Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος, όπως του 1953 ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας - Ομιλία στο LSE

Οι πολιτικές της λιτότητας οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, δε μοιάζει να προσφέρουν βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για... μια τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πει ότι η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές.

Έχει υποστηριχθεί μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από τη Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

«Χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση διά του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας» εξήγησε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην επιδείνωση που παρουσιάζεται σε ζητήματα δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που ανέφερε:

  • Οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης προσπάθειας διαβούλευσης.
  • Η επιβολή τεχνοκρατών, όπως ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα.
  • Ζητήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες του Νότου να υπογράψουν τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν την διεξαγωγή των εκλογών
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Αλ.Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη της σκιώδους κυβέρνησης του Εργατικού κόμματος, με κινήματα και σωματεία συνδικάτων, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: