Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Και με φράκο αλλά και με σώβρακα αν χρειαστεί...

"Η ΝΔ έχει μείνει πολύ πίσω όταν επικαλείται στην προπαγάνδα της διαφορές και αποκλίσεις ανάμεσα σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ", τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. "Η διαδικασία ομογενοποίησης του χώρου έχει προχωρήσει πια...
τόσο πολύ ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενιαίο κόμμα, με ενιαία πολιτική.

Πραγματικά, αρκεί μια επίσκεψη στην Κουμουνδούρου για να διαπιστώσει κανείς ότι το κλίμα ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίαρχο. Το διασφαλίζει η συμμετοχή στα όργανα στελεχών που προέρχονται από ποικίλες συνιστώσες , δεν είναι όμως όπως παλιότερα εκπρόσωποι των οργανώσεών τους σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα, αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν το ενιαίο κόμμα.
 
Η πολιτική όσμωση στα όργανα είναι ένας σημαντικός παράγοντας της γρήγορης μεταμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Ένας άλλος παράγοντας, για πολλούς ο σημαντικότερος, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκφράζει ακριβώς τη λογική και τη γραμμή του ενιαίου κόμματος, τόσο στη Βουλή, όσο και στο πεζοδρόμιο, όπως λένε χαρακτηριστικά.

"Ο Αλέξης έχει αναδειχτεί με το σπαθί του σε ενωτικό παράγοντα, έχει κερδίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων του χώρου και αποτελεί αυτή τη στιγμή εγγύηση ότι η διαδικασία ομογενοποίησης θα ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία", λέει χαρακτηριστικά ένας από τους φίλους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα με τα του οίκου του όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια συστηματική δουλειά διεύρυνσης αλλά και "νομιμοποίησης" το κόμματος στις συνειδήσεις των ανθρώπων που ακόμα έχουν επιφυλάξεις και επηρεάζονται από την προπαγάνδα περί εξτρεμισμού.

Στη γραμμή του φόβου κινούνται η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, είναι η γενική εκτίμηση των στελεχών της Κουμουνδούρου που ασχολούνται με την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος. Ο Σαμαράς μας εμφάνισε ακόμα και ως θιασώτες του υπαρκτού σοσιαλισμού στην τελευταία συνέντευξή του, λένε χαρακτηριστικά.

Το σπάσιμο της φοβίας απαιτεί κινήσεις κορυφής όπως η συμμετοχή στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και συμμαχίες. Σ' αυτή τη λογική η Κουμουνδούρου δεν κλείνει την πόρτα σε στελέχη και προσωπικότητες που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και για ορισμένους στην αριστερά θεωρούνται "φθαρμένο προϊόν". Η λογική του Τσίπρα είναι απλή: Δεν πρόκειται να ζητάμε χαρτί κοινωνικών φρονημάτων από όσους με ειλικρίνεια θέλουν να συμβάλουν στον αγώνα κατά της πολιτικής των μνημονίων, έστω και αν κάποιοι από αυτούς έχουν σε κάποιες στιγμές υπηρετήσει πολιτικές με τις οποίες εμείς ήμασταν και είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Στη λογική αυτή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Γεράσιμο Αρσένη, με τη Λούκα Κατσέλη, ακόμα και με πολιτικούς που βρίσκονται μακριά από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστας Λαλιώτης. Επίσης με στελέχη της ΔΗΜΑΡ που διαφωνούν με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση. Τέλος, σε επίπεδο μεσαίων στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια συστηματική δουλειά στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή γεμάτος από πολιτικά ορφανούς και προβληματισμένους ανθρώπους.

"Όσοι φοβούνται ότι θα χάσουμε το ριζοσπαστισμό μας αν συνεργαστούμε με πιο συντηρητικούς πολιτικούς και πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική και ηθική μας συγκρότηση" υποστηρίζει με κάποια δόση οργής στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο: Ο Αλέξης Τσίπρας προχωρεί σε μια σειρά επαφές με παράγοντες της δημόσιας ζωής, της οικονομίας και τον Media από το αντίπαλο στρατόπεδο γιατί, όπως λένε φιλικά προσκείμενοι στο κόμμα δημοσιογράφοι με μια δόση χιούμορ "οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εχθρούς". Πρόκειται για μια προσπάθεια, όπως εξηγούν, να πάψει ή να μειωθεί η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία επιδιώκει συστηματικά η ΝΔ και οι κυβερνητικοί εταίροι και αναπαράγουν μεγάλα ΜΜΕ.

Στα πλαίσια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη διεύθυνση της Καθημερινής και τον Γιάννη Αλαφούζο, ενώ επίκεινται και άλλες τέτοιες συναντήσεις.

"Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι, είτε τους αρέσει είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση", τονίζει παλιό στέλεχος της Κουμουνδούρου προερχόμενο από το ΚΚΕ. "Και φυσικά πρέπει να το αντιληφθούμε και να το χωνέψουμε κι εμείς", προσθέτει. "Είναι ανάγκη σε κάποιες περιπτώσεις να βάζουμε ακόμα και φράκο, αν είναι να προωθήσουμε την πολιτική μας και τα συμφέρονται εκείνων που θέλουμε να εκπροσωπούμε", συμπληρώνει. Θυμίζοντάς μας το ιστορικό ανέκδοτο με τον Τρότσκι που έστειλε τηλεγράφημα και ρωτούσε τον Λένιν τι να κάνει όταν οι Γερμανοί με τους οποίους συζητούσε για ειρήνη απαιτούσαν να φορέσει στις διαπραγματεύσεις φράκο.
Και με τα σώβρακα να πας, αρκεί να υπογράψεις, απάντησε ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης. Και η υπενθύμιση αυτού του ανέκδοτου λέει κάτι, τόσο για την πολιτική όσο και για τις αναγκαίες επικοινωνιακές προσαρμογές του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες, σύμφωνα με πολλούς στην Κουμουνδούρου τουλάχιστον.

πηγή: ΚΕΝΤΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: