Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ-ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Ουσιαστικά, οι κρίσεις των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων φέρουν την πολιτική σφραγίδα της μοιρασιάς μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κινούνται στο νέο πλαίσιο δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων με ορίζοντα την Ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτούν την...
ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Το βασικό όμως χαρακτηριστικό αυτών είναι ότι κινούνται πλέον με μπούσουλα τη διάκριση των στρατιωτικών μεταξύ Μάχιμων –αεροπόροι, πληρώματα υποβρυχίων και ελικοπτέρων, Ειδικές Δυνάμεις- και Μη Μάχιμων.
Δύο κομάντος στην ηγεσία του Στρατού και του Ναυτικού και έναν χειριστή Μιράζ στο πιλοτήριο της Αεροπορίας επέλεξε τελικά το ΚΥΣΕΑ. Επειτα από διαβούλευση και έντονο παρασκήνιο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων τελικώς αποφασίστηκε η διατήρηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου και η αποστρατεία και των υπόλοιπων αρχηγών και των τριών Γενικών Επιτελείων αντιστρατήγου Κων. Γκίνη, υποναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη και αντιπτεράρχου Αντώνη Τσαντιράκη.

Νέοι αρχηγοί τοποθετήθηκαν στο ΓΕΣ ο λοκατζής Θανάσης Τσέλιος, στο ΓΕΝ ο βατραχάνθρωπος Βαγγέλης Αποστολάκης και στο ΓΕΑ ο πιλότος Βαγγέλης Τουρνάς. Ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος αν και το 2011 ήταν προσωπική επιλογή του Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος παραμένει το «κόκκινο πανί» για τη ΝΔ και το στρατιωτικό κατεστημένο, ωστόσο ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατάφερε να έχει αρμονική συνεργασία με τους Δ. Αβραμόπουλο και Πάνο Παναγιωτόπουλο, κυρίως στα θέματα Διακλαδικότητας, στρατιωτικής διπλωματίας, υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής και δίωξης του Συνδικαλισμού των Στρατιωτικών. Ειδικότερα τις τελευταίες βδομάδες ο στρατηγός Κωσταράκος κέρδισε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη του Μαξίμου καθώς τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ενοικίασης των φρεγατών FREMM, αλλά και υπέρ της «γαλάζιας» τροπολογίας για την καθιέρωση του ελληνικού γένους ως βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή στις Παραγωγικές Στρατιωτικές Σχολές.

Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίας θα εκθέσουμε το βιογραφικό τους και το παρασκήνιο της εκλογής τους όπως καταγράφηκε δημοσιογραφικά.

Ο νέος αρχηγός του ΓΕΣ, Θ. Τσέλιος
 
Ο μέχρι πρότινος Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού και πιό πριν Διοικητής της 16Ης Μεραρχίας Αθανάσιος Τσέλιος, είναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ στο πλαίσιο των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος γεννήθηκε το 1956 στο Πετρόπορο του Ν. Τρικάλων. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1975 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1979 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Προήχθη στο βαθμό του Ταγματάρχη το 1991, Αντισυνταγματάρχη το 1996, σε Συνταγματάρχη το 2003 και σε Ταξίαρχο το 2007. Είναι απόφοιτος του σχολείου βασικής και προκεχωρημένης εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού, όλων των προβλεπομένων σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Είναι σε ενέργεια Αλεξιπτωτιστής και Υποβρύχιος Καταστροφέας. Υπηρέτησε για πολλά έτη σε διάφορες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και σε επιτελικές θέσεις Συγκροτημάτων και Σχηματισμών. Διετέλεσε Διοικητής Μονάδος Ειδικών Δυνάμεων και Μ/Κ ΤΠ, Συγκροτήματος και τελευταία Μηχανοκίνητου Σχηματισμού. Μέχρι το 2010 ήταν Διοίκητής στη ΣΜΥ, ενώ το 2011 είχε προαχθεί στο βαθμό του Υποστρατήγου και είχε τοποθετηθεί ως Διοικητής στη 16Η Μεραρχία του Διδυμοτείχου.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Την «αγιογραφία» του Θ. Τσέλιου κάνει η πλειοψηφία των «γαλάζιων» αποστράτων.
Ποιός είναι ο νέος Α/ΓΕΝ
Ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ. Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει... σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως(ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής. Έχει τοποθετηθεί ως Κυβερνήτης Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ απο το 1990 εως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993 καθώς και στη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟ από το 2003 έως το 2004. Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/ΥΕΘΑ, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως DCOS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β' Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης. Στις 25 Ιουλ 12 προήχθη σε Αντιναύαρχο και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ως Υπαρχηγός κατόπιν σχετικής απόφασης ΚΥΣΕΑ, ενώ από χθες είναι ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Η αρθρογραφια αναφέρει: Αιρετικός μέχρι το κόκαλο, «Ρηγάς» στα νιάτα του, που πριν από είκοσι χρόνια ως φρέσκος πλοίαρχος είχε «φάει» δέκα μέρες φυλακή από τον τότε στόλαρχο Ι. Θεοφιλόπουλο, διότι κατά την επιθεώρηση τον βρήκε ακομβίωτο και ατημέλητο. Μέγα έγκλημα για έναν αξιωματικό που υπηρετεί σε ένα όπλο που διατηρεί τις αρχές και τις παραδόσεις του «Βασιλικού Ναυτικού». Και ξαφνικά βρέθηκε στον δρόμο της καριέρας του ο Πάνος Μπεγλίτης, που χωρίς να τον ξέρει προσωπικά τον έκανε αρχηγό ΓΕΝ. Τα «προξενιά» τα είχε κάνει ένας αεροπόρος που χθες το ΚΥΣΕΑ τον έκανε αρχηγό του ΓΕΑ!!!
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Νέος αρχηγός ΓΕΝ επιλέχθηκε ο Ρεθυμνιώτης «βάτραχος» Βαγγέλης Αποστολάκης, που τον είχε αποστρατεύσει η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, τον επανέφερε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και τον έκανε αρχηγό ΓΕΝ η κυβέρνηση Σαμαρά!! Μετρ στις καταδύσεις και στον ανορθόδοξο υποβρύχιο πόλεμο, ο Β. Αποστολάκης με επιμονή και υπομονή κατάφερε τον στόχο του, να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του και να κατακτήσει την καρέκλα του αρχηγού. Αγαπημένο παιδί του συγχωριανού του Γ. Θεοδωρουλάκη, υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου, έμπιστος του Β. Βενιζέλου. Ομως το «κρυφό» του χαρτί ήταν η γνωριμία του με τον Τάκη Μπαλτάκο, που τον γνώρισε όταν ήταν διοικητής στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Ηταν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων που ως δικηγόρος της οικογένειας του Θ. Αγγελόπουλου διαμεσολάβησε για μία δωρεά σκάφους στη ΜΥΚ. Ο Αποστολάκης αξιοποιώντας το πάθος του Μπαλτάκου για τις ειδικές ναυτικές δυνάμεις διατήρησε επαφή μαζί του, η οποία και τον οδήγησε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η οικεία σχέση του Β. Αποστολάκη με τον πρωθυπουργό φάνηκε δημοσίως κατά την πρόσφατη υποδοχή του Φ. Ολάντ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και βάσει του πρωτοκόλλου ήταν τελετάρχης.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς είναι ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) υπηρέτησε ως Τμηματάρχης του Τμήματος Εξοπλιστικών Προγραμμάτων (Δ2/2). Αργότερα ανέλαβε καθήκοντα Διοικητή στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας Διευθυντή στη Διεύθυνση Αεράμυνας (ΓΕΕΘΑ/Α' ΚΛ/ΔΑΕΡ). Κατόπιν ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Κλάδου Αμυντική Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΑ και στη συνέχεια, τη θέση του Διευθυντή του Α' Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Πριν αναλάβει Αρχηγός ΤΑ και Διοικητής του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Combined Air Operations Center 7 - CAOC 7) ήταν ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Στην Πολεμική Αεροπορία η αποστρατεία του Αντώνη Τσαντηράκη ήταν προδιαγεγραμμένη καθώς ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Νέος αρχηγός ανέλαβε ο Βαγγέλης Τουρνάς, ένας από τους πιο «ψυχωμένους» πιλότους στην ιστορία των Μιράζ. Του το αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι. Ιδιαίτερα εύστροφος, αθλητικός τύπος με φημισμένους κοιλιακούς, πραγματικός αίλουρος σε όλα τα πεδία της... μάχης. Η τύχη άρχισε να χαμογελάει στον Β. Τουρνά όταν το ΠΑΣΟΚ τον έστειλε αεροπορικό ακόλουθο στο Βερολίνο. Εκεί έλαβε ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις για τον ίδιο προσωπικά και την οικογένειά του. Στη Γερμανία γνώρισε τη Δημητρία, διπλωματική υπάλληλο στην πρεσβεία, στενή φίλη της συζύγου του Πάνου Μπεγλίτη. Ετσι ξαφνικά επί υπουργίας Μπεγλίτη ο Τουρνάς... απογειώνεται, γεγονός που προκαλεί τη μήνη της ομάδας Γιάγκου. Στη γαλάζια φράξια των αεροπόρων προκαλείται εμφύλιος. Χωρίζονται στα δύο. Οι μισοί προωθούν τον Τουρνά και οι άλλοι μισοί τον Βαΐτση. Ο Τουρνάς αποδεικνύεται ισχυρότερος, διότι παίρνει με το μέρος του όλους τους απόστρατους γαλάζιους αεροπόρους που είχαν «αποκεφαλιστεί» από τον Γιάγκο ( Συμεωνίδη, Γκιόκα, Γκουτζούρη, Λιάκο, Μπρεζεράκο)...
O Aντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς επελέγη τελικά ως νέος Διοικητής του μεγαλύτερου μείζονος σχηματισμού του Ελληνικού Στρατού. Ακολουθεί το πλούσιο βιογραφικό του Αντιστράτηγου Μανωλά, ο οποίος έχει διατελέσει -μεταξύ άλλων- και διοικητής του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών.
Ο Χρήστος Μανωλάς αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980. Επιλέχθηκε από τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις το 1981 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως διοικητής διμοιρίας και διοικητής Λόχου στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών. Στη συνέχεια διορίστηκε ως εκπαιδευτής στο ILRRPS (κατάρτιση SOF) στην πόλη Weingarten της Γερμανίας. Το 1988 επέστρεψε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε Διοικητής Σχολείων/Εκπαιδευτής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε διοικητής στο ειδικό τμήμα Αλεξιπτωτιστών (1991-1993) και ακολούθως Διοικητής στο 5ο ΕΤΕΘ (1993-1995).
Το 1995 τοποθετήθηκε Υποδιοικητής στο ΚΕΑΠ απ΄όπου το 1996 του ανατέθηκε η διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης στην Βοσνία Εργεγοβίνη η οποία και αναπτύχθηκε στην Βοσνία Εργεγοβίνη και αναλαμβάνει τη Διοίκηση του BELUGA γκρουπ στην πόλη του Βίσοκο για 2 1/2 χρόνια στις αποστολές IFOR και την SFOR. Το 1998 επιστρέφει στην Ελλάδα και αποφοιτεί από τη Σχολή Πολέμου και διοικεί το 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών το 1999.
Το χρονικό διάστημα 2000-2003 τοποθετήθηκε στο JCSC στον Τύρναβο Λάρισας, στη θέση του Διευθυντή J3JOPS και στη συνέχεια του Διευθυντή Κλάδου Επιχειρήσεων J3. Εν τω μεταξύ αναλαμβάνει τη διοίκηση του ελληνικού τάγματος στην ISAF για έξι μήνες (Δεκ. 2001-τέλη Μαΐου του 2002).
Κατά την περίοδο 2003-2004 αποφοιτά από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και τοποθετείται ως Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών. Από το 2005-2008 υπηρετεί στο SHAPE ως Δντης 9ου ΕΓ (ACOS J9) και το 2008 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως Δντης Δ5 (Εθνικά και Διεθνή Σχέδια). Το 2009 τοποθετείται διοικητής της 79 ΑΔΤΕ και ακολούθως αναλαμβάνει τη διοίκηση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) κατά την περίοδο 2010-2011.
Το Μάρτιο του 2011 προάγεται σε Υποστράτηγο και αναλαμβάνει τη διοίκηση της 95 ΑΔΤΕ, στη νήσο Ρόδο. Τον Ιανουάριο του 2012 διορίζεται Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Ιούλιο του 2012 προάγεται σε Αντιστράτηγο. Έχει τιμηθεί με όλα τα μετάλλια και διαμνημονεύσεις του Ελληνικού Στρατού αντίστοιχα του βαθμού του, το Μετάλλιο του ΝΑΤΟ και του Βελγίου, αφού διοίκησε βελγικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις (IFOR). Ο Αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς μιλάει αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: