Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Γ.Σ.Ε.Ε.- Μ.Κ.Ο. : «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Του ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΟΥ*


Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών του, η οποία εκτός των άλλων δεινών είχε και ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε στην χώρα μας, έρχεται ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας μέσω ΜΚΟ να θέσει το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων...
 που θα επιχειρήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις να επιβάλουν για την άλλη μέρα.


Επισφαλείς σχέσεις εργασίας, κακοπληρωμένες, ρουσφετολογικές, με αδιαφανείς διαδικασίες, σε αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, ένας εργασιακός μεσαίωνας έχει αρχίσει την λειτουργία του και με τη συμμετοχή της πράσινης ΓΣΕΕ. Ολόκληροι τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγηθήκαν σε πλήρη κατάρρευση, μετά από την εφαρμογή του δόγματος καμία πρόσληψη. Οι κοινωνικές καθώς και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων υπολειτουργούν, μετά και την παράνομη παρακράτηση πόρων από το Κράτος, οδηγώντας τους ΟΤΑ σε ασφυξία και αναστολή των κοινωνικών παροχών.


Οι πολίτες μέσω τις καταβολής των τελών συνεισφέρουν, ώστε οι Δήμοι να κρατηθούν ζωντανοί, διότι θεωρούν ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο κοντά τους, αφουγκράζεται τα έντονα προβλήματα τις κοινωνίας και θα έπρεπε μέσω των υπηρεσιών του (παιδικοί σταθμοί, πολιτιστικοί και αθλητικοί οργανισμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.α.) να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.


Το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ που έχει επιβάλει και την αναστολή διορισμών, επιστρατεύοντας την παλιά τακτική του για το βόλεμα των «ημετέρων» και πατώντας πάνω στην απόγνωση για εύρεση εργασίας των ανέργων, που το ίδιο μαζί με την διακυβέρνηση της Ν.Δ. δημιούργησε, εφεύρε τις προσλήψεις 55.000 ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς, εργασίας μέσω «αμαρτωλών» ΜΚΟ που αφορούν στους ΟΤΑ για τους τομείς Πρόνοιας και Περιβάλλοντος και προβλέπονται από το ΕΣΠΑ.


Ερωτήματα όμως για ποιο λόγο αποφασίστηκε η εμπλοκή των ΜΚΟ στις προσλήψεις ανέργων, ποιος ο ρόλος τους, ποια τα κριτήρια διαχειριστικής επάρκειας αυτών των Οργανώσεων, με ποιο τρόπο ελέγχεται το παρελθόν και οι δράσεις τους, η αδρή χρηματοδότηση που στερεί πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι άνεργοι, η έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής της κάθε ΜΚΟ που προχωρά σε συμφωνία με δημόσιο φορέα και η απουσία αξιοκρατίας στον τρόπο επιλογής των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου το ΑΣΕΠ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο, δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις των ημετέρων οι οποίοι ετοιμάζονται για ένα ακόμα πάρτυ.


Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο τέως βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος καταγγέλθηκε ότι προέτρεψε συνεργάτες του (παραχωρώντας ακόμα και τα τηλέφωνα του γραφείου του ως τηλέφωνα επικοινωνίας) να συστήσουν ΜΚΟ για να πάρουν το πρόγραμμα που αναλογούσε στον νομό Σερρών. Η πράσινη δε ΓΣΕΕ με τον επαναστάτη αντιμνημονιακό της πρόεδρο, μέσω του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και των περιφερειακών του επιτροπών ανά την Ελλάδα προέτρεξε να συμμετέχει στο πρόγραμμα και κατηγορήθηκε από τους ''αδικημένους'' προέδρους των ΜΚΟ ότι απορρόφησε το 60% του προγράμματος.


Να σημειωθεί ότι, στην προκήρυξη του προγράμματος προβλέπεται έμμεσο κόστος του δικαιούχου της τάξης του 5% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΜΚΟ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, θα λαμβάνουν από τα χρήματα που προορίζονται για τους ανέργους, ως «προμήθεια» ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου 20.000.000ευρώ, το καινούριο λοιπόν στοιχείο της διαπλοκής χαρακτηρίζεται ως ρουσφέτι επί αδράς πληρωμής.


Όπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του ν. 4024/2011, οι ΜΚΟ μπορούν να προσλάβουν ανέργους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα συμπραττόντων φορέων, ανάμεσά τους και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού. Ρητά απαγορεύετε οι απασχολούμενοι αυτοί να καλύπτουν θέσεις μονίμου προσωπικού δηλ να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Η πρώτη εμπειρία που έχουμε, σε όσους Δήμους έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ενισχύει την άποψη μας ότι με αδιαφανείς διαδικασίες έχουν γίνει οι προσλήψεις, γι αυτό έχουμε ένα ράψε ξήλωσε σε πίνακες κατάταξης και καλύπτουν πάγιες ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό (εργάτες καθαριότητας, χειριστές μηχανημάτων, καθαρίστριες παιδικών σταθμών, διοικητικοί υπάλληλοι κ.α.). Στο δε επόμενο διάστημα προβλέπεται να αντικατασταθούν οι υπηρεσίες όπως το ''Βοήθεια στο σπίτι¨ με εργαζόμενους στο πρόγραμμα αυτό .


Η ΑΣ.Κ.-Ο.Τ.Α. δεν βάλλει κατά των ανέργων, οι οποίοι, έστω και με αυτό τον τρόπο, στη μνημονιακή εποχή ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους. Βάλλει κατά των εργολάβων της ελπίδας, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανέργων, τους οδηγούν σε δόλιες και αναξιοπρεπείς συναλλαγές προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια τους.


Βάλλεi κατά των Δημάρχων που βρήκαν μια φτηνή και χωρίς οικονομικό κόστος λύση, προκειμένου να καλύψουν τις πάγιες θέσεις των εργαζομένων που χρειάζονται χωρίς να φαίνεται ότι επικροτούν κιόλας αυτές τις λογικές. Βάλλει κατά της πράσινης ΓΣΕΕ, η οποία γίνεται το μακρύ χέρι του διεφθαρμένου συστήματος και σαν δούρειος ίππος πρωτοστατεί σε ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων .


Μια ματιά στην τελευταία της προκήρυξη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΚΟΧ 5.304/1/2012 http://www.inegsee.gr/koinofeloys-ergasias.html για το Δήμο Φλώρινας, όπου για την συντήρηση αύλειων χώρων σχολείων και παιδικών σταθμών προβλέπονται να προσλάβουν 5 οδηγούς!!! και για κατ' οίκον φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες (τυφλότητα, πολλαπλές αναπηρίες, κατάκοιτα άτομα, συνοδεία αυτών των ατόμων σε ιατρικές εξετάσεις κ.λ.π.) προσλαμβάνουν μερικές δεκάδες για να αντικαταστήσουν του εργαζόμενους στο Βοήθεια στο σπίτι.


Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί με οποιοδήποτε κόστος, καλούμε την ΠΟΕ - ΟΤΑ να πάρει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα οργανωτικά προβλήματα του κλάδου, να ενώσει όλους τους εργαζόμενους και να μπει μπροστά με ουσιαστικές δυναμικές παρεμβάσεις, να καταγγείλει την δράση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που ως εργοδότης και διαχειριστής, αθροίζεται και αυτό στην άλώση των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να παρέμβει και να σταματήσει ΤΩΡΑ το πρόγραμμα.


*Μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Με την Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια: