Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΝΑΟΥΣΑ- Βροντερό ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ από τους Ναουσαίους

Ένα βροντερό "ΟΧΙ στο ναζισμό" ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία, ο Σύλλογος Φοιτητών Νάουσας και η Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και στη φασιστική απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).
Εκ μέρους των συνδιοργανωτών, ο Φρέντυ Μάδι, από την αλβανική κοινότητα Νάουσας, χαιρέτισε το αντιναζιστικό κίνημα και τους 300 συμπολίτες που...
παρευρέθηκαν στην Πλατεία Καρατάσιου.

Πρώτος μίλησε ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος ο οποίος ανιστόρησε την επίθεση των Γερμανών κατακτητών και Ελλήνων συνεργατών τους ενάντιο στα χωρά Μεσόβουνο και Κατράνιτσα, που κατέληξε σε σφαγή και ολοκαύτωμα των κατοίκων τους.
 
Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο δημοσιογράφος Ελευθεριάδης Θεόδωρος που αναφέρθηκε, με πολύ συγκίνηση, στην οικογενειακή του ιστορία και την εκτέλεση του παππού του.
 
Ο κύριος ομιλητής, Σπύρος Μαρκέτος, εξιστόρησε το φαινόμενο του ναζισμού τόσο στην χιτλερική Γερμανία όσο και στην Ελλάδα αλλά και στην σύγχρονη πολιτικοοικονομική διάσταση του θέματος. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από διάφορους φορείς και άτομα.

Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης ήταν η πολύμορφη συμμετοχή σε αυτήν. Αυτήν την φορά δεν ήταν στην Πλατεία το ΚΚΕ ή το ΠΑΜΕ με τις σημαίες του.
Εκεί ήταν ανάμικτοι νέοι φοιτητές, ενήλικες από το Μεσόβουνο και Κατράνιτσα, απλοί συμπολίτες μας, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναρχικοί και Αλβανοί μετανάστες, φίλοι του ΚΚΕ, όπως και η νεοσύστατη συλλογικότητα το "ΠΥΘΑΡΙ''.
 
Παρεβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λ.Παπαχρυσοστομίδης και του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Ορφανίδης και Δ.Μόρας.
 
Μια σπουδαία βραδιά για την Νάουσα, που με τον παρών των κατοίκων της έδωσε το σήμα "ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ
Ο φασισμός δεν μπορεί να εξαφανιστεί όσο υπάρχει καπιταλισμός. Μπορεί να αποδυναμωθεί.
Αυτό που θα τον αποδυναμώσει είναι το ταξικό εργατικό κίνημα. Ο φασισμός «τρέφεται» με την εξαθλίωση που προκαλεί η κρίση. Μιλά για διεφθαρμένους αστούς και για πολιτικούς.
Είναι όμως πολιτικό ρεύμα (και μορφή εξουσίας) του καπιταλιστικού συστήματος. Η σιδερένια γροθιά του.
Όπου φυτρώνει ή αναβιώνει, λείπει η δράση των μαζών, η πάλη ενάντια στη φτώχεια , την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση. Η αλληλεγγύη και ο διεθνισμός.
Πριν κάμποσα χρόνια ο εμπορικός σύλλογος μοίραζε χαρτονομίσματα ευρώ σε φωτοτυπίες, για να «συνηθίσουμε» το καινούριο νόμισμα που θα ερχόταν.
Ακόμα πιο πριν χρονικά, βράβευαν τους βιομήχανους της περιοχής, γιατί έκαναν τη Νάουσα διάσημη!!! Ο Ελευθεριάδης ήταν βασικός παράγων.
ΜΝΗΜΗ ΜΕ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ.