Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Τελικά τι επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να κάνει και τι δεν επιτρέπεται; - ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Άνοιξε μια συζήτηση με αφορμή τις εκλογές και για το αν είχαν δικαίωμα οι αναρχικοί να ψηφίσουν σε αυτές χωρίς να προδώσουν τις βαθύτερες αρχές τους.
Ομολογουμένως εμπλάκηκα στην συζήτηση με έναν επιθετικό τόνο και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς που καθόλου δεν μου αρέσουν απαντώντας σε έναν που είχε την αρχή ότι άπαξ και σαν αναρχικός ψηφίσεις στις εκλογές τότε χάνεις κάθε δικαίωμα απέυθυνσης στον κόσμο και κάθε...
εγκυρότητα. Αναρχικός που ψήφισε στις εκλογές δεν μπορεί να μιλά για αυτοοργάνωση ήταν η θέση του ανθρώπου που του απάντησα σκληρά και κάπως υβριστικά.
Αυτό το κείμενο δεν γράφεται για να αποδομήσει αυτή την άποψη, αυτό έγινε στην άλλη συζήτηση. Γράφεται για να απαντήσει στο ερώτημα τι τελικά επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνει ένας Αναρχικός χωρίς να πουλήσει τις αρχές και τις ιδέες του.
Ξεκινάμε!
Επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να δουλεύει; ΟΧΙ απαντούν οι αρνητές εργασίας Αναρχικοί. Η δουλειά είναι δουλεία και εξ ορισμού το να δουλεύεις σημαίνει να πουλάς την ελευθερία σου και τον χρόνο σου σε ένα αφεντικό. Και τότε τι σόι αναρχικός είσαι που αποδέχεσαι έμπρακτα την σκλαβιά σου για να πλουτίζουν τα αφεντικά; Αναρχικός των λόγων είσαι τότε και όχι των πράξεων!
ΝΑΙ απαντούν οι Αναρχικοί που αναγνωρίζουν ότι η δουλειά είναι κάτι που δεν μπορείς να αρνηθείς αν θες να ζήσεις. Άλλωστε η εργασία κινεί όλη την κοινωνία έστω η υποδουλωμένη εργασία. Και μέσα στις συνθήκες υποδουλωμένης εργασίας ανθίζουν οι εργατικοί αγωνές και αντιστάσεις.
Επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να χρησιμοποιεί το χρήμα; ΟΧΙ απαντούν οι αρνητές χρήματος Αναρχικοί που κάνουν τα πάντα για να ζήσουν χωρίς αυτό και στήνουν αγροτικές κολλεκτίβες που ζουν χωρίς το χρήμα.
ΝΑΙ απαντούν οι υπόλοιποι Αναρχικοί καθώς θεωρούν ότι στις δεδομένες συνθήκες είναι αδύνατη η ζωή χωρίς το χρήμα και προσδοκούν στις μελλοντικές εξελίξεις και την ωρίμανση της ανθρωπότητας για να το καταργήσουν.
Επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να χρησιμοποιεί αμάξι; ΟΧΙ απαντούν οι αρνητές των αυτοκινήτων Αναρχικοί που σωστά θεωρούν την αυτοκίνηση κατάρα για τις πόλεις και το περιβάλλον και προτιμούν το ποδήλατο.
ΝΑΙ απαντούν οι υπόλοιποι που δεν μπορούν για πρακτικούς λόγους να ζήσουν χωρίς αυτό.
Επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να τρώει κρέας; ΟΧΙ απαντούν οι χορτοφάγοι Αναρχικοί επικαλούμενοι ορθά την τερατώδη βιομηχανία κρέατος και την λεηλασία της φύσης και των ζώων που φέρνει η μαζική κρεοφαγία.
ΝΑΙ απαντούν οι υπόλοιποι Αναρχικοί που δεν μπορούν να διανοηθούν ζωή χωρίς κρέας.
Επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να καπνίζει και να πίνει; ΟΧΙ απαντούν οι Αναρχικοί που θεωρούν και σωστά ότι δεν μπορεί να είσαι ελεύθερος άνθρωπος και να κηρύττεις την ελευθερία ενώ είσαι εξαρτημένος από ουσίες.
ΝΑΙ απαντά η πλειοψηφία των Αναρχικών που καπνίζει χωρίς ενοχές και ενίοτε σου φυσά και τον καπνό στα μούτρα.
Επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να πηγαίνει στρατό; ΟΧΙ απαντούν οι αρνητές στράτευσης Αναρχικοί καθώς θεωρούν ότι η συμμετοχή σε τέτοιους μιλιταριστικούς μηχανισμούς τους νομιμοποιεί ενώ εκθέτει την αθρώπινη ύπαρξη σε φασιστικές πειθαρχίες και παράλογες απαγορεύσεις.
ΝΑΙ απαντούν οι υπόλοιποι Αναρχικοί που έχουν πάει στρατό γιατί πρέπει και εμείς να μάθουμε τα όπλα.
Επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να είναι σε κλειστές συνωμοτικές ομάδες; ΟΧΙ απαντούν οι Αναρχικοί που θεωρούν ότι ο αγώνας γίνεται ανοιχτά και συλλογικά και αντιμετωπίζουν τέτοιες ομάδες σαν ελιτίστικες και αυθαίρετες.
ΝΑΙ απαντούν οι Αναρχικοί που θεωρούν ότι είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο χρειάζεται και η συνωμοτικότητα και ο αιφνιδιασμός.
Αυτά είναι λίγα παραδείγματα που δείχνουν ότι στον κόσμο της Αναρχίας υπάρχει τεράστια ποικιλία απόψεων και στάσεων Ζωής που κάποιες από αυτές έρχονται και σε διαμετρική αντίθεση με κάποιες άλλες.
Ακριβώς γιατί η Αναρχία είναι προσωπική επιλογή ελεύθερων ανθρώπων και όχι κάτι που κατηχείται και διαδίδεται με μια συγκεκριμένη γραμμή, είναι εύλογο να υπάρχει ποικιλομορφία στις θέσεις και στις στάσεις των Αναρχικών.
Τελευταία είδαμε άλλη μια διάσπαση τους.
Επιτρέπεται σε έναν Αναρχικό να ψηφίζει σε κοινοβουλευτικές εκλογές; ΟΧΙ απαντούν οι Αναρχικοί που μια τέτοια συμμετοχή την θεωρούν ανάθεμα και προδοσία των αρχών τους.
ΝΑΙ σε σπάνιες περιπτώσεις απαντούν οι Αναρχικοί που βλέπουν πιο συγκεκριμένα την έκβαση τους και ανησυχούν για αυτή.
Είδαμε Αναρχικούς να ισχυρίζονται ότι δεν έχει καμιά διαφορά αν σε αυτές τις εκλογές έβγαινε Σαμαράς ή Τσίπρας και ότι το ίδιο τους κάνει.
Σαν Αναρχικός που ψήφισα γνωρίζω ότι αυτή η θέση τους αψηφά και περιφρονεί την πραγματικότητα.
Και ότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε δεν θα υπήρχε η λύσσα του καθεστώτος να μην βγει ένα συγκεκριμένο κόμμα της αριστεράς και ούτε θα υπήρχαν τόσο ωμά οι διεθνείς πιέσεις.
Σε κάθε περίπτωση και έχοντας δείξει την μεγάλη ποικιλομορφία αναρχικών απόψεων και στάσεων για διάφορα ζητήματα αυτό που απαιτείται ανάμεσα στους αναρχικούς είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η αναγνώριση ότι μπορούν και σε θεμελιακά θέματα (σοβαρότερα των εκλογών!) να διαφωνούν.
Διαφορετικά οι έχθρες μεταξύ τους(μας) δεν θα έχουν τελειωμό.
Αυτό που καθορίζει μια αναρχική ύπαρξη πανω από όλα είναι η ικανότητα του να αυτοκαθορίζεται και να αυτενεργεί.
Γραμμές για τέτοιες υπάρξεις δεν υπάρχουν και αυτές οι γραμμές έρχονται σαν νοοτροπία και στάση από άλλους ιεραρχικούς και εξουσιαστικούς πολιτικούς χώρους.
Κέντρο και περιφέρεια για κάθε Αναρχικό δεν μπορεί παρά να είναι η Ζωή, οι ανάγκες και οι λειτουργίες της.
Και δεν μπορεί να είναι στην νοοτροπία του Αναρχικού να σώσει κανέναν που δεν θέλει να σωθεί μόνος του.
Όπως και δεν μπορεί να είναι στην νοοτροπία του να αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα που οι άλλοι θα ακολουθούν γιατί πάλι τότε θα αναπαράγει την σχέση αρχηγού-υπηκόου έστω ανεπίσημα και άτυπα.
Παράδειγμα του είναι η ίδια η Ελεύθερη Ζωή όπως κυλά ανεμπόδιστα μέσα του με όλες τις δυνατότητες, τις ικανότητες και την ομορφία μιας τέτοιας ζωής.
Στον Έρωτα, στην Εργασία και στην Γνώση…


http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2012/06/21/anarchyallowed/

Δεν υπάρχουν σχόλια: