Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ απαγόρεψε την παρουσίαση στη συνδιάσκεψη άλλης Διακήρυξης εκτός από τη δική της!

Με μια απόφαση - πρότυπο αντιδημοκρατικής αντίληψης, η διορισμένη Γραμματεία του κόμματός μας, ουσιαστικά απαγορεύει την παρουσίαση στην συνδιάσκεψη κάθε εναλλακτικής – αντιπαραθετικής διακήρυξης στην προτεινόμενη από εκείνη.
Η Γραμματεία στη συνεδρίασή της την...
Τετάρτη το απόγευμα, αποφάσισε ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στη συνδιάσκεψη που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία για έναν Επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ» δεν έχουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν την αντιπαραθετική σε εκείνη της Γραμματείας, Εναλλακτική Επαναστατική Διακήρυξη, που υπογράφουν 140 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνήθηκε μάλιστα, να εγγυηθεί ακόμα και μία πεντάλεπτη παρουσίαση της Εναλλακτικής Διακήρυξης αμέσως μετά την προβλεπόμενη μακροσκελή εισήγηση της δικής της Διακήρυξης.
 
Η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τις γνήσιες δημοκρατικές παραδόσεις του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς. Σε μία συλλογική, δημοκρατική διαδικασία ενός αριστερού κόμματος, τα μέλη έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τις θέσεις της ηγεσίας και όταν αυτό επιλέξουν να το κάνουν γραπτά, πρέπει να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στη συζήτηση με εκείνη που έχει η ηγεσία και οι δικές της απόψεις. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα μελών που επιθυμούν να καταθέσουν γραπτά προς ψήφιση σε μια συλλογική δημοκρατική διαδικασία τις απόψεις τους, να λάβουν τον απαιτούμενο χρόνο για να τις παρουσιάσουν στοιχειωδώς στο σώμα που θα αποφασίσει. Αντί γι’ αυτή, τη μόνη δημοκρατική μέθοδο, η Γραμματεία μας καλεί αφηρημένα, να παρουσιάσουμε τη Διακήρυξή μας όχι αμέσως μετά την εισήγησή της, αλλά «στο πλαίσιο των τοποθετήσεων», χωρίς όμως να διασφαλίζει καν ότι θα μιλήσουμε, καθώς με 2.500 χιλιάδες αντιπροσώπους παρόντες στην συνδιάσκεψη, είναι πολύ πιθανό οι αντιπρόσωποι που μετέχουν στην «Πρωτοβουλία για έναν Επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ» να μην μπορέσουν καν να λάβουν το λόγο….
 
Η απόφαση αυτή υπονομεύει από τα πρώτα του βήματα το υπό ίδρυση ενιαίο μας κόμμα, καθώς επιχειρεί να εισάγει επίσημα μια καινούρια παράδοση, σύμφωνα με την οποία η (διορισμένη) ηγεσία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζει τις απόψεις της με τον χρόνο που της χρειάζεται, ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τη βάση που διαφωνούν μαζί της, δεν έχουν εξασφαλισμένο το δικαίωμα ούτε μίας τρίλεπτης τοποθέτησης.
 
Η στάση αυτή δεν μας εκπλήσσει. Είναι η φυσική κλιμάκωση μίας απόπειρας της Γραμματείας να αποσιωπήσει ή έστω να εμφανίσει σαν «περιθωριακή» την Πρωτοβουλία μας και την Εναλλακτική Επαναστατική Διακήρυξη που καταθέτουμε στη συνδιάσκεψη. Αρνήθηκαν να στείλουν έγκαιρα με ηλεκτρονικό μήνυμα την Εναλλακτική Διακήρυξη στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την είχαν λάβει από εμάς στις 10/11, λίγες μόνο μέρες αφότου δημοσιεύθηκε η Διακήρυξη της Γραμματείας. Αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αίτημά μας για έγκαιρη δημοσίευση της Εναλλακτικής Διακήρυξης στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες ευρείας απήχησης του χώρου μας, ώστε αυτή να γνωστοποιηθεί πριν από τη διεξαγωγή των συνελεύσεων. Όπως οι ίδιοι ομολογούν, δεν προέβλεψαν καμία διαδικασία για την παρουσίαση στις συνελεύσεις και στη συνδιάσκεψη εναλλακτικών κειμένων, αντιπαραθετικών με την δική τους Διακήρυξη.
 
Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε μαχητικά τα δημοκρατικά δικαιώματά μας σαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε τέτοιες αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Θα απευθυνθούμε στην ίδια τη συνδιάσκεψη, αλλά και στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για να γνωστοποιηθεί αυτή η αντιδημοκρατική απόφαση και να μην εφαρμοστεί.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο γνωστοποίησης της αντιδημοκρατικής απόφασης της Γραμματείας όπως το λάβαμε σήμερα:
«Αγαπητοί σύντροφοι, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη συνεδρίασή της την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, συζήτησε τα αιτήματά σας σχετικά με τη Συνδιάσκεψη.
Όσον αφορά την εκτύπωση της "εναλλακτικής διακήρυξης", η Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν μπορεί να γίνει, μιας και δεν θα εκτυπωθεί κανένα κείμενο για τη Συνδιάσκεψη, ούτε καν το σχέδιο διακήρυξης που έχει εγκριθεί από τη Γραμματεία. Όσον αφορά την αποστολή με μέιλ, σας ενημερώνουμε ότι εχθές στάλθηκαν ηλεκτρονικά όλα τα κείμενα, οι τροπολογίες κ.λπ. στα μέιλ της ΠΣΕ, της λίστας διαλόγου κ.λπ.
 
Όσον αφορά το αίτημά σας να μιλήσετε την Παρασκευή, αμέσως μετά την εισήγηση, για να παρουσιάσετε τη δική σας διακήρυξη, σας ενημερώνουμε ότι η Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν έχει προβλεφθεί τέτοια διαδικασία, μιας και την Παρασκευή θα παρουσιαστούν τα κείμενα που έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας στη Γραμματεία, ενώ κάθε συνιστώσα, ομάδα κ.λπ. μπορεί να παρουσιάσει τις εναλλακτικές της προτάσεις στο πλαίσιο των τοποθετήσεων.

Για τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Κώστας Αθανασίου»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: