Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Σωτήρης Πέτρουλας / Ένας μανιάτης κομμουνιστής αριστερά του Κ.Κ.Ε

"Πάλευε και μάθαινε, μάθαινε και πάλευε".
Σωτήρης Πέτρουλας

Τι συμβολίζει ο Σωτήρης Πέτρουλας, παιδί μιας μυθικής αριστερής οικογένειας της Μάνης που έδωσε δεκάδες νεκρούς στον αντιδωσιλογικό εθνικοανεξαρτησιακό αγώνα; Ο Ήρωας Σωτήρης Πέτρουλας, υπόδειγμα προσωπικής και ιδεολογικής ηθικής, απο νωρίς... συνειδητοποιημένος για την ρεφορμιστική-λεγκαλιστική γραμμή του Κ.Κ.Ε, ενός κόμματος για το οποίο η οικογένειά του έδωσε ποταμούς αίματος, στα όρια της εξόντωσης απο το χιταριό-ταγματασφαληταριό της Λακωνίας, συνδέθηκε γρήγορα με τον αγώνα στο εσωτερικό της μετωπικής αριστεράς και με τις πρώτες απόπειρες για τη δημιουργία μιας επαναστατικής πολιτικής ρήξης απέναντι στη ρεφορμιστική, σοβιετόφιλη αριστερά..Μέχρι την 6η ολομέλεια του ’56 η μόνη από τα αριστερά αντιπολίτευση στο ΚΚΕ ήταν οι διάφορες τροτσκιστικές ομάδες. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει στο εξωτερικό, μέσα από την αντιπαράθεση μεταξύ ολομελειακών και αντιολομελειακών. Περίπου το 1964, δημιουργείται και στην Ελλάδα μέσω του περιοδικού Αναγέννηση η πολιτική έκφραση της "αντι-εκτολομελειακής" τάσης. Όλα αυτά αποτελούν μια πρώτη ύλη για τη δημιουργία του κινήματος της ελληνικής επαναστατικής αριστεράς, αρχικά με μαοικές και έπειτα με γκεβαρικές τάσεις ( Ο Πέτρουλας οριοθετούνταν απο τους "σώφρονες" κομματικούς και γλυκανάλατους της ηγεσίας ως Γκεβαριστής). Θα υπάρξει διαλεκτική σύνθεση με τη γενικότερη πνευματική αναγέννηση της περιόδου με την εισαγωγή θέσεων, ακόμα με εκλεκτικιστικό τρόπο, από τα έργα του Μαρξ, του Λένιν, του Μάο, του Γκεβάρα, του Τρότσκι, του Πουλιόπουλου. Το ζήτημα για το νεολαίστικο κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι όμως η θέση απέναντι στον Ζαχαριάδη και τον Στάλιν. Η συζήτηση έχει επεκταθεί και σε άλλα, πιο καφτά, ζητήματα. Υπάρχουν ήδη μαοικές ομάδες με σαφή όμως τον αγωνιστικό χαρακτήρα που αναφέρονται στον μαοισμό ως κριτική δύναμη, όπως η ομάδα(ούτε μαοική ούτε τροτσκιστική, αλλά με επιρροές και απο τις δύο "αιρέσεις'') στην οποία συμμετείχε ο Σωτήρης Πέτρουλας. Μετά τον θάνατό του θα πάρει το όνομα "ΠΑΝΔΗΚ Σωτήρης Πέτρουλας".

Ο Σωτήρης Πέτρουλας, αποτελούσε μια ηγετική φυσιογνωμία. Απο πολύ νωρίς διετύπωσε τους προβληματισμούς του, και την ριζική-απόλυτη διαφωνία του με τις πολιτικές και ιδεολογικές αποψεις της ΕΔΑ, αλλά και του Κ.Κ.Ε ,την "δημοκρατική" στροφή με το πρόγραμμα της "εθνικής δημοκρατικής αλλαγής". Η συγχώνευση της "Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης" με τη Νεολαία της ΕΔΑ το Σεπτέμβρη του 1964 βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της σπουδαστικής οργάνωσης της Νεολαίας της ΕΔΑ. Σε αυτή την αντιπαράθεση ο Σωτήρης Πέτρουλας θα παίξει τον πρωτεύοντα ρόλο. Η δράση του αυτή φαίνεται και από τα γράμματα που έστειλε στο σύντροφό του Γ. Χατζόπουλο. Εκεί φαίνεται καθαρά η προσπάθειά του να οργανώσει μια διαφορετική επαναστατική κατάσταση στο εσωτερικό των Λαμπράκηδων: "η δουλειά πάει καλά". Και όπως αναφέρει ο ίδιος ο Χατζόπουλος, ο Πέτρουλας με τον όρο "δουλειά εννοεί τη συστηματική προσπάθεια για τη συσπείρωση και τον συντονισμό της δραστηριότητας όλων των αντιρεφορμιστικών στελεχών της αριστερής νεολαίας". Ταυτόχρονα ο Πέτρουλας αρθρώνει έναν πολιτικό λόγο ειρωνευόμενος την ειρηνική συνύπαρξη ΕΣΣΔ-ΗΠΑ και αναφέροντας πως "δεν πεθαίνει κανείς ειρηνικά". Στα κείμενά του και τις επιστολές του, ο Πέτρουλας ορθώνει ένα δριμύτατο κατηγορώ στο "Κόμμα" που δεν μπορεί να εμπνεύσει, που διαπλάθει μέλη χωρίς κριτικό πνεύμα και πρωτοβουλία.


Απέναντι σε αυτή την "τροτσκιστική" κατάσταση η ηγεσία των Λαμπράκηδων θα προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις. Έτσι διαγράφεται τον Μάρτιο του 1965 ο σύντροφος του Πέτρουλα Μάκης Παπούλιας βάσει μιας σειράς απίστευτων «αποδεικτικών» στοιχείων: ότι είχε σχέσεις με γνωστούς τροτσκιστές.Το ύψιστο έγκλημα! ακόμα και μετά την δήθεν αποσταλινοποίηση!


Κι ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά μόλις σκοτώνεται ο Πέτρουλας η ξεφτιλισμένη κομματική αριστερά επιχειρεί να τον οικειοποιηθεί σαν μην είχε προηγηθεί τίποτε, καμμιά ιδεολογική και οργανωτική σύγκρουση. Είναι εκπληκτικό, ακόμα και σήμερα 50 περίπου χρόνια μετά, με ποιόν τρόπο ο γνωστός καιροσκόπος του ρεφορμισμού Μπανιάς, αναφέρθηκε στην πορεία της 21/7/65 λέγοντας πως «μπροστά είμαστε στελέχη της Νεολαίας Λαμπράκη, φυσικά και ο Σωτήρης». Δεν θα ήθελα να μιλήσω δε για την γλοιώδη μουσική "αξιοποίηση" του Πέτρουλα απο τον γνωστό μίκη μαους. Η ιστορική αλήθεια πάλι έχει "μολυνθεί" απο τις κομματικές αθλιότητες των ρεφορμιστών-γραφειοκρατών.
Η Ιστορική αλήθεια όμως, κάτω απο τις γλοιώδεις "αξιοποιήσεις", κραυγάζει: Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν κάποιος τυχαίος αγωνιστής, αλλά πολύ γνωστός στον νεολαίστικο χώρο για τις προωθημένες του ακροαριστερές θέσεις. Είχε έρθει σε σύγκρουση με την ηγεσία της Νεολαίας Λαμπράκη, είχε διαγραφεί και είχε ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση μιας επαναστατικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης, όπου ήταν το κύριο ηγετικό στέλεχος…Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Πέτρουλα, η ηγεσία της ΕΔΑ άρχισε να διαδίδει ότι ήταν κανονικά μέλος της και δεν είχε διαγραφεί. Ο Πέτρουλας όμως βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία της παραδοσιακής αριστεράς. Η ηγεσία της ΕΔΑ και του Κ.Κ.Ε παρουσίασε την δολοφονία του σαν απόδειξη των ηρωισμών της "δικής" της καθεστωτικής αριστεράς. Στο συνέδριο της "Νεολαίας Λαμπράκη", πριν την αποπομπή του ανακοινώθηκαν τέσσερις διαγραφές, από τις οποίες η μία είναι του Σωτήρη Πέτρουλα. Όμως αυτός κατόρθωσε να συμμετάσχει στο Συνέδριο όπου συγκρούεται με την καθοδήγηση…Κανείς δεν θυμάται τη διαγραφή, οι "φραξιονιστικές-τροτσκιστικές" τάσεις του Πέτρουλα αποκρύφθηκαν.


Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν δίστασε να αμφισβητήσει τη δειλία και τον υποχωρητισμό της κομματικής-σοβιετόφιλης και της ρεφορμιστικής αριστεράς. Όπως ανέφερε στον επικήδειό του ο στενός του φίλος Μάκης Παπούλιας "Ο Σωτήρης ήτανε πιστός μαχητής της κοινωνικής αλλαγής, που είχε σπάσει τους δεσμούς του με κάθε παλιό σύμβολο"


Ι.Τζανάκος 28/11/2011


http://aftokathorismos.blogspot.gr/2011/11/blog-post_28.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια: