Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ - Κι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση;

Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
Την κινητοποίηση των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ενδοκυβερνητική κρίση της περασμένης Τρίτης, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτίμησαν ότι μπορεί να βρεθούν σχεδόν αιφνιδιαστικά μπροστά σε μία επιθυμία τους: την κατάρρευση της κυβέρνησης
 
Αν και κανένας στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πιστεύει ότι η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας θα καταρρεύσει πριν από... την ψήφιση των νέων μνημονιακών μέτρων -με ή, το πιθανότερο, χωρίς τις νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις- στην Κουμουνδούρου αρκετοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για το πώς θα αντιμετώπιζαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και κυρίως το πώς θα αντιμετώπιζαν μία ουσιαστική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στις δημόσιες εμφανίσεις τους, ακόμη και την Τετάρτη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν αμηχανία και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι και τόσο έτοιμη για άμεσες αλλαγές και ανατροπές τις οποίες προτείνει και προσπαθεί να επιβάλει. Η πολύ επιθετική, σχεδόν προεκλογικού τύπου, εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή αλλά και τα συνεχή καλά νέα από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως σε έναν βαθμό κάλυψαν το κενό αέρος στο οποίο βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις -έστω και λίγες- ώρες που λίγα πράγματα ήταν σίγουρα για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Έτσι, για να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι απέναντι σε εξελίξεις που πιθανόν θα φέρει η ψήφιση των νέων μέτρων, οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η γνωστή… Νέα Δημοκρατία, τονίζουν από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως υπογραμμίζουν, είναι εντελώς ανακόλουθος με ό,τι είχε πει προεκλογικά, έχει αναλάβει την «ιδιοκτησία» της εφαρμογής των πολιτικών της λιτότητας, έχει ακυρώσει τις όποιες δυνατότητες για επαναδιαπραγμάτευση που του έδωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και η αλλαγή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, κυρίως στο Νότο, και φλερτάρει με την ελληνική εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να τροφοδοτήσει μαζικά με ψηφοφόρους τη Χρυσή Αυγή, ανησυχούν όμως περισσότερο για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία σε καθεστώς πανικού, για να μη χάσει μαζικά ψηφοφόρους, να χαϊδεύει τα αυτιά της Χρυσής Αυγής.
Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πιστεύουν στην Κουμουνδούρου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπεται και από τους πολύ θερμούς υποστηρικτές του μνημονίου, με τον Θόδωρο Πάγκαλο να υποστηρίζει το «όλοι μαζί με τον Σαμαρά», τον Ανδρέα Λοβέρδο να σχεδιάζει τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα μετά την ψήφιση των μέτρων και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να θέτει ζήτημα απομάκρυνσης του Ευάγγελου Βενιζέλου και νέας πορείας μιας «κεντροαριστεράς της λιτότητας και του μνημονίου». Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πολύ αποδυναμωμένος, «πολιτικά καμένος» από την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, οπότε δεν αποκλείει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον πρώτο κυβερνητικό κρίκο που θα σπάσει.
Η ΔΗΜΑΡ κατά το ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που έχει αποδεχτεί όλα τα μέτρα λιτότητας και «στηρίζει την πλέον νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στην Ευρώπη», όσο και να διαφοροποιηθεί από τις αλλαγές στα εργασιακά, δεν πρόκειται να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ και εκτιμά πως στις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της οφείλεται και η αρνητική στάση του Φώτη Κουβέλη απέναντι στις νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Όμως, όπως πιστεύουν στο ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΗΜΑΡ προφανώς και ξέρουν πως ο βασικός κορμός αυτών των αλλαγών έχει ήδη ψηφιστεί το Φεβρουάριο από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, οπότε η στάση τους έχει επικοινωνιακή στόχευση, ώστε να κρυφτεί το «ναι» στη διαρκή λιτότητα πίσω από το «όχι» στην κατάργηση του επιδόματος γάμου.
Το ΚΚΕ επιμένει στο «όχι»
Απέναντι στην «τρόικα εσωτερικού» αλλά και στη Χρυσή Αυγή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά άμεσο πολιτικό σύμμαχο στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία. Στην Κουμουνδούρου, που εκτιμούν πως δεν μπορεί να προχωρήσει κάποιου είδους συνεννόηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, κοιτούν προς τον Περισσό, μάλιστα με το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ αλλά και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΔΕΑ, να ζητούν με επιμονή ένα πολιτικό άνοιγμα προς το ΚΚΕ για κοινή δράση και τη δημιουργία πολιτικού μετώπου εναντίον της κυβέρνησης. Η ηγεσία του ΚΚΕ επιμένει στο «όχι» και υποστηρίζει πως θα ήταν θεμελιακό λάθος για το κόμμα να στηρίξει το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τη γραμμή του Περισσού το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει πολιτική, προγραμματική ή εκλογική συνεργασία με κόμματα με τα οποία προγραμματικά δεν έχει καμία σχέση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα από το ΚΚΕ υποστηρίζουν πως αυτή η γραμμή, αν και οδήγησε πολλά χρόνια πίσω το εκλογικό ποσοστό του κόμματος, δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμη κι αν αλλάξουν πρόσωπα στον Περισσό. Το ΚΚΕ απορρίπτει ακόμη και τη συμπόρευση στην αντιπολίτευση, με στελέχη του να υποστηρίζουν πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ… λάιτ.
 
εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: