Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Οτσαλάν: Να σιγήσουν τα όπλα, να μιλήσει η πολιτική

Την ιστορική ανακοίνωση του φυλακισμένου ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για κατάπαυση του πυρός άκουσαν περισσότερο από ένα εκατ. Κούρδοι της Τουρκίας, που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Πάρκο του Νεβρόζ στο Ντιγιάρμπακιρ με την ευκαιρία του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου ...Έτους.
«Τα όπλα πρέπει να σωπάσουν και η πολιτική να έρθει στο προσκήνιο», δήλωσε Οτσαλάν, ενώ ζήτησε από τους μαχητές του να αποσυρθούν από το έδαφος της Τουρκίας.
«Ο αγώνας μας δεν ήταν ενάντια σε καμία φυλή, θρησκεία ή ομάδα. Ο αγώνας μας ήταν ενάντια σε κάθε είδους πίεση και καταδυνάστευση. Σήμερα ξυπνάμε σε μία νέα Μέση Ανατολή, μία νέα Τουρκία και ένα νέο μέλλον. Μία καινούρια εποχή ξεκινά σήμερα. Ανοίγει μία πόρτα μετάβασης από τον ένοπλο αγώνα σε μία δημοκρατική διαδικασία», αναφέρει το μήνυμα.
«Είναι καιρός για ενότητα. Τούρκοι και Κούρδοι πολέμησαν μαζί στο Τσανάκαλε και συνέστησαν την τουρκική βουλή μαζί το 1920. Η βάση ενός νέου αγώνα είναι οι ιδέες, η ιδεολογία και οι δημοκρατικές πολιτικές. Καλώ όλους να δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό νεωτερισμό για να ξεφύγουν από αυτές τις πιέσεις που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της ιστορίας και της αδελφότητας», προσθέτει.
Το μήνυμα του Οτσαλάν ανέγνωσαν βουλευτές του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στα κουρδικά και τα τουρκικά.
Περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων και εκατό ξένων ανταποκριτών βρίσκονται στην περιοχή. Φωτογραφίες από τα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, Ετέμ Καραμπουλούτ και Σιρίν Τζεμπέ, που σκοτώθηκαν σε πρόσφατες επιχειρήσεις, έχουν αναρτηθεί στις εξέδρες των εκδηλώσεων, μαζί με φωτογραφίες κρατουμένων στην στρατιωτική φυλακή του Ντιγιάρμπακιρ, οι οποίοι αυτοπυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για βασανιστήρια εντός των φυλακών στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Οι διοργανωτές έχουν αναρτήσει επίσης φωτογραφίες των τριών ακτιβιστριών που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι, στις 9 Ιανουαρίου.
Οι συγκεντρωμένοι, ντυμένοι με τα παραδοσιακά κουρδικά χρώματα- κίτρινο, κόκκινο, πράσινο- ξεχύθηκαν στους δρόμους και κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί το βασικό σημείο εορτασμών του Νεβρόζ.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία ανάμεσα στους πολίτες. Περίπου 5.000 υπάλληλοι ιδιωτικής ασφάλειας έχουν επιστρατευθεί από τους διοργανωτές, μαζί με 3.000 αστυνομικούς.
Ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αναφέρουν οι διοργανωτές, τονίζοντας ότι η αστυνομία δεν θα πλησιάσει στην κύρια περιοχή των εορτασμών.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπορούσε να πεθάνει σαν ήρωας. Η μεγαλύτερη σύγχρονη κότα. Μετά του έφταιγε η Ελλάδα που τάχα μου τον έδωσε.
Εκτός και εαν απο τα φάρμακα που του ρίχνουν η επόμενη δήλωση του θα είναι να κατακτήσει τον πλανήτη Κρόνο.
Εαν ήταν νηφάλιος και το είπε αυτό, απλά όχι ηγέτης δεν είναι, ούτε να καθαρίζει τουαλέτες δεν είναι ο ντεμέκ επαναστάτης .