Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στην έκδοση της "Απεργιακής Ελευθεροτυπίας"

Απάντηση στην τοποθέτηση της συναδέλφου Άντας Ψαρά μέσα από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων, όπως αυτές είναι δημοσιευμένες στο blog του εκπροσώπου των συντακτών Πάνου Σώκου, http://ekprosoposeleftherotypias.blogspot.com

Απόσπασμα από τη γ.σ. της 5/6/2012 στην οποία αποφασίστηκε η έκδοση 3ου απεργιακού φύλλου:

»Η συνέλευση των εργαζομένων στη Χ.Κ.Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική αποφάσισε...

στις 5 Ιουνίου 2012 την έκδοση απεργιακού φύλλου της Ελευθεροτυπίας. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία 160 υπέρ, 1 κατά και 21 λευκών, το απεργιακό φύλλο θα έχει τον τίτλο της εφημερίδας, θα διευθύνεται από συντακτική επιτροπή και στόχος είναι στην έκδοση και την εκτύπωσή του να συμμετάσχουν όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων (σύνταξη, πιεστήριο, φωτοσύνθεση, διοικητικές υπηρεσίες κλπ).

Οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ.Τ. και την Φωτοεκδοτική προχωρούν σε αυτή την κίνηση καθώς εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ από τις 22 Δεκεμβρίου είναι σε απεργία και ένα μεγάλο μέρος τους πλέον σε επίσχεση εργασίας.

Η κίνηση για το απεργιακό φύλλο αποφασίστηκε δέκα μέρες μετά την απόρριψη της αίτησης της Χ.Κ.Τ. για την υπαγωγή της στο άρθρο 99, διάστημα κατά το οποίο η διοίκηση δεν έχει γνωστοποιήσει στους εργαζόμενους τις μελλοντικές της κινήσεις.«

και σχετικά με την παράλληλη προσπάθεια έκδοσης από συναδέλφους:

»Η συνέλευση των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος ( Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και enet.gr) ενέκρινε με ψήφους 137 υπέρ, 8 κατά και 14 λευκά, ψήφισμα, μετά από πρόταση συναδέλφων, που αναφέρει τα εξής:

-Ανεξάρτητα αν κάποιοι από εμάς είμαστε σε απεργία ή σε επίσχεση εργασίας, καθώς και αν ήμασταν υπέρ της πρόσθετης ή της κύριας παρέμβασης στην αίτηση της Χ.Κ. Τεγόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99, θεωρούμε ότι οι τίτλοι τέλους για την Ελευθεροτυπία δεν έχουν πέσει ακόμα και ότι όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις των συνελεύσεων μας σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις μας, επιθυμία μας είναι να βρεθεί τρόπος για να καταστεί ξανά βιώσιμη η επιχείρηση.

-Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που θέλουν μερίδα συντακτών της «Ε» και της «Κ.Ε.» (50-80 σε σύνολο 700-800 εργαζομένων) να προχωρούν στην έκδοση νέας εφημερίδας δηλώνουμε πως θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα στην ελευθερία της έφρασης και του λόγου. Επειδή όμως το εν λόγω εγχείρημα παρουσιάζεται στον ηλεκτρονικό κυρίως τύπο ως "η συνέχεια" της Ελευθεροτυπίας, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αρκούν οι όποιοι συμβολισμοί και παραλληλισμοί προκειμένου να υφαρπάξει μια μερίδα συντακτών την ιστορία της εφημερίδας. Η ιστορία της Ελευθεροτυπίας ανήκει στους χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που πέρασαν απ' αυτήν στα 37 χρόνια της ιστορίας της και πρωτίστως στα εκατομμύρια των αναγνωστών της που μας τιμούν απ' το υστέρημά τους όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως το νέο «εγχείρημα» γεννιέται, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, πάνω στην πλάτη του απεργιακού μας αγώνα και, το χειρότερο απ' όλα, εκμεταλλεύεται τη δυναμική των δύο απεργιακών φύλλων που βγήκαν έπειτα από αποφάσεις της συνέλευσης των εργαζομένων στην Χ.Κ.Τεγόπουλος.«

Απόσπασμα από τη γ.σ. της 30/5/2012
σχετικά με τη διερεύνηση σύστασης συνεταιρισμού:

»Η συνέλευση των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος (30-5-2012) με ψήφισμά της:

-Αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ( καταψήφισαν 6 εργαζόμενοι) να διερευνηθεί από τους εργασιακούς εκπροσώπους η δυνατότητα σύστασης συνεταιρισμού των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος και στη συνέχεια, να ενημερωθεί η συνέλευση.

-Εξέλεξε νέα εργασιακή επιτροπή.«

Απόσπασμα από την ενημέρωση σχετικά με την 3μερή στο υπ. Εργασίας στις 14/6/2012 με αναφορά στο 3ο απεργιακό φύλλο των εργαζομένων:

»Χωρίς καθαρό σχέδιο για το μέλλον της Ελευθεροτυπίας, τρεις εβδομάδες μετά την απόρριψη της υπαγωγής της στο Αρθρο 99 από τη δικαιοσύνη, εμφανίστηκε δια των νομικών της εκπροσώπων, η ΧΚ Τεγόπουλος στη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη. Προσπάθησαν επίσης να διασπάσουν την πλευρά των εργαζομένων «υιοθετώντας» αυθαίρετα το επόμενο απεργιακό μας φύλλο, πράγμα που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των μελών της εργασιακής επιτροπής και ανέβασε τους τόνους στη συζήτηση. Η συνάντηση έγινε υπό τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο κ. Ρουπακιώτης ρώτησε μεταξύ άλλων αν υπάρχει κάποιο πλάνο, σε πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει η εφημερίδα και με ποιο προσωπικό. Τι θα γίνει με όσους έχουν φύγει; Πώς είναι σίγουροι ότι σε μία νέα αίτηση στο 99 θα συναινέσουν οι πιστωτές;
……
Σε ερώτηση του υπουργού τι είναι διατεθειμένη να δώσει η εταιρεία στους εργαζόμενους ώστε να μειωθεί η ανασφάλειά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΧΚ Τεγόπουλος προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το απεργιακό φύλλο που ετοιμάζουμε! Είπαν ότι η διοίκηση αποδέχεται την κυκλοφορία απεργιακών φύλλων δεδομένου ότι αυτά γίνονται από τις εγκαταστάσεις χωρίς να παρεμποδίζεται η έκδοσή τους. Εφ' όσον η κυκλοφορία των φύλλων ξεκινήσει είναι διατεθειμένη να ζητήσει από την Τράπεζα Πειραιώς να άρει τις δεσμεύσεις των εσόδων ώστε τα χρήματα να τα παίρνουν οι εργαζόμενοι. Στο σημείο αυτό αντέδρασαν έντονα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διακόπτοντας τους νομικούς της ΧΚΤ και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ παρατήρησε «η Μάνια θα σας δώσει και το ΑΦΜ της...».

Με δανεικό ΑΦΜ το απεργιακό φύλλο

Αμέσως πήραν το λόγο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και τα παριστάμενα μέλη της εργασιακής επιτροπής και ξεκαθάρισαν ότι:

-Η έκδοση απεργιακών φύλλων είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων με συντριπτική πλειοψηφία, θα γίνει με δανεικό ΑΦΜ και ανεξάρτητα από την όποια στάση κρατήσει η ΧΚΤ για τους δικούς της λόγους. Είπαν ότι αν η διοίκηση θέλει να κάνει ενέργειες προς την Τράπεζα Πειραιώς να απελευθερώσει τα έσοδα, αυτό να το κάνει για την επανέκδοση της εφημερίδας ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μην προσπαθεί να εμπλέξει στα σχέδιά της το απεργιακό φύλλο.

-Τα απεργιακά φύλλα θα διευθύνονται από εκλεγμένη συντακτική επιτροπή η οποία έχει ήδη εκλεγεί. Το απεργιακό φύλλο θα τυπωθεί σε διαφορετικό πιεστήριο από αυτό της ΧΚ Τεγόπουλος και τα έσοδα θα πάνε στο απεργιακό ταμείο.

-Το επόμενο απεργιακό φύλλο θα είναι το τρίτο στη σειρά αλλά αυτή τη φορά επιλέχθηκε να διατηρηθεί ο τίτλος Ελευθεροτυπία με τη σαφή ένδειξη «Απεργιακή Έκδοση» γιατί θεωρούμε ότι όσο ο τίτλος παραμένει ενεργός δεν απομειώνεται η υπεραξία του, προς όφελος όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα αν παραμένουν στην εταιρεία ή έχουν καταγγείλει τη σύμβασή τους, όσο διατηρούν οικονομικά αιτήματα.

-Το απεργιακό φύλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική και καθημερινή έκδοση της εφημερίδας.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων επανέφερε τη θέση της συνέλευσης για την καταβολή ενός μισθού για όλους τους εργαζόμενους και τη ρύθμιση των υπολοίπων οφειλών ώστε να επανέλθουν στις θέσεις εργασίας τους. Για το θέμα αυτό οι νομικοί εκπρόσωποι της ΧΚ Τεγόπουλος είπαν ότι 15 μέρες μετά τις εκλογές θα είναι σε θέση η εταιρεία να απαντήσει για το πως, πότε και αν θα είναι δυνατή η καταβολή ενός μισθού.



http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/apantisi-stin-topothetisi-tis-psarra-gia-tin-eleytherotypia

Δεν υπάρχουν σχόλια: