Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΑΜΟΡΓΟΣ- Έκοψαν φίδες, θα τους κόψουμε τα χέρια- Καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της ανάτπυξης

 
της
Ελ. Ψυχογιού
 
Στην Αμοργό «Θα τους κόψουμε τα χέρια» εάν τολμήσουν, να εκριζώσουν έστω και μία φίδα ακόμη . Θα γίνουμε βαβάκια και θα τους φάμε !!!
 
Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της Αμοργού κυρίως στην περιοχή της Κάτω Μεριάς όπου... στα πλαίσια της εκμετάλλευσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας εταιρία προκειμένου να εγκαταστήσει φωτοβολταικό και αιολικό πάρκο αγόρασε δασική έκταση από την κτηματική υπηρεσία και θεωρεί ότι δικαιούται να εκριζώσει όλες τις φίδες (ίσως να είναι από τα αρχαιότερα δέντρα στο Αιγαίο) προστατευόμενα από το νόμο ως σπάνιο είδος κέδρου.
 
Στην εταιρία χορηγήθηκε άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς καν να γίνει αυτοψία. Με το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης δεν διστάζουν να συντελέσουν σ ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα ,σε περιοχές ιδιετέρου φυσικού κάλους ,με σπάνια ήδη χλωρίδας όπως η φίδα (Juniperus phoenicea) και πανίδας.
 
Η ορνιθοπανίδα της Αμοργού περιλαμβάνει τουλάχιστον 35 φωλεάζοντα είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια και απειλούμενα είδη αρπακτικών, όπως ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), ο πετρίτης (Falco peregrinus) και η αετογερακίνα (Buteo rufinus).
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), που φωλιάζει κατά αποικίες σε γκρεμούς και δυσπρόσιτες βραχονησίδες. Το γεράκι αυτό, που οι ντόπιοι το λένε «βαρβάκι», περνά τον χειμώνα στη Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αφρική.
 
Είναι γνωστόν ότι οι ανεμογεννήτριες ευθύνονται για την εξόντωση των αετών και γερακιών. Παρόλα αυτά παρακάμπτοντας κάθε νομοθεσία, εταιρίες με μοναδικό σκοπό το κέρδος ξεπερνούν με την βοήθεια του κράτους κάθε νομική δικλίδα και νομιμοποιούν την καταστροφή του περιβάλλοντος την οποία βαπτίζουν ανάπτυξη για να ακούγεται εύηχα στα αυτιά των κατοίκων.
Ερήμην της τοπικής κοινωνίας με συμπεριφορά αποικιοκρατών θεωρώντας τους κατοίκους υποτελείς ιθαγενείς έρχονται να επιβάλουν τα σχέδια τους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.
 
Το τοπικό συμβούλιο της περιοχής συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε να εμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα σχέδια της εταιρίας. 
 
Άνθρωποι απλοί στην πλειοψηφία τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι σήκωσαν τα ανάστημα τους και είπαν ΟΧΙ γνωρίζοντας ότι η οικολογία ,η αγάπη για το περιβάλλον έχει ως παρανομαστή την έννοια του μέτρου και της ηπιότητας.
 
ΟΛΟΙ είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας . Εντούτοις γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπιες, όταν ως γνώμονα είναι το κέρδος και όχι η έννοια του μέτρου.
 
Στο νησί λειτουργεί ήδη ένα φωτοβολταικό πάρκο, το οποίο δεν δημιουργεί προβλήματα στην χλωρίδα και την πανίδα του τόπου ούτε και οπτική ρύπανση. Οι κάτοικοι δεν ανέχονται και δεν θα ανεχτούν καμία επένδυση που με το πρόσχημα της ανάπτυξης θα προσβάλει το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και την νοημοσύνη τους. 
 
Το ελληνικό κράτος περισσότερο από ποτέ με πρόσχημα την κρίση απαξιώνει την νησιωτική Ελλάδα. Ωστόσο όλοι εμείς που γεννηθήκαμε σε κάποιο νησί ζώντας με πολλές ελλείψεις αλλά σε πλήρη αρμονία με την φύση ,την αγαπήσαμε, διδαχτήκαμε απ αυτή και θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να παραμένει αλώβητη από την βαρβαρότητα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης που επί της ουσίας αποβλέπει στον βιασμό της.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: