Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΝΑΟΥΣΑ- Μνημόσυνο για τα θύματα των Ναζί- Παρών ο Γερμανός πρόξενος

Βόλφγκανγκ Ομπερμάιερ
Με τη δέουσα τιμή τελέσθηκε την Κυριακή (10/6) στον οικισμό Αγίου Παύλου (Κουτσούφλιανη) το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους 18 εκτελεσθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Απρίλιο του 1944. Ιδιαίτερο γεγονός ήταν η παρουσία για πρώτη φορά του Γενικού Πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Ομπερμάιερ έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Νάουσας Αναστάσιου Καραμπατζού.
Το μεσημέρι...
στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα Ροδοχωρίου πατέρα Ευστράτιο και στη συνέχεια στο χώρο του μνημείου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον κ. Ομπερμάιερ, το βουλευτή κ. Άγγελο Τόλκα, το Δήμαρχο κ. Καραμπατζό, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσοβούνου κ. Δημήτρη Τσιάϊδη και τον τέως βουλευτή κ. Βασίλη Χατζηιωαννίδη. Για το ιστορικό του θλιβερού γεγονός μίλησε ο κ. Κώστας Χατζηιωαννίδης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Καραμπατζός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η παρουσία του κ. Ομπερμάιερ είναι μια συμβολική πράξη αναγνώρισης της απάνθρωπης και άδικης εκτέλεσης αθώων. Υπογράμμισε ότι στη δύσκολη σημερινή συγκυρία πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είπε ότι δυστυχώς, ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα, απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα μας σε διχασμό, και ότι οφείλουμε να τιμήσουμε τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους οι πρόγονοί μας. Σημείωσε ότι πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ευρώπης.
Ακολούθησε δεξίωση στο ξενοδοχείο «Ακρόριον». Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στη Νάουσα ο κ. Ομπερμάιερ και οι συνεργάτες τους ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο για τα αναπτυξιακά ζητήματα της Νάουσας (διεθνής διαγωνισμός για το Χ.Κ. «3-5 Πηγάδια», πρόγραμμα Βέρμιο, διαδημοτική συνεργασία για τις «Ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.ά), ξεναγήθηκε σε αξιοθέατα της περιοχής ( «3-5 Πηγάδια», άλσος Αγίου Νικολάου, χώρος Θυσίας, οινοποιεία στο Γιαννακοχώρι κ.ά). Συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να γίνει συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους του Υφυπουργού κ. Φούχτελ, με θέμα τις δυνατότητες υλοποίησης αναπτυξιακών επενδύσεων στην περιοχή του Δήμου Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: