Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Βασανιστήρια made in USA με αποδείξεις

Της 'Ελλης Πάνου, από την
Εφημερίδα των Συντακτών
Ιράκ: Η Guardian σε συνεργασία με το BBC καταγράφουν καταγγελίες που αποδεικνύουν για πρώτη φορά εμπλοκή Αμερικανών συμβούλων, εν γνώσει του Πετρέους, σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας Αμερικανός βετεράνος του «βρόμικου πολέμου» στη Λατινική Αμερική, σε συνεργασία με απόστρατο...
αξιωματικό, επέβλεπε τις ειδικές αστυνομικές μονάδες στο Ιράκ, οι οποίες είχαν στήσει και «λειτουργούσαν» τα μυστικά κρατητήρια και τα κέντρα βασανισμού για να αποσπάσουν πληροφορίες από συλληφθέντες «υπόπτους για τρομοκρατία» κι έδιναν λογαριασμό, απευθείας, στον τότε επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και μετέπειτα επικεφαλής της CIA, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους. Σε αποκλειστικό της δημοσίευμα και ντοκιμαντέρ, η εφημερίδα Guardian σε συνεργασία με το BBC αναφέρουν ότι ύστερα από έρευνες 15 μηνών, με βάση καταγγελίες Αμερικανών και Ιρακινών, αποδεικνύεται για πρώτη φορά η εμπλοκή Αμερικανών συμβούλων σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η σχέση του Πετρέους -που παραιτήθηκε πέρσι από τη διεύθυνση της CIA υπό το βάρος σεξουαλικού σκανδάλου- με αυτές τις παραβιάσεις.

O συνταγματάρχης Τζέιμς Στιλ-αναφέρει το ρεπορτάζ- ανέλαβε με εντολή τού τότε υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να οργανώσει τις ομάδες των ενόπλων στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξέγερση των σουνιτών. Ενας δεύτερος «ειδικός σύμβουλος», ο απόστρατος συνταγματάρχης Τζέιμς Χόφμαν, συνεργάστηκε με τον Στιλ στα κέντρα κράτησης των «υπόπτων», που οργανώθηκαν με αμερικανική χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μεν Στιλ, που βρέθηκε στο Ιράκ από το 2003 έως το 2005, είχε ανοιχτή γραμμή με τον Ράμσφελντ. Ο δε Κόφμαν, που πήγε εκεί τον Ιούνιο του 2004 για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ντόπιων δυνάμεων ασφαλείας, έδινε αναφορά απευθείας στον Πετρέους. «Ημουν τα μάτια και τα αυτιά του Πετρέους στο έδαφος», είχε υποστηρίξει ο ίδιος στην εφημερίδα του Πενταγώνου Stars and Stripes.

«Κόφμαν και Στιλ δούλευαν χέρι χέρι», επιβεβαίωσε στην Guardian και ο Ιρακινός στρατηγός Μουνταντχερ αλ Σαμάρι, «τους έβλεπα μαζί στα κέντρα κράτησης. Ηξεραν όλα όσα συνέβαιναν εκεί… τα βασανιστήρια, τα πιο φρικτά βασανιστήρια».

Μιλώντας για πρώτη φορά με λεπτομέρειες ο Σαμάρι υποστήριξε ότι «κάθε κέντρο κράτησης είχε τη δική του ανακριτική ομάδα» η οποία αποτελούνταν από έναν αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών και οκτώ ανακριτές. Αυτή η ομάδα «χρησιμοποιούσε κάθε είδους βασανιστήριο για να κάνει τους κρατουμένους να ομολογήσουν, όπως ηλεκτροσόκ ή τους κρεμούσαν ανάποδα, τους έβγαζαν τα νύχια ή τους χτυπούσαν σε ευαίσθητα σημεία τους σώματος». Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Κόφμαν και ο Στιλ βασάνιζαν οι ίδιοι κρατουμένους, παρά μόνο ότι ήταν παρόντες στα κέντρα κράτησης και ότι συμμετείχαν στη διαδικασία προσαγωγής χιλιάδων κρατουμένων. Ο Σαμάρι ισχυρίζεται ότι τα βασανιστήρια ήταν υπόθεση ρουτίνας. «Θυμάμαι», λέει, «ένα 14χρονο αγόρι που ήταν δεμένο σε μια κολόνα, με τα πόδια πάνω από το κεφάλι. Ολο το κορμί του είχε γίνει μπλε από τα χτυπήματα με καλώδια…».

Ο φωτογράφος Τζιλ Πέρες είχε συναντήσει τον Στιλ σε ένα κέντρο κράτησης στη Σαμάρα, όταν βρέθηκε εκεί για λογαριασμό των New York Times. «Βρεθήκαμε», αφηγείται στην Guardian, «σε ένα δωμάτιο για μια συνέντευξη και όταν κοίταξα γύρω μου παντού έβλεπα αίμα…». Παρών στο περιστατικό και ο δημοσιογράφος Πίτερ Μας: «…Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ακούγαμε φοβερές κραυγές, κάποιον να φωνάζει «Αλλάχ», όχι από θρησκευτικό φανατισμό, αλλά από πόνο και τρόμο».

Οι μάρτυρες περιγράφουν στην Guardian και το BBC και την εμπλοκή του Ντέιβιντ Πετρέους, υποστηρίζοντας ότι με παρέμβαση, μάλιστα, του τετράστερου στρατηγού απαγορεύτηκε η εμφάνιση στην ιρακινή τηλεόραση κρατουμένων που υπέστησαν βασανιστήρια για «παραδειγματισμό» και των υπολοίπων. Παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση ο Πετρέους δεν ενέκρινε τα βασανιστήρια, ο Ιρακινός στρατηγός Αντνάν Τάμπιτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, ισχυρίζεται ότι όλοι ήξεραν: «Μέχρι που έφυγα, οι Αμερικανοί γνώριζαν όλα όσα έκανα. Γνώριζαν τι συνέβαινε στις ανακρίσεις και γνώριζαν για τους κρατουμένους. Ακόμα και πληροφορίες για τους κρατουμένους μάς έδιναν. Λένε ψέματα!».

Φωτογραφία αρχείου από βασανισμούς κρατουμένων στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ

http://kinimasyntagmatos25m.blogspot.gr/2013/03/made-in-usa.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια: