Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Ο Χρ. Λάσκος στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ: Τι προτείνουμε...

Aυτές τις μέρες παρακολουθούμε μια συντονισμένη επίθεση όλων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε τι γίνεται στα κανάλια κάθε μέρα. Ένας του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την επίθεση όλων των άλλων και ιδιαίτερα του παρουσιαστή της εκπομπής. Είναι αναμενόμενο ότι έγιναν και λάθη στην εκφορά του πολιτικού μας λόγου.
Έτσι άρχισε την τοποθέτησή του στη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας ο Χρ. Λάσκος που...
 είναι ο κεντρικός ομιλητής και εκ των βασικών συνεργατών στην οικονομική πολιτική του Αλ. Τσίπρα.

Ακολούθως ο Χρ. Λάσκος αναφέρεται στην παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού και ισχυρίζεται ότι η ανάλυση που έκανε εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα βασικά αίτια που οδήγησε τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών στην κάλπη του κόμματος.

Επιχείρησαν, είπε, να θέσουν το θέμα "ευρώ ή δραχμή" αλλά αρνηθήκαμε να παίξουμε στο γήπεδό τους αφού ποτέ δεν ήταν πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.  Η πολιτική του μνημονίου ήταν και είναι λάθος και είναι ακραία ταξική. Επιχείρησε να φορτώσει στις πλάτες των φτωχών τα χρέη.

Ό,τι έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια τίποτα δεν έχει βγει. Όποιος είναι σοβαρός γελάει με τους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο. Είναι αδύνατον να ανατάξει η ελληνική οικονομία αν δεν υπάρξει ριζική αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των αδύνατων οικονομικών στρωμάτων. Αυτό το καταλαβαίνουν καλύτερα οι μικρέμποροι που κλείνουν κάθε μέρα.

Πρώτο μέλημα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς από τις 18 Ιουνίου είναι να κάνει ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ. Έπεσαν πολλά λεφτά αλλά πήγαν για μίζες. Μόνο δυο τρεις νομοί έκαναν κτηματολόγιο. Ήταν πολιτική επιλογή να μην το κάνουν.

Έχει μετρηθεί ότι 700 χιλιάδες οικογένειες έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Δεν μπορείς να κάνεις στοιχειώδη πολιτική αν δεν έχεις στα χέρια σου κρατικές τράπεζες. Σ όλο τον κόσμο όλες οι ιδιωτικές τράπεζες το ίδιο κάνουν. Δε δίνουν ούτε ένα ευρώ στην αγορά.
Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική στον τομέα της εργασίας αν δεν έχεις κρατική τράπεζα. Δεν είναι αριστερή ιδεοληψία αλλά για παράδειγμα στην Αγγλία οι μεγαλύτερες τράπεζες πέρασαν στο κράτος.

Για το μνημόνιο και το δημόσιο χρέος. Για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σαφής η θέση μας. Ουδέν αναληθέστερο ότι έχουμε πολλές απόψεις και το άσχημο είναι ότι δεχόμαστε επιθέσεις και από αριστερές δυνάμεις.
Το Μνημόνιο πέθανε, αυτό είναι γεγονός.
Για το δημόσιο χρέος από την πρώτη στιγμή η θέση μας είναι να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.

Ζητάμε να γίνει και σε μας ότι έγινε στη Γερμανία μετά τον πόλεμο. Τότε διαγράφηκε τα 2/3 του χρέους και το υπόλοιπο να πληρώνεται όταν έχουμε θετική ανάπτυξη. Πρώτα πρέπει να ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού και μετά το χρέος.

Η αναδιανομή του εισοδήματος, κρατικές τράπεζες και αναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι οι τρεις βασικοί άξονες της πολιτικής μας.

Δεν υποσχόμαστε τίποτα απολύτως. Λένε ότι υποσχόμαστε όπως το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που θέλουμε να πούμε είναι ότι όλοι εμείς τα εκατομμύρια που πληττόμαστε μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Κανένα σπίτι δεν θα βγει σε πλειστηριασμό, κανένα σπίτι δε θα  μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Αυτά δεν είναι υποσχέσεις. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά τότε δε είμαστε αριστεροί..

Δεν υπάρχουν σχόλια: