Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Η έξυπνη κίνηση επιβίωσης της ΔΗΜΑΡ - Σε βάθος χρόνου συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Θα αποτολμήσω μια πρώτη προσέγγιση της εξέλιξης αναφορικά με την στάση της ΔΗΜΑΡ. Ο Κουβέλης πιέστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία του στελεχικού του δυναμικού και αναγκάστηκε να αλλάξει στάση. Εκεί που ήταν υπέρμαχος της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση και της συνακόλουθης δημοσιότητας και αίσθηση δύναμης που του...
έδινε η "συγκυβέρνηση" αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει διότι είδε ότι έχανε το κόμμα του, έχανε την βάση του, έχανε τα πάντα δηλαδή.


Γνώριζε εξ αρχής ότι η εμμονική στήριξη της Συγκυβέρνησης Σαμαρά θα ακύρωνε όλη του τη διαδρομή που ήταν στην αριστερά. Θεώρησε ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση με δεξιό πρωθυπουργό θα του έδινε την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι η αριστερά μπορεί να γίνει δύναμη υπεύθυνη και προσφοράς στο λαό αλλά διαψεύστηκε σύντομα.

Μόλις προ δυο εβδομάδων υπεραμύνθηκε από την Θεσσαλονίκη της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση και μάλιστα έκανε και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για ανέξοδη και αδιέξοδη πολιτική συμπεριφορά. Ωστόσο, η ίδια η ζωή πολλές φορές τα φέρνει αλλιώς. Δημιουργούνται δυναμικές που λειτουργούν ενάντια στους σχεδιασμούς που γίνονται στα γραφεία των κομμάτων.

Ο Κουβέλης αποθέωσε με την στάση του την θεσμική λειτουργία της Κυβέρνησης, του αστικού κράτους, των νόμων. Ξέχασε ότι προέρχεται από την μήτρα της Αριστεράς και πήρε διαζύγιο με τα κινήματα και τις διεκδικήσεις στο δρόμο. Επιχείρησε να λειτουργήσει μέσα από τους θεσμούς που όμως ο ίδιος και η ΔΗΜΑΡ ούτε έφτιαξε ούτε ελέγχει. Το έζησε ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ συνεχόμενα με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά. Υπέστη εξευτελισμούς που αν είχε αυξημένη πολιτική αξιοπρέπεια θα είχε φύγει από νωρίς.

Συμπερασματικά, ο Κουβέλης και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ αντιλήφθηκαν ότι η υπόθεση της ΕΡΤ αποτελεί για όλους αυτούς την τελευταία ευκαιρία για να επιβιώσουν πολιτικά. Την άρπαξαν και άρχισαν να κάνουν παιχνίδι. Προβλέπω ότι η ΔΗΜΑΡ θα λειτουργήσει στη Βουλή κατά περίπτωση και θα ψηφίζει ή θα καταψηφίζει κατά περίπτωση τα νομοσχέδια. Ταυτόχρονα, με την στάση των ηγετικών στελεχών θα ρίξουν γέφυρες στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε σε βάθος χρόνου να βρεθούν μαζί στη νέα Κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ΄αυτή τη φορά. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη ένα τμήμα της ΔΗΜΑΡ (Νεφελούδης κλπ)  έχει αρχίσει να δουλεύει και ήδη έχει πρακτικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: