Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Α, μπα, το είπε και το Ρόιτερς

Είναι γνωστά, αλλά αλλιώς είναι να τα διαβάζεις και στα Αγγλικά! Ο λόγος για το μακροσκελές άρθρο του πρακτορείου Ρόιτερς, με το οποίο «καρφώνεται» το σύνολο σχεδόν του μιντιακού υπερ-κράτους της χώρας, γνωστοί και με το καλλιτεχνικό …«νταβατζήδες».

Η είδηση δεν βρίσκεται τόσο...
σε αυτά που αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, πράγματα που είναι λίγο πολύ γνωστά στον ενημερωμένο εργαζόμενο. Όπως ότι ο όμιλος Μπόμπολα περιλαμβάνει πέρα από τις επιχειρήσεις στα ΜΜΕ και μια τεράστια κατασκευαστική εταιρεία, καθώς και συμφέροντα στις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική, με αποτέλεσμα ανάλογη στάση των εντύπων του απέναντι στις αντιδράσεις των κατοίκων.

Ή ότι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (με εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, ευρεία συμμετοχή και την προεδρία του Μέγκα) είχε κρατικές συμβάσεις για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις μετακινήσεις, ούτε ότι ο Σκάι δεν έχει πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ (την επιβολή του οποίου στους φτωχούς υποστηρίζει διακαώς) ούτε βεβαίως ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη με τα πετρέλαια και τα καράβια έχει βασικό ρόλο στο Μέγκα και αποκλειστικότητα στο Σταρ Τσάνελ.

Η είδηση βρίσκεται σε αυτό καθ’ αυτό το δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου και στη σκοπιμότητά του. Είναι φανερό ότι εντάσσεται στη σκληρή διαπάλη που γίνεται μέσα στο αστικό στρατόπεδο για την ενδοαστική κυριαρχία στη νέα εποχή. Καθώς ο ελληνικός καπιταλισμός υποβαθμίζεται, καθώς σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης (που αποτελούσαν και τα ιδεολογικο-πολιτικά κέντρα του συστήματος) είναι καταχρεωμένες, οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους: Καταρχάς αυξάνοντας τον ρόλο τους σε βάρος των εγχώριων αστικών κέντρων.
Δεύτερο, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες για να περάσει η συνολική αστική στρατηγική, αλλά και τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης.
Και τρίτο, ακριβώς γι’ αυτό, το κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο αναζητά τις εγχώριες αστικές δυνάμεις, επιχειρηματίες και ΜΜΕ, που θα χορέψουν στο δικό του σκοπό.

πηγή: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: