Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Μπροστά σε νέο αδιέξοδο το ΑΠΘ

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

«Φοβάμαι ότι οδηγούμαι σε παραίτηση», επισήμανε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Δέσπω Λιάλιου, αναφερόμενη στα προβλήματα που πηγάζουν από την έλλειψη προσωπικού ως προς τη διοίκηση του πανεπιστημίου και τη διεξαγωγή του εργαστηριακού έργου, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την εκπαίδευση των φοιτητών.
Με προσφυγές στο Συμβούλιο...
της Επικρατείας ετοιμάζονται να απαντήσουν τόσο η διοίκηση του ΑΠΘ όσο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος μετά τη διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου 97 διοικητικών υπαλλήλων, κατηγορίας ΔΕ, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν στις υπηρεσίες του ΑΠΘ και αφού θα αμείβονται για ένα χρόνο με το 75% του μισθού τους στη συνέχεια θα απολυθούν», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Αριστοτελείου, Γιάννης Κουρμούλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χτες στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος.
«Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία του ΑΠΘ, με τέτοιο αριθμό συναδέλφων να απολύεται. Ισως το ΑΠΘ να είναι ο φορέας με το μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων πανελλαδικά. Ενας φορέας που, όπως και πολλοί άλλοι, είναι ήδη δραματικά υποστελεχωμένος», επισήμανε ο κ. Κουρμούλης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, μέχρι και πριν από δύο χρόνια το ΑΠΘ είχε περισσότερους από 1.100 διοικητικούς υπαλλήλους και σήμερα αριθμεί 853 μονίμους και ΙΔΑΧ. Αν συνυπολογιστεί ότι 136 υπάλληλοι ΙΔΑΧ με διδακτορικό έχουν εκφράσει την επιθυμία να μεταταγούν σε θέσεις ΕΕΔΙΠ και 97 τίθενται σε διαθεσιμότητα, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών μειώνεται στους 620. «Το ΑΠΘ θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσει», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σάββας Παπαδόπουλος.


24ωρη απεργία σήμερα

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους προκηρύσσοντας για σήμερα 24ωρη απεργία και συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την προσεχή Τετάρτη. Παράλληλα, κάλεσαν εργαζόμενους και από άλλους φορείς να συντονιστούν με το Σύλλογο Διοικητικών του ΑΠΘ για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για συλλαλητήρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε πρώτη φάση ο Σύλλογος θα καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή, προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 97 υπάλληλοι.
Με τη διαγραφή από το Μητρώο έγινε το πρώτο βήμα για να τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 165 διοικητικοί υπάλληλοι τεσσάρων ΑΕΙ (ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Αιγαίου και Παντείου) και πέντε ΤΕΙ.

Εκκληση της Δ. Λιάλιου
Η αντιπρύτανης του ΑΠΘ Δέσπω Λιάλιου απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Παιδείας, στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσουν τα στοιχεία και να τοποθετηθούν, αν μπορεί να λειτουργήσει, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων. Το Αριστοτέλειο, σύμφωνα με την ίδια, αριθμεί 75.000 προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, πάνω από 1.000 ερευνητικά προγράμματα, 600 συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών, 100 διεθνείς συνεργασίες και 3.500 αλλοδαπούς φοιτητές.
Ολα τα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του ΑΠΘ έχουν σταλεί από τις πρυτανικές αρχές στα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Εμείς μένουμε με 620 υπάλληλους, ενώ το ΕΜΠ έχει 870 και το Καποδιστριακό 1.326», είπε η αντιπρύτανης, τονίζοντας πως και οι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ αναδεικνύουν τη δραματική έλλειψη προσωπικού στο ΑΠΘ. «Φοβάμαι ότι οδηγούμαι σε παραίτηση», ανέφερε η κ. Λιάλιου στο έγγραφό της προς τους δύο υπουργούς.
«Φρένο» στο εργαστηριακό έργο

Με την ενδεχόμενη απομάκρυνση των 97 υπαλλήλων απειλείται η εύρυθμη λειτουργία γραμματειών σχολών όπου εξυπηρετούνται χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές, νησίδων υπολογιστών, εργαστηρίων και διοικητικών υπηρεσιών. Οι 20 υπάλληλοι ΙΔΑΧ εργάζονται σε γραμματείες, οι 30 στην κεντρική διοίκηση, 11 στις φοιτητικές εστίες και οι υπόλοιποι σε εργαστήρια και νησίδες υπολογιστών. Με τα νέα δεδομένα ορισμένες γραμματείες μπορεί να μείνουν με ένα ή δύο άτομα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να σταματήσει άμεσα το εργαστηριακό έργο. Ηδη, η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής, σε ανακοίνωσή της, προειδοποίησε πως θα καταστεί προβληματική η λειτουργία βασικών τμημάτων της Σχολής, εάν μειωθεί το διοικητικό προσωπικό.

πηγή: εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι πολύ για τα μειωμένα ανακλαστικά που μονίμως χαρακτηρίζουν την καθηγητική κοινότητα. Αλλά νυν υπερ παντων οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης η πολεμική και διφορούμενη στάση τους για τις κικνητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων. Πλην βεβαίως ελαχίστων λαμπρών εξαιρέσεων!!