Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

H άποψή μας: Βύθισαν το “αβύθιστο πλυντήριο”

 
Η λεηλασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο και ξεσηκώνει τους εργαζόμενους εκεί στέλνει πολύ δυνατά μηνύματα και στην Αθήνα και σε όλη την Ευρώπη. Οι ίδιες άρχουσες τάξεις που πάντα έβλεπαν το νησί σαν ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», το...
μετέτρεψαν και σε «αβύθιστο πλυντήριο» για κερδοσκοπικά κεφάλαια. Τώρα με την κρίση τους το βουλιάζουν και ζητούν από τον απλό κόσμο να πληρώσει τα σπασμένα. Είναι υποχρέωση και κοινό συμφέρον των εργατών σε όλη την Ευρώπη να μην αφήσουν αυτό το έγκλημα να ολοκληρωθεί. Και είναι καθήκον της Αριστεράς εδώ στην Ελλάδα να μπει μπροστά πρώτη και καλύτερη σε αυτή την προσπάθεια.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οι δικαιολογίες της ΕΕ ότι τάχα θέλει να τιμωρήσει τους «Ρώσους ολιγάρχες» που ξεπλένουν μαύρο χρήμα στην Κύπρο είναι γελοίες. Οι Ρώσοι μεγαλοκαπιταλιστές παίζουν ακριβώς τα ίδια παιχνίδια με τους σεΐχηδες του Κατάρ, τους φοροφυγάδες των Νησιών Κεϊμάν, τους χρηματιστές στο Σίτι του Λονδίνου ή στις τράπεζες της Φρανκφούρτης που θεωρούνται … «επενδυτές» και τους γλείφουν οι ίδιες κυβερνήσεις που θέλουν να επιβάλουν το Μνημόνιο στην Κύπρο.

Τη φούσκα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου την έστησαν πρώτα απ’ όλα οι «δικοί μας» καπιταλιστές, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, οι Βγενόπουλοι και οι κυπριακές κατασκευαστικές εταιρίες, παρέα με τις κυβερνήσεις και στη Λευκωσία και στην Αθήνα. Και ο Σαμαράς είναι το ίδιο πολιτικός απατεώνας και οικονομικός εγκληματίας με τον Αναστασιάδη και τον Σόιμπλε.
Ο Αναστασιάδης δήλωνε αντίθετος στο κούρεμα των καταθέσεων μέχρι να κερδίσει τις εκλογές, ακριβώς όπως ο Σαμαράς πούλαγε αντίσταση στα Μνημόνια μέχρι να φτάσει να εφαρμόζει το πιο άγριο Μνημόνιο από όλα. Όπως ακριβώς αυτή τη στιγμή δηλώνει «αλληλέγγυος» στην Κύπρο ενώ η κυβέρνησή του έδωσε την ψήφο της στο Γιούρογκρουπ για τη λεηλασία.

Ξεπούλημα

Σαμαράς και Σόιμπλε μαζί βλέπουν την επιβολή του Μνημόνιου στην Κύπρο σαν πράσινο φως για να επιβάλουν και τα «έκτακτα μέτρα» εδώ: τις απολύσεις στο δημόσιο, την παράταση για το χαράτσι, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων στους ίδιους «επενδυτές» που ρήμαξαν την Κύπρο (Καταριανούς, Ρώσους και τροϊκανούς).

Η εργατική απάντηση πρέπει να είναι ίδια και εδώ και στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη. Πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από εδώ. Δεν έχουμε ανάγκη κανένα δάνειο αν κάνουμε στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση για τους τραπεζίτες και με επιβολή εργατικού ελέγχου. Ανυπακοή στους εκβιασμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργάτες μπορούν να κουμαντάρουν την οικονομία καλύτερα από τους κερδοσκόπους που έφεραν την κρίση και απλώνουν τη φτώχεια. Εμπρός για μια Αριστερά που θα κάνει την αντικαπιταλιστική ανατροπή λάβαρό της.

http://www.ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=7644%3Ai1063&Itemid=62

Δεν υπάρχουν σχόλια: