Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

KATAΓΓΕΛΙΑ- 82.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων ετοιμάζονται να θαφτούν στον Όλυμπο

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Στους πρόποδες του Ολύμπου ετοιμάζονται να θάψουν 82.000 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες)». Σ’ αυτή την καταγγελία, προχωρά η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας,....

η οποία αναφέρει ότι γίνεται «εν κρυπτώ» ολόκληρη η διαδικασία έγκρισης της «αποκατάστασης» του λατομείου.
«Διερωτάται κανείς, πως είναι δυνατόν, η Διοίκηση του Δήμου Δίου/Ολύμπου να δηλώνει πως δεν γνωρίζει τίποτε, τη στιγμή που όπως αποδεικνύεται από πολλά έγγραφα, τα πάντα έχουν δρομολογηθεί και το μόνο που απομένει είναι η εναπόθεση 82.000 τόνων παραπροϊόντων από την παραγωγή μπαταριών», διερωτάται η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και προσθέτει: «Απαιτούμε άμεσα τη δημόσια τοποθέτηση της Διοίκησης του Δήμου Δίου-Ολύμπου επί του θέματος και τη διακοπή όλων των ενεργειών, μέχρι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.
Το περιβάλλον δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Οι παραλίες του νομού και τα βουνά μας ανήκουν στους πολίτες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα διαπραγματεύεται χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους. Καλούμε την τοπική κοινωνία να αντισταθεί σύσσωμα και να απαιτήσει την επανεξέταση του θέματος. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποφασίσει για το μέλλον του τόπου πίσω από την πλάτη μας».
Το θέμα ξεκίνησε πριν μια βδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Δίου-Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υποψήφιος βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Πιερία κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά απόβλητα, τα οποία σκοπεύει να αποθέσει στην περιοχή εταιρεία ξένων συμφερόντων σε χώρο που ανήκει στη δικαιοδοσία της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δίου - Ολύμπου (ΔΕΑΔΟ).
Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., κ. Φαρμάκης, πληροφόρησε τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, πως πράγματι «κάποτε, πριν από μερικά χρόνια» υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από μία εταιρεία και διαβεβαίωσε πως έκτοτε δεν ανακινήθηκε ξανά το θέμα και πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν επανήλθε ποτέ με σχετικό αίτημα.
Αμέσως μετά ζήτησε το λόγο ο κ. Νίκος Λάππας, Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ» και διατύπωσε την απορία σχετικά με το πώς ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα που υποτίθεται ότι έχει «παγώσει» εδώ και καιρό, ανακύπτει ξαφνικά εκ νέου.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, προχώρησε σε μια βαθύτερα έρευνα και με έγγραφα πως έδωσε στο φως της δημοσιότητας, καταγγέλλει πως γίνεται «εν κρυπτώ» ολόκληρη η διαδικασία έγκρισης της «αποκατάστασης» του λατομείου.

typosthess

Δεν υπάρχουν σχόλια: