Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

παρέμβαση- ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ


του
Γ. Λιόλιου*
Δεν θα προβάλλω το ήδη γνωστό video της υστερικής, της απροκάλυπτης, της άγριας βίας αυτού του ανθρωποειδούς που η συλλογική σιωπή γύρω από το φαινόμενο νομιμοποίησε στους θεσμούς της Δημοκρατίας και στις τηλεοράσεις και τελικά μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, απονέμοντας (χαρίζοντας) θεσμικό ρόλο στη βία, στην αλητεία, στο...
έγκλημα.

Θέλω με την αφορμή αυτή να υπενθυμίσω ότι τα τρωκτικά που κολακεύουν τα κατώτερα ένστικτα του πολίτη της κοινωνίας της Ελλάδας μεταλλάσσονται καθημερινά στο πιο επικίνδυνο είδος που ενδημεί στα σπλάχνα της κοινωνίας αυτού του τόπου. Ακόμα πιο επικίνδυνο είδος από την Χρυσή Αυγή είναι οι illustration εκδόσεις-εκφάνσεις της φασιστικής σκέψης και της βίας -γιατί τι άλλο μπορεί να είναι οι παλαιοί συνοδοιπόροι στα πεδία δόξης του αντισημιτισμού και του φασισμού, Βορίδης, Πλεύρης & Υιός, Καρατζαφέρης κ.ά.

Ας μην αναρωτιόμαστε ποια δύναμη σήκωσε το χέρι του νευρωτικού Κασιδιάρη σε βάρος της Δούρου και της Κανέλη. Είναι η δύναμη που τους δώρησε η σιωπή μας, όταν μετανάστες ξυλοκοπούνταν και δολοφονούνταν από τους θιασώτες αυτής της βίας, όταν καίγονταν Συναγωγές και βανδαλίζονταν εβραϊκά νεκροταφεία και μνημεία, όταν αυτοί και άλλοι της ίδιας συνομοταξίας εκπαίδευαν (κι εξακολουθούν να το πράττουν απροκάλυπτα) μέσα από το διαδίκτυο στην άσκηση της τυφλής και άγριας βίας.

Την ανοχή μας στο φαινόμενο δώρησε η σιωπή μας, την αποκλειστικότητα της Χρυσής Αυγής στο "δικαίωμα" αποκλειστικής νομής του δημόσιου χώρου και της απαγόρευσης παρουσίας, διέλευσης ή παραμονής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας "Άλλων" κατηγοριών πολιτών επίσης η ίδια σιωπή χάρισε, όπως και τα εκλογικά της ποσοστά, την συστημοποίηση της Χρυσής Αυγής και τόσων άλλων (θυμηθείτε ότι ο Λάος πρόσφατα έχρισε τον "άγγελο" του αντισημιτισμού και του φασισμού στην Ελλάδα Κ. Πλεύρη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, ενώ η Νέα Δημοκρατία με τη σειρά της διαγκωνιζόμενη στα λιθόστρωτα του μεσοπολεμικού-μετεμφυλιακού λόγου περί Έθνους και Φυλής και πλειοδοτούσα σε ακροδεξιές-φασιστικές ρητορείες δανείζεται τα "μοντέλα" Βορίδη και υιού Πλεύρη, των οποίων ο αντισημιτισμός και η επίδειξη της "χρυσής βίας" είναι γνώριμα αλώνια τους - οι γιάφκες της ακροδεξιάς/φασιστικής σκέψης).

Δεν θα ασχοληθούμε με τα άλυτα προλήματα τους με τη μάνα τους...... Αυτά είναι αρμοδιότητα των ειδικών επιστημόνων, ιδίως της ψυχανάλυσης και της νευρολογίας.......

Έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δεκάδες αναρτήσεις, έχουν επίσης δημοσιευθεί με σθεναρότητα και τόλμη άλλες τόσες γύρω από την ακροδεξιά-φασιστική-αντισημιτική σκέψη, που ο πυρήνας της ελλοχεύει στο βαθύ υπογάστριο της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα πια γνωρίζεις....... Είναι ενδόμυχο αλλά βαθειά υπαρξιακό το δίλλημα της επιλογής: αυτό της μισαλλοδοξίας που εκφράζεται με τη βία και κολακεύει με τη ρητορεία της την ανάγκη αναζήτησης και κατασκευής ενός "εσωτερικού εχθρού" στον οποίο θα διοχετευθούν οι συλλογικές ανασφάλειες και αυτή της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου ως πεδίου σκέψης κι έκφρασης των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων.

*Δικηγόρος, συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: