Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Η μάχη των δημοτικών εκλογών και τα σεναρια- Τί κάνουν οι υποψήφιοι

Φτάσαμε αισίως στο τέλος του Μαϊου και ήδη το πολιτικό χρονόμετρο για τις δημοτικές εκλογές έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Με βάση το δεδομένο ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν "κλειδώσει" για τον Μάιο του 2014 (μαζί με τις ευρωεκλογές) θα επιχειρήσουμε σήμερα μια πρώτη προσέγγιση στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον δήμο Αλεξάνδρειας και αφορά στις...
 κινήσεις και τις εν δυνάμει υποψηφιότητες που έχουν ως έναν βαθμό σχηματοποιηθεί και θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε την δυναμική ενός εκάστου εν όψει της δημοτικής εκλογής.

ΦΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φ. Δημητριάδης
Ο νυν δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης είναι πλέον κοινό μυστικό ότι αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα εντός της ομάδας της πλειοψηφίας. Πολλοί είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ενώ εκλέχτηκαν με όνειρα και μεγάλη διάθεση να προσφέρουν στον δήμο αναγκάστηκαν εξ αιτίας του μοντέλου της διοίκησης που έχει εφαρμόσει ο δήμαρχος είτε να αποσυρθούν διακριτικά είτε να παραιτηθούν από τις θέσεις ευθύνης που είχαν είτε να δηλώνουν ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι σύμβουλοι.

Η μεγάλη οικονομική στενότητα στο ταμείο του δήμου εξ αιτίας του Μνημονίου απαγορεύει στην διοίκηση να προχωρήσει σε έργα εξυπηρέτησης των κατοίκων και πολύ περισσότερο να ασκήσει την γνωστή πολιτική των μικρορουσφετιών που όμως είναι απολύτως "κερδοφόρα" όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Τελευταία στοιχεία του ρεπορτάζ που θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες, λένε ότι ένας σημαντικός αριθμός δημοτικών συμβούλων της δημοτικής πλειοψηφίας έχει αποφασίσει και έχει δημοσιοποιήσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι και ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα δε διστάζουν να ασκούν σκληρή κριτική στον ίδιο τον δήμαρχο για τα πεπραγμένα του.

Συμπερασματικά να πούμε ότι η δημοτική παράταξη Δημητριάδη έχει πολλά προβλήματα συνοχής και εν γένει δυναμικής και όλα δείχνουν ότι ο κύκλος της οδεύει στην ολοκλήρωσή της εκτός κι αν γίνει κάποιο "θαύμα". Και στην πολιτική είδαμε τέτοια "θαύματα" στο παρελθόν.

Το ερώτημα που υπάρχει στην πιάτσα είναι αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ο Φώτης Δημητριάδης. Είτε εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που έχει στην παράταξή του είτε εξ αιτίας άλλων, εξωτερικών προβλημάτων. Όλα θα ξεκαθαρίσουν στους επόμενους μήνες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

Παν. Γκυρίνης
Στον ίδιο χώρο, της κεντροδεξιάς, που σήμερα εκπροσωπεί ο δήμαρχος Δημητριάδης κινείται εδώ και μήνες ως εν δυνάμει υποψήφιος ο Παναγιώτης Γκυρίνης. Ο πρώην αντιδήμαρχος Αντιγονιδών ποτέ δεν έκρυψε την διάθεσή του να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο ανέξάρτητο και υπερκομματικό και στελεχωμένο με συμπολίτες από όλους τους χώρους και τις ηλικίες. Έχει αποκτήσει έναν ευρύ κύκλο συνεργατών και οι επαφές του είναι σε τέτοιο βαθμό προχωρημένες που σύμφωνα με το ρεπορτάζ μπορεί αυτή τη στιγμή να ανακοινώσει τουλάχιστον τριάντα υποψήφιους συμβούλους.

Ο Π. Γκυρίνης είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το δήμο έχοντας επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποφύγει συγκρούσεις και άγονες αντιπαραθέσεις. Πληροφορηθήκαμε τέλος ότι η επίσημη, δημόσια τοποθέτησή του για τα δημοτικά πράγματα θα γίνει σε χρόνο που ο ίδιος θα επιλέξει και πιθανολογούμε ότι η χρονική στιγμή δεν θα αργήσει.

Όπως μάθαμε, στόχος του κ. Γκυρίνη είναι να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα μετάσχουν άξιοι συμπολίτες που δεν βαρύνονται από διοικητικές "μαύρες" σελίδες και θα ανήκουν πολιτικά σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους. Ένα εγχείρημα δύσκολο αλλά πραγματοποιήσιμο αν βέβαια υπηρετηθούν κάποιες προϋποθέσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ
Κ. Ναλμπάντης
Θα πρέπει να αναφερθούμε και στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφερόμενους υποψήφιους δημάρχους. Πρόκειται για τους Κ. Ναλμπάντη που οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι η ενασχόλησή του με το ζήτημα αυτό είναι καθημερινή. Κάνει κάθε μέρα επαφές με συμπολίτες και εκφράζει μια αισιοδοξία για το εγχείρημά του πιστεύοντας ότι θα καταφέρει στο τέλος να αποτελέσει την έκπληξη και να είναι αυτός που στην δεύτερη Κυριακή να διεκδικήσει το δήμο Αλεξάνδρειας.
Η εκτίμηση είναι ότι ο Κ. Ναλμπάντης έχει αυξημένη δυναμική στους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους και οι υποψήφιοί του θα ανήκουν σ΄ αυτή την ηλικιακή ομάδα εάν και εφόσον ευοδωθεί το εγχείρημά του αν και πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχει "χαλαρώσει" τις προσπάθειές του.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ
Ν. Μπρουσκέλης
Ο Νίκος Μπρουσκέλης ενώ εμφανίστηκε με φόρα στα κοινά και μάλιστα την τελευταία μέρα του 2012 με δημόσια δήλωσή του και έκανε ορισμένες δημόσιες εμφανίσεις φαίνεται ότι πάτησε φρένο. Βέβαια, από τους συνεργάτες του και υποστηρικτές του λέγεται ότι το ενδιαφέρον του συνεχίζει να υφίσταται και ότι ο γιατρός θα είναι παρών στην εκλογική μάχη του 2014.
Και ο ίδιος γνωρίζει ότι ο αγώνας που καλείται να δώσει είναι δύσκολος και απαιτητικός σε όλα τα επίπεδα και ορισμένοι εικάζουν και εκτιμούν ότι σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή θα διαπιστώσει και ο ίδιος ότι θα πρέπει να αποσυρθεί διακριτικά από την κούρσα για να μην "καεί" πολιτικά και μεταθέτοντας τον στόχο του για τις επόμενες εκλογές αφού ηλικιακά βρίσκεται ακόμα μέσα στα χρονικά πλαίσια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ
Γ. Απατσίδης
Ο Γιάννης Απατσίδης είναι ο άγνωστος "Χ" της εξίσωσης. Πρόκειται για έναν παράγοντα με αποδεδειγμένη δυναμική που όμως ως τώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και το μόνο επίσημο που έχουμε είναι η δήλωσή του ότι "δε θα μείνει αδιάφορος για την εκλογική μάχη". Μια δήλωση που είχε κάνει στον δημοσιογράφο Ρ. Καραλιόπουλο στο ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7

Ο κ. Απατσίδης έχει κάνει και αυτός έναν κύκλο επαφών ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος την δυναμική του και ερευνά ποιες δυνατότητες συνεργασίας έχει ώστε να καταλήξει σε μια οριστική απόφαση και να την ανακοινώσει. Γεγονός είναι ότι από μόνος του δεν μπορεί να ξεκινήσει έναν αγώνα που χρειάζεται δεκάδες συνεργάτες αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η δική του συμμετοχή στην εκλογική μάχη θα κρίνει σημαντικά το αποτέλεσμα.

ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟΣ;
Βέβαια, στην πιάτσα κυκλοφορεί και το σενάριο της κοινής καθόδου όλων αυτών που προηγούμενα καταγράψαμε. Προσωπικά το σενάριο αυτό το βλέπω ως σχετικά αδύναμο διότι ο καθένας από τους τέσσερις έχει την δική του διαδρομή και τον δικό του σχεδιασμό αλλά στην πολιτική τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: