Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Απάντηση της ΚΟΕ σε σχόλιο της εφημερίδας «Πριν»

alt
Το σχόλιο του «Πριν»:
Δεν βιάζεται πλέον η ΚΟΕ να φύγει η χώρα από την ΕΕ
«Το σύνθημα για έξοδο από την ευρωζώνη δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες και τις άμεσες διεκδικήσεις της ΚΟΕ» δηλώνει ευθαρσώς η κομμουνιστική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια απολογητική ανακοίνωση - απάντηση στις ...

κατηγορίες συστημικών κύκλων για την αφίσα του 2010 που καλούσε σε έξοδο από την ευρωζώνη! Πλέον «αγωνιζόμαστε ενάντια στο ειδικό καθεστώς στην Ελλάδα και στο σάπιο πολιτικό σύστημα που το υπηρετεί», συνεχίζει η ΚΟΕ, η οποία κάνοντας κωλοτούμπα εγκαλεί το «γερμανικό παράγοντα, που οδηγεί την Ελλάδα στο προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ» και συντάσσεται με το στρατόπεδο των «πολέμιων» της ...κατοχικής δραχμής. Τελικά η «παρέμβαση στον ΣΥΡΙΖΑ» οδηγεί στον ευνουχισμό των πιο ριζοσπαστικών τάσεων.
27/05/2012
Μια απάντηση της ΚΟΕ:
Η τακτική της ΚΟΕ για το θέμα της ευρωζώνης είμαστε σίγουροι ότι είναι γνωστή στους συντάκτες του «Πριν». Η ΚΟΕ το τελευταίο διάστημα έχει αναλύσει αρκετά τις θέσεις της για αυτά τα θέματα. Κυρίως έχει αναπτύξει μια επιχειρηματολογία και ορισμένα κριτήρια γύρω από τα συνθήματα προπαγάνδας, δράσης και ζύμωσης και προσπαθεί να προσεγγίσει μια πορεία πραγματικών ρήξεων με τις κυρίαρχες δυνάμεις. Από αυτή την άποψη μας κάνει εντύπωση η «έκπληξη» και οι εύκολοι χαρακτηρισμοί των συντρόφων του «Πριν». Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο της «βιασύνης» δεν μας φαίνεται ότι αρκεί για να καθορίζει τη συνθηματολογία μας. Για παράδειγμα, η προεκλογική αφίσα του ΝΑΡ («Κομμουνισμός. Όλα για όλους») φαίνεται να καλύπτει σε εντυπωσιακό βαθμό αυτό το κριτήριο αλλά αναρωτιόμαστε αν κάποια επιρροή άσκησε, αν κάτι ώθησε στο επίπεδο του πραγματικού κινήματος.
Αν ισχύει η εκτίμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια σημαντική νίκη του λαού που επιφύλαξε μια συντριπτική ήττα στο μαύρο μέτωπο», ας αναρωτηθούμε αν σε αυτό συνέβαλλαν περισσότερο οι δυνάμεις που «βιάζονται» ή εκείνες που προσπάθησαν να χαράξουν μια ενωτική και ελπιδοφόρα πορεία, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες του αγωνιζόμενου λαού. Η στοχοθεσία ενάντια στο ειδικό καθεστώς και στο σάπιο πολιτικό σύστημα που το υπηρετεί και που φαίνεται, με βάση το σχόλιό σας, να την θεωρείτε πολύ ποταπή, είναι σήμερα κατανοητή από εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα. Είναι κατανοητή από ένα μεγάλο πολιτικό ρεύμα που ήταν εκείνο που πέτυχε τη σημαντική νίκη, στην οποία και η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρεται. Πέτυχε το λαϊκό αυτό ρεύμα αυτή τη σημαντική νίκη συνδεόμενο με το ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνοντας ότι είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που ακούει περισσότερο και είναι πιο κοντά στις ανάγκες του και δεν προσπαθεί να του επιβάλλει μια πλατφόρμα άσχετη με αυτές.
Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο κιόλας φύλλο του «Πριν» δημοσιεύεται άρθρο του Γ. Δελαστίκ που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «χρεοκοπία και πέρασμα στη δραχμή κάτω από κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σημαίνουν εφιαλτική κατάσταση»! Συμπεριλαμβάνεται και ο συντάκτης του άρθρου στο «στρατόπεδο των πολέμιων της κατοχικής δραχμής» όπως ειρωνεύεται το σχόλιο; Αν οι φίλοι του «Πριν» δεν καταλαβαίνουν ότι είναι εντελώς λάθος να αναγορεύεται σήμερα σε κεντρικό σύνθημα κάτι που ο λαός αντιλαμβάνεται ότι είναι «εφιαλτική κατάσταση» χωρίς πολιτική ανατροπή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.
Ποιοι όμως εμφανίζονται ως τιμητές του συνθήματος της άμεσης αποχώρησης από την ευρωζώνη και κατήγοροι όποιου δεν το αποδέχεται; Μα είναι το ΝΑΡ που σε όλες τις θέσεις Συνεδρίων και άλλων διαδικασιών του την τελευταία δεκαετία διευκρινίζει ότι η έξοδος από την ΕΕ τίθεται ως στόχος μόνο στη βάση μιας διεθνιστικής κομμουνιστικής προοπτικής και αντικαπιταλιστικής επανάστασης! Ακόμα και σε σώμα του 2011 ασκείται κριτική στο ΚΚΕ που υποβαθμίζει τον στόχο της εξόδου από την ΕΕ «στο όνομα μιας νεφελώδους λαϊκής εξουσίας – οικονομίας χωρίς επανάσταση»! Στο ότι η ...μετεπαναστατική Ελλάδα δεν θα είναι στην ευρωζώνη (που μάλλον δεν θα υπάρχει κιόλας) συμφωνούμε σύντροφοι του ΝΑΡ. Από το σχόλιό σας, όμως, να καταλάβουμε ότι αλλάξατε θέση και ξαφνικά ...βιάζεστε για αποχώρηση από την ευρωζώνη χωρίς κομμουνισμό; Ή απλά συνεχίζετε με κάθε ευκαιρία μια μονόπλευρη και επιθετική στάση απέναντι στην ΚΟΕ που φαίνεται να έχετε επιλέξει τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα;
Όσο για το διδακτικό συμπέρασμα ότι «η παρέμβαση στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στον ευνουχισμό των πιο ριζοσπαστικών τάσεων» στο οποίο καταλήγει το σχόλιο, δεν θα απαντήσουμε γιατί καταλαβαίνουμε ότι δεν απευθύνεται κύρια σε εμάς αλλά λέγεται περισσότερο για προεκλογική «εσωτερική κατανάλωση». Εδώ δεν κολλάει το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» αλλά περισσότερο η επίσης σοφή παροιμία «τα λέμε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά».

29/05/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: