Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΛΙΤΟΧΩΡΟ- Καταφύγιο με θέα την ...Ελλάδα

Ο Δήμος Λιτοχώρου έχτισε στον Ολυμπο, στα 2.004 μέτρα, πέτρινο καταφύγιο. Διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια, διασωστική ομάδα και δυνατότητα φιλοξενίας 60 ατόμων. «Η θέα φτάνει έως τις κορυφές του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Αγίου Ορους και του Κισάβου», λένε οι διαχειριστές
Ενα ολοκαίνουργιο καταφύγιο σε υψόμετρο 2.004 μέτρων αναμένει εκδρομείς και...
ορειβάτες στον Ολυμπο. Στην Πετρόστρουγκα, σε ένα αλπικό τοπίο με πανύψηλα και υπεραιωνόβια ρόμπολα, ο Δήμος Λιτοχώρου έχτισε ένα πανέμορφο πέτρινο καταφύγιο, τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Το καταφύγιο λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, με εστιατόριο, καφέ, σταθμό πρώτων βοηθειών με διασωστική ομάδα και δυνατότητα φιλοξενίας έως 60 ατόμων.
«Το καταφύγιο βρίσκεται πάνω σε ένα από τα βασικά μονοπάτια του Ολύμπου, μια περιοχή που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, και στόχος μας είναι να αποτελέσει σταθμό ανάπαυλας και χαλάρωσης, με θέα που φτάνει ως τις κορυφές του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Αγίου Ορους και του Κισάβου» είπε στο «Εθνος» ο Αλέξανδρος Λιάμος από την ΕΟΔ.
Στην Πετρόστρουγκα ανεβαίνουν κάθε καλοκαίρι πάνω από 200.000 άτομα για αναψυχή και για δροσιά, αφού η θερμοκρασία είναι 14 βαθμούς χαμηλότερη από ό,τι στη θάλασσα.
Χρειάστηκαν τρία χρόνια, πολλά καραβάνια με μουλάρια, καθένα από τα οποία σήκωνε στις πλάτες του μέχρι και 100 κιλά ξύλα, πέτρα, σακιά με τσιμέντο, για να ολοκληρωθεί το καταφύγιο, ενώ η ΕΟΔ ως ανάδοχος θα δαπανήσει 70.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του.
Ηδη προχωρούν με καλό ρυθμό οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, κατασκευάζονται τα κρεβάτια και μεταφέρεται η λοιπή επίπλωση. Προς το παρόν λειτουργούν το καφέ και το εστιατόριο, ο σταθμός πρώτων βοηθειών και τα 10 πρώτα κρεβάτια για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα είναι πλήρως έτοιμο και εξοπλισμένο. Νερό μεταφέρεται από κοντινή πηγή με δίκτυο σωληνώσεων, ενώ για ηλεκτρικό χρησιμοποιούνται γεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες. Στην Πετρόστρουγκα φτάνει κανείς από τα Πριόνια, ακολουθώντας ένα βατό μονοπάτι, χωρίς μεγάλη κλίση, ύστερα από 2,5-3 ώρες πεζοπορία.
Στο καταφύγιο μπορεί κανείς να απολαύσει έναν καφέ ή φαγητό από το πλούσιο μενού και στη συνέχεια να περπατήσει άλλα 15-20 λεπτά μέχρι τη σπηλιά του ζωγράφου Βασίλη Ιθακήσιου, ο οποίος γεννήθηκε το 1879 στη Μυτιλήνη και αφού σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Βέλγιο, εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη.
Το 1928 σε μια πεζοπορία του γνώρισε και αγάπησε τον Ολυμπο, έτσι από τότε και μέχρι το 1950 περνούσε τους καλοκαιρινούς μήνες σε μια σπηλιά στην Πετρόστρουγκα, όπου και φιλοτέχνησε πάνω από 500 πίνακες με θέμα το βουνό των θεών. Κάποια από τα έργα του κοσμούν το Μπάκιγχαμ, τον Λευκό Οίκο και πολλές ιδιωτικές συλλογές. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης η σπηλιά του Απόλλωνα.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: