάρχει εκείνο το ιστορικό νήμα τοποθέτησης της νεολαίας στην εμπροσθοφυλακή των αγώνων του ελληνικού λαού. Νήμα που είναι χρέος της επαναστατικής αριστεράς να συνεχίσει στην έκτακτη συνθήκη του σήμερα, να κρατά και να επεκτείνει μέσα από την προσπάθεια για την διατύπωση μιας σύγχρονης αφήγησης για το κίνημα νεολαίας που θα ξεφεύγει από τους ιδεότυπους και την μερικότητα του χθες.

 Ομιλητές/τριες:
Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, άνεργη
Στάλη Συμεών, φοιτήτρια Πολιτικού Νομικής
Κίμωνας Γαστεράτος, φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Ηλίας Καλτσάς, φοιτητής μηχανολόγων μηχανικών
--------------------------------------------------------------------------------

 Πέμπτη 01.08, 11π.μ.
Το ρήγμα του πολυτεχνείου ως πληγή και όπλο: Η διαμόρφωση της μεταπολίτευσης και η σύγχρονη απόπειρα διαγραφής της
Μια ιστορική διαδρομή στην εξέγερση του πολυτεχνείου και τα σαράντα χρόνια από τότε. Αναγνώσεις για την εγγραφή της μεγάλης περιόδου της μεταπολίτευσης, τα πολιτικά και ιδεολογικά της χαρακτηριστικά. Η δόμηση της αστικής ηγεμονίας, στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της λαικής ριζοσπαστικοποίησης. Η σημερινή πραγματικότητα απενεχοποίησης της δεξιάς ρητορικής στην αποδόμηση των μεταπολιτευτικών χαρακτηριστικών που επιβλήθηκαν από την πάλη του λαού. Μια συζήτηση για το χθες, μα πολύ περισσότερο για το σήμερα.

Ομιλητές:
Ιάσονας Χανδρινός, Ιστορικός
Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Πολιτικός Επιστήμονας
Αντώνης Βαρσάμης, φοιτητής Ιατρικής
---------------------------------------------------------------------------------

 Παρασκευή 02.08, 11π.μ.
Κράτος, εξουσία, επαναστατική στρατηγική: θεωρητικές αφετηρίες, ιστορική εμπειρία και σύγχρονα ερωτήματα
Ένα θεωρητικό ταξίδι αναζήτησης στις θεωρήσεις του κράτους στο ίδιο το έργο του Μαρξ, στη λεννινιστική τομή και τις αναγνώσεις του Γκράμσι αλλά και του δυτικού μαρξισμού. Μια προσπάθεια για την αναζήτηση των εσωτερικών ορίων και συγκρούσεων στο μαρξιστικό έργο για το κράτος, την εξουσία και την επαναστατική προοπτική. Συζήτηση που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα που η προσπάθεια για να περάσουμε από την Αριστερά της αντίστασης – κριτικής στην Αριστερά της (αντι)εξουσίας και της ηγεμονίας απαιτεί το θεωρητικό επαναστοχασμό της επαναστατικής στρατηγικής.

 Ομιλητές:
Παναγιώτης Γανέλης, φοιτητής μηχανολόγων μηχανικών
Παναγιώτης Σωτήρης, Διδάσκων φιλοσοφία και κοινωνική θεωρία
Γιώργος Καλαμπόκας, μεταπτυχιακός φοιτητής πολιτικών επιστημών και ιστορίας
-------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο 3/8, 11π.μ.
Η εποχή των εξεγέρσεων στην γειτονιά μας: Από την πλατεία Ταχρίρ στο πάρκο Γκεζί
Συζήτηση για το νήμα που διατρέχει όλα τα εξεγερτικά γεγονότα του παγκόσμιου νότου, αλλά και των δυτικών κέντρων. Οι Λόγοι και οι συγκρούσεις τους στο ισλαμικό πλαίσιο. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Τουρκικής εξέγερσης, με αφορμή το πάρκο Γκεζί. Τα χαρακτηριστικά του εξεγερτικού υποκειμένου, το παγκόσμιο αίτημα για δημοκρατία και ανακατάληψη του δημόσιου χώρου σε όλες του τις εκφάνσεις από την βίαιη εισβολή του λαού στις εξελίξεις.

Ομιλητές/τριες:
Aykut Kilic, διδάσκων στο τεχνικό πανεπιστήμιο της Κων/πολης, μέλος της Yeni Yol τμήμα της 4ης Διεθνούς.
Άγγελος Κοντογιάννης-Μάνδρος, Πολιτικός Επιστήμονας
Λέττα Σακελλαράκου, φοιτήτρια πολυτεχνικής Πατρών
---------------------------------------------------------------------------------

 Κυριακή 04.08, 11π.μ.
Πολιτική κρίση, κοινωνικοί αγώνες και Αριστερά: παρατεταμένος λαϊκός πόλεμος και αριστερή στρατηγική
Η πλούσια εμπειρία των τελευταίων ετών, με την όξυνση της κρίσης, τη μνημονιακή υπονόμευση της λαϊκή κυριαρχίας, τη βαθιά πολιτική κρίση, σφραγίζει κάθε πολιτική συζήτηση. Η διαφαινόμενη απουσία success story στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή εκδοχή αναδεικνύει την κρίση στρατηγικής αλλά και τον επιθετικό κυνισμό των κυρίαρχων τάξεων. Οι αναδιατάξεις στο πολιτικό χάρτη, η διάρρηξη των μεταπολιτευτικών πολιτικών εκπροσωπήσεων, η διάλυση του «μεσαίου χώρου» μέσα στην κοινωνική πόλωση, η πόλωση των υποτελών τάξεων προς τα αριστερά αλλά και η διαχειριστική μετατόπιση της εν δυνάμει κυβερνώσας Αριστεράς απαιτούν μελέτη και ανάλυση. Οι πρόσφατες μάχες από την ΕΡΤ μέχρι τις απεργίες έδειξαν τις δυναμικές αλλά και τα όρια της επίσημης Αριστεράς. Η εκτίμηση του πραγματικού συσχετισμού δύναμης, η αποτίμηση των μορφών οργάνωσης του λαϊκού παράγοντα, το ερώτημα του παρατεταμένου λαϊκού πολέμου και μιας σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής, αποκτούν ξεχωριστή κρισιμότητα στην αναζήτηση μιας πραγματικά αριστερής γραμμής.

 Ομιλητές:
Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων φιλοσοφία και κοινωνική θεωρία
Χρίστος Τουλιάτος, βιβλιοϋπάλληλος
-----------------------------------------------------------------------------
 
Workshop
Σάββατο 27.07, 8μ.μ.

Αντίσταση, αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, αυτομόρφωση: συζητήσεις για τους στόχους και την λειτουργία του camping

10 ημέρες αυτο-οργάνωσης του χώρου και του χρόνου μας: μια προσπάθεια να αντισταθούμε στα κυρίαρχα πρότυπα για τις διακοπές και τη διασκέδαση της νεολαίας, να οικοδομήσουμε νέους δεσμούς αλληλεγύης και συντροφικότητας, να επανοηματοδοτήσουμε τη σημασία των αυτομορφωτικών διαδικασιών. Να ορίσουμε εμείς, για μας, όλες τις στιγμές και τη διάρκεια του camping.

Παρουσίαση από το ΠΣΤΝ και την οργανωτική επιτροπή του camping.

Δευτέρα 29.07, 8μ.μ.
Κατάσταση και προοπτικές για ένα σύγχρονο μαθητικό κίνημα

Ποια είναι σήμερα η κατασταση στα σχολεία; Τι γίνεται με το κλείσιμο και τις συγχωνευεις; Πόσο επηρεάζονται οι μαθητές από τις αλλαγές στα εργασιακά των καθηγητών τους; Γιατί αναπτύσσεται η χρυσή αυγή στο σχολείο; Μια προσπάθεια, με μαθητές και εκπαιδευτικούς, για επεξεργασία μιας μάχιμης γραμμής για τη μαθητική νεολαία.

Την κουβέντα θα ανοίξουν μαθητές από το Α.ΜΑ.Σ.
Θα παρέμβει ο Πέτρος Φυτρος (εκπαιδευτικός)
--------------------------------------------------------------------------------

 Τετάρτη 31.07, 8μ.μ.
Γυναίκα και κρίση: Αναζήτηση για μια μάχιμη τοποθέτηση στο σήμερα.

Η προσπάθεια επανεγγραφής πιο συντηρητικών ιδεολογικών χαρακτηριστικών στην ελληνική κοινωνία γίνεται με ποικίλους τρόπους, μετάξύ των οποίων είναι και η ένταση της σεξιστικής ρητορίας που προφανώς συνοδεύεται με αυξανόμενα περιστατικά σεξιστικής βίας. Παράλληλα όλο και δυσμενέστερη γίνεται η οικονομική θέση των γυναικών στην κρίση, όπου πάντα χτυπιέται πρώτα ο “αδύναμος”. Δεν έχει λοιπόν άλλα περιθώρια η Αριστερά να υποβαθμίζει το γυναικείο ζήτημα ως “δευτερεύον”. Να προσπαθήσουμε να συγκρουστούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό και συγχρόνως να επεξεργαστούμε αναλύσεις για την οικονομική, πολιτική και ιδεολογική πάλη για το “γυναικείο”, είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ.

Θα γίνει εισήγηση με επεξεργασίες και στοιχεία από μέλη της ομάδας και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Πέμπτη 01.08, 8μ.μ.

Σπύρος Σακελλαρόπουλος
Νεπάλ. Εθνότητες, κάστες, τάξεις στην κορυφή του κόσμου 1769-2008, Τόπος, 2013

Το βιβλίο επιχειρεί να εξηγήσει την πολιτική εξέλιξη αυτού του κράτους από τη στιγµή της συγκρότησής του µέχρι και την κατάρρευση της µοναρχίας και την εκλογική νίκη του µαοϊκού κοµµουνιστικού κόµµατος που επί δέκα χρόνια µαχόταν ένοπλα τις νεπαλέζικες κυρίαρχες τάξεις. Για να γίνουν κατανοητοί οι κοινωνικοί µετασχηµατισµοί που οδήγησαν σε αυτήν την έκβαση δεν παρουσιάζεται µόνο η νεπαλέζικη πολιτική ιστορία αλλά αναδεικνύεται και η σηµασία που είχε ο ινδουισµός και το σύστηµα των καστών στη διαµόρφωση της νεπαλέζικης κοινωνικής πραγµατικότητας. Παράλληλα, µελετώνται πρόσθετα στοιχεία όπως το σύστηµα εθνοτικής κυριαρχίας, οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και ο πατριαρχικός χαρακτήρας της κοινωνίας του Νεπάλ σε συνδυασµό µε τη δηµιουργία και ανάπτυξη του νεπαλέζικου αριστερού κινήµατος.
-------------------------------------------------------------------------------

 Δημήτρης Παυλίδης, οικονομολόγος.
Σπύρος Σακελλαρόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας του βιβλίου.
-------------------------------------------------------------------------------

 Παρασκευή 2/8, 8μμ

Pierre Macherey
Φουκώ και Μαρξ. Το παραγωγικό υποκείμενο, Εκτός Γραμμής, 2013

Ο Πιερ Μασερέ ακολουθεί σε αυτή τη μελέτη το μονοπάτι που οδηγεί από τον Φουκώ στον Μαρξ και επιχειρεί να διαβάσει ορισμένες από τις κομβικές έννοιες του Μαρξ υπό το φως των αναλύσεων του Φουκώ. Παρουσιάζει έτσι μια πρωτότυπη εισαγωγή στη θεωρία του Μαρξ για τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και συγχρόνως αναδεικνύει την επικαιρότητα των επεξεργασιών του Φουκώ για τις έννοιες της εξου­σίας, της αντίστασης και της βιοπολιτικής. Προτείνει, σε αυτή τη βάση, την έννοια του «παραγωγικού υποκειμένου» ως ένα κομβικό σημείο συνάντησης των δύο στοχαστών και ως κλειδί για την κατανόηση του μηχανισμού της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Με αυτό το βιβλίο του Πιερ Μασερέ αρχίζει και το ταξίδι των εκδόσεων Εκτός Γραμμής. Τους στόχους και τις επιδιώξεις αυτής της νέας προσπάθειας θα επιχειρήσουμε, εκτός από το ίδιο το έργο, να παρουσιάσουμε στην συζήτηση.

Ομιλητές:
Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων φιλοσοφία και κοινωνική θεωρία
Γιώργος Καλαμπόκας, μεταπτυχιακός φοιτητής πολιτικής επιστήμης και ιστορίας.
 
 
2010 synaylia

Πέμπτη 1 Αυγούστου

Mr Highway Band
Την βραδιά θα ανοίξουν οι Mr Highway! Με αρκετά ροκ στοιχεία αλλά και μια μπλουζ αισθητική αλλά και σαφείς επιρροές από μουσικούς country, όπως ο Johnny Cash θα μας ταξιδέψουν με δικά τους αλλά και διασκευασμένα τραγούδια σε μια άλλη διάσταση!


Xorisfrageta
Στη συνέχεια οι αγαπημένοι μας Xatzifrageta χωρίς το ένα μέλος της μπάντας, αλλά με πολλή διάθεση, έτοιμοι να εκτινάξουν το πρώτο βράδυ του Αυγούστου με τα ιδιαίτερα τραγούδια τους!


Folk ‘n Roll
Τέλος οι Folk ‘n’ roll θα μας διασκεδάσουν με τους εθνικ-βαλκανικούς τους ήχους!!
Η collectiva των Folk n’ Roll πατώντας γερά σε γνωστά ακούσματα και αγαπημένες διασκευές, παντρεύουν το το ηπειρώτικο, το μακεδονίτικο, το βαλκανικό αλλά και το ρεμπέτικο στοιχείο με ρυθμούς Funk, Ska, Reggae, Bossa, Rock..Μια διαδρομή βασισμένη στην ethnic μουσική και όχι μόνο, ενορχηστρωμένη, μιξαρισμένη και διασκευασμένη σε μοντέρνους ρυθμούς και ήχους.Η χορευτ…ική διάθεση και το beat κυριαρχούν, ενώ κανένα είδος μουσικής δεν θα μείνει παραπονεμένο..


Παρασκεύη 2 Αυγούστου

Bluestrackers
Θα ξεκινήσουμε το βράδυ μας, με blues rock μελωδίες απο τους Bluestrackers, που μεταξύ άλλων, έχουν συνεργαστεί με τους, Louisiana Red, Blue Roux από τη Νέα Ορλεάνη, Jolly Horns, Ηλίας Ζάϊκος – Blues Wire, Nellie ‘Tiger’ Travis από το Chicago, Dr.Feelgood, Glenn Hughes-Deep Purple, και θεωρούνται ίσως οι καλύτεροι στο είδος τους στην Ελλάδα.


V.I.C.
Στη συνέχεια θα βγουν στη σκηνή οι V.I.C (villagers of Ioannina city), για να μας ξεσηκώσουν συνδυάζοντας rock/stoner με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική!


Μωρά στη Φωτιά

Τέλος, 2 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, τα ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, θα βρεθούν για δεύτερη σε κάμπινγκ του τομέα νεολαίας της ΑΡΑΝ, έτοιμοι για ένα αξέχαστο βράδυ με τους γνώριμους ροκ ήχους μιας από τις πιο πετυχημένες και αγαμπημένες μπάντες της ριζοσπαστικής νεολαίας!


2010 mwra sti fwtia

Σάββατο 3 Αυγούστου

Ρεμπέτικο γλέντι με το Καπνισμένο Τσουκάλι!
Όπως κάθε χρόνο, η μουσική κολεκτίβα Καπνισμένο Τσουκάλι με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και λαικό τραγούδι θα μας ταξιδέψει μουσικά σε άλλες εποχές!
Μην ξεχνάμε, ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΟΠΩΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ!


2008 synaylia ai giannhs
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: