Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Σε ετοιμότητα οι κεντρικές τράπεζες ενόψει ελληνικών εκλογών

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για την λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας συντονισμένης δράσης, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές, καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες προετοιμάζονται για μία πιθανή οικονομική «θύελλα» ή έναν γενικευμένο πανικό μετά τις κρίσιμες...
 εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή.



Οπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα κάνει «ενέσεις» ρευστότητας το τραπεζικό της σύστημα, την ώρα που η κρίση στην ευρωζώνη φέρνει ένα «μαύρο σύννεφο» πάνω από την οικονομία της χώρας.


Αξιωματούχοι της G20, οι ηγέτες της οποίας συναντώνται την επόμενη εβδομάδα στο Μεξικό, ανέφεραν ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να λάβουνμέτρα για την σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, εάν χρειαστεί, παρέχοντας ρευστότητα και περιορίζοντας οποιεσδήποτε πιστωτικές πιέσεις μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, επισημαίνει το πρακτορείο.



Μάλιστα, ο Καναδάς εμφανίζεται «ετοιμος να δράσει», αν η κατάσταση πάρει σοβαρή τροπή προς το χειρότερο ή αν υπάρξει κάποιο «εξωτερικό σοκ», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντριου ΜακΝτάγκαλ, εκπροσώπου του πρωθυπουργού της χώρας, Στίβεν Χάρπερ.


Επίσης, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, δεν άλλαξε την νομισματική πολιτική της, τηρώντας στάση αναμονής προ των ελληνικών εκλογών.


Πρόσφατα, αξιωματούχοι από την Κίνα και την Ινδία ανέφεραν στο Reuters ότι οι χώρες τους επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης.


Ενδεικτική του παγκόσμιου συναγερμού που έχει σημάνει ενόψι των ελληνικών εκλογών είναι διεξαγωγή έκτακτης τηλεδιάσκεψης αμέσως μετά την πολιτική επικύρωση των αποτελεσμάτων που σχεδιάζει η ευρωζώνη, ενώ η Αγκελα Μέρκελ μετέθεσε κατά 12 ώρες την επίσκεψή της στο Μεξικό για τη Σύνοδο της G20 ο δε Ολι Ρεν δεν πρόκειται να μεταβεί καθόλου στο Λος Κάμπος (τον τόπο διεξαγωγής της Συνόδου) προκειμένου να εποπτεύσει, ευρισκόμενος σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάθε ενδεχόμενη εξέλιξη.
ΔΝΤ: Βλέποντας και κάνοντας


Χθες την πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να έλθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρυ Ράις σε συνέντευξη Τύπου.


Σε ερώτηση του Εθνους ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί που προαναγγέλουν την «εκδίωξη» του Ταμείου, ο κ. Ράις απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιμετωπισθεί εφόσον προκύψει [«αυτό θα το δούμε εάν έρθει η ώρα του»].


«Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Ράις ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεση του Ταμείου να έλθει σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου.


Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα ήταν δυνατό να επαναδιαπραγματευτεί το οικονομικό πρόγραμμα που συνέστησε στην Αθήνα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι θέλει πρώτα να αφήσει τη δημοκρατική διαδικασία να ακολουθήσει την πορεία της.


Σε ερώτηση του Εθνους, πως είχε συμβεί η διακοπή των συνομιλιών ΔΝΤ και Ουγγαρίας, ο κ. Ράις αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι αυτό είχε γίνει ύστερα από αίτημα του Ούγγρου πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές αποκατέστησαν εσχάτως την επαφή τους.


Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ταμείο δεν έχει δεχθεί αίτημα βοήθειας από την Κύπρο ενώ επανέλαβε ότι δεν έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο για οικονομική βοήθεια προς την Ισπανία και κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της για ανάκαμψη των δημοσιονομικών και της οικονομίας της.


«Δεν υπάρχει αίτημα για οικονομική ενίσχυση από το ΔΝΤ ούτε σχέδιο στο ΔΝΤ για βοήθεια αυτού του είδους», είπε ο κ. Ράις που έκρινε σημαντικό «ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιείται».
Με κομμένη την ανάσα η ευρωζώνη


Εν τω μεταξύ, την πιθανότητα να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αμέσως μόλις κλειδώσουν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.


«Ένα τηλεφωνικό Eurogroup αναμένεται ότι θα διεξαχθεί αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί» οριστικά, είπε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ρωτήθηκε σχετικά χθες, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα.


Σήμερα άλλη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. «Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις ώστε να επιτραπεί να οργανωθεί πολύ γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη, εάν αυτό είναι απαραίτητο», είπε η πηγή αυτή.


Η πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής «δεν είναι αποφασισμένη» τελεσίδικα, επεσήμανε και η δεύτερη πηγή. Τη σχετική πρωτοβουλία θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε.


Η συνομιλία αυτή θα έχει στόχο ειδικά το να «συντονίσει την επικοινωνία» των μελών του Eurogroup σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, εξήγησε η πηγή αυτή, με στόχο να αποφευχθεί το να γίνουν δηλώσεις που δεν πρέπει, κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως σημείωσε.


Μένει Ευρώπη ο Ρεν


Χθες όπως αποκάλυψαν οι Financial Times Deutschland (FTD) ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, δεν θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του G-20, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Μεξικό, εν αναμονή των ελληνικών αποτελεσμάτων.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, «η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να λάβει δραματική τροπή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα» ενώ τονίζεται ότι οι αρμόδιοι προετοιμάζονται για συνεδριάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.


Ο κ. Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των FTD, δηλώνει ότι δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος επί 14 ώρες εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.


Εν πτήσει προς το Μεξικό θα βρίσκονται το βράδυ της Κυριακής η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο κυβερνητικό αεροσκάφος, ωστόσο, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επικοινωνίας, όπωςέγινε γνωστό από την καγκελαρία.


ΕΘΝΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: