Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Μόνη Λύση η Διακυβέρνηση Εθνικής Συνευθύνης - Το πρόγραμμα των 8 σημείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης στη βάση 8 σημείων:

Τη χρονική στιγμή που απαιτείται η μέγιστη εθνική συναίνεση και συνεννόηση για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, ακραίες ομάδες της......



φασίζουσας δεξιάς και του αντιεξουσιαστικού χώρου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επιβάλλουν και να νομιμοποιήσουν τη βία, την αυτοδικία και τη μισαλλοδοξία στην πολιτική ζωή της χώρας, καλλιεργώντας ένα κλίμα διχασμού, έντασης, φόβου και ανασφάλειας.

Απέναντι σε όλους εκείνους που φιλοδοξούν να καθιερώσουν την ατζέντα των άκρων στη δημόσια σφαίρα, με αποκλειστικό στόχο τη σταδιακή κατάλυση του Κράτους Δικαίου, τη διάρρηξη του Κοινωνικού Συμβολαίου και εν τέλει την υπονόμευση των Δημοκρατικών Θεσμών, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με κάθε μέσο τα δημοκρατικά κεκτημένα και τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, ενώ το πρόσκαιρο και ψευδεπίγραφο δίπολο, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί καθημερινά να συγχύσει και να διαιρέσει το εκλογικό σώμα, μέσα από ανιστόρητα, απολιτικά και διχαστικά διλήμματα και με μόνο ορατό ως τώρα αποτέλεσμα την όξυνση της πόλωσης, η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, στέκεται σήμερα ως η μοναδική πολιτική δύναμη που οφείλει και μπορεί να ενώσει και να συνθέσει προγραμματικές θέσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνευθύνης, ανταποκρινόμενο στο επιτακτικό αίτημα των Ελλήνων πολιτών για συνεργασία με σκοπό την εθνική αναγέννηση.

 Στο πνεύμα αυτό, το Σάββατο 9 Ιουνίου από την αίθουσα του Κινηματογράφου Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίασε την Πρόταση Οκτώ Σημείων Προς τα Πολιτικά Κόμματα για τη Συμφωνία Εθνικής Συνευθύνης, υποστηρίζοντας πως «η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι η μόνη λύση. Προτείνουμε σε όλα τα κόμματα που αποδέχονται το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας της χώρας, που καταδικάζουν τη βία και επιπλέον θέλουν την Ελλάδα στο Ευρώ, ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης. Μια συμφωνία εθνικής συνευθύνης».

Συγκεκριμένα, η Συμφωνία Εθνικής Συνευθύνης προβλέπει:
      

- Πρώτο σημείο. Τη συμμετοχή σε ένα σύστημα διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης. Σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή πάντως μια στάση στήριξης, συστράτευσης, δέσμευσης, μέχρι το 2014 τουλάχιστον, μέχρι τις ευρωεκλογές. Με καταδίκη της βίας, με αποδοχή του δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της χώρας.

- Δεύτερο σημείο. Όλοι μαζί, οργανωμένα, να δεσμευτούμε και να αναλάβουμε κόστος στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων. Με απαράβατο όρο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Τρίτο σημείο. Η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για τρία χρόνια. Αλλά αυτό σημαίνει, πως χρειαζόμαστε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη. Έχουμε βρει τα χρήματα για τον πρώτο χρόνο. Θέλουμε περαιτέρω περιορισμένη βοήθεια για τον δεύτερο και τον τρίτο.

- Τέταρτο σημείο. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Όταν παρατείνεται η περίοδος των ελλειμμάτων, δημιουργείται πρόβλημα στη βιωσιμότητα του χρέους, γιατί προστίθεται χρέος στο χρέος. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπο να κρατήσουμε σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος, ώστε να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο της αυτοδυναμίας.

- Πέμπτο σημείο. Να γίνει ξανά η συζήτηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές, για την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Ένα κράτος που λειτουργεί, με μια οικονομία ανταγωνιστική, ανοιχτή στους νέους, ανοιχτή στους δημιουργικούς ανθρώπους. Γιατί ακούμε στην πραγματικότητα ένα λόγο βαθιά συντηρητικό της απόλυτης ακινησίας. Όλα τα κακά που μας οδήγησαν στην κρίση και στον όλεθρο να παραμείνουν χωρίς να τα θίξει κανείς. Όχι σε αυτό. Όχι στο βαθύ δεξιό συντηρητισμό που κρύβεται πίσω από τη «λεοντή» ενός δήθεν αριστερού λαϊκισμού και ριζοσπαστισμού.

- Έκτο σημείο. Η  συμφωνία των κομμάτων για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Απλό εύληπτο, αυτόματα εφαρμοζόμενο, αναπτυξιακό, κοινωνικά δίκαιο, αναδιανεμητικό. Υπάρχουν οι προτάσεις, υπάρχουν οι μηχανισμοί, υπάρχουν τα προγεφυρώματα.

Και έχουμε αναφέρει ποιες είναι οι τέσσερις φορολογικές ελαφρύνσεις, που είναι εφικτές. Α) Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.  Β) Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%.  Γ) Η μετατροπή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ σε ένα ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων. Και βέβαια, Δ) η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό, την εστίαση και τα αγροτικά εφόδια.

- Έβδομο σημείο. Να συμφωνήσουμε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, δουλειά να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Γιατί η ανάπτυξη και οι επενδύσεις δεν είναι απλώς λέξεις ή εξαγγελίες. Είναι πρακτικά προγράμματα, λύσεις, δεσμεύσεις, ικανότητα να αποφασίζεις και να δίνεις λύσεις.

- Όγδοο σημείο. Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας όπως το έχουμε περιγράψει. Το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ώστε να μην υπάρχει κανείς μέσα στην απόλυτη φτώχια σε συνεργασία με τους δήμους, σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όταν τα κονδύλια είναι στοχευμένα πιάνουν τόπο.


ΒΕΡΟΙΑ 11-6-2012

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: