Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΗΜΑΘΙΑ- Ποια η δυναμική των υποψήφιων βουλευτών; Ποιοι είναι φαβορί για εκλογή στη ΝΔ;

Λίγες μέρες πριν την κάλπη και θα τολμήσουμε μια ακόμα πρόβλεψη αναφορικά με την δυναμική των υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ και τις πιθανότητες εκλογής τους υπό τη βασική προϋπόθεση βέβαια ότι το κόμμα θα πιάσει στο νομό το 25% και θα εκλέξει από την πρώτη κατανομή έναν τουλάχιστον βουλευτή. Βέβαια, άλλο πράγμα τα δημοσκοπικά ευρήματα κι άλλο η κάλπη και κατά την προσωπική μου εκτίμηση τα...
 κόμματα του δικομματισμού μπορεί να υποστούν μια εντυπωσιακή απομείωση της δύναμής τους αλλά δε γίνεται να υποστούν συντριβή και να "εξαυλωθούν".

Και τα δυο έχουν κοινωνική βάση που μπορεί να έχει δυσαρεστηθεί αλλά είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθεί προς άλλη πολιτική στέγη.

Η ΝΔ στο νομό Ημαθίας είχε την ίδια εικόνα με τη γενική που είχε αποτυπωθεί στις εκλογές του 2009. Ως βάση εκκίνησης θα πρέπει λοιπόν να έχουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών και να προβλέψουμε τη μείωση δύναμης τόσο από την αποχώρηση της Μπακογιάννη όσο και του Καμμένου συνυπολογίζοντας και τη φθορά που έχει υποστεί το κόμμα από την μεταστροφή του Σαμαρά στο δεύτερο μνημόνιο. Βέβαια, πρέπει να εκτιμήσει κανείς την όποια δυναμική έχει επιφέρει η μεταγραφή Βορίδη- Γεωργιάδη που όμως στην Ημαθία δεν εκτιμώ ότι είναι τέτοια που να μπορεί να ισοφαρίσει τις απώλειες.
Μετά τα παραπάνω εκτιμώ ότι η ΝΔ θα κυμανθεί σε ιστορικά χαμηλά και θα είναι μεγάλη επιτυχία αν πιάσει ποσοστό πάνω από το 30% πόσο μάλλον αν ξεπεράσει το ποσοστό του 2009.

Μέσα στο κλίμα αυτό και μετά τα όσα συνέβησαν λίγες μέρες πριν με αφορμή τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στην Ημαθία οι έξι υποψήφιοι άρχισαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα σε ένα κλίμα δύσκολο και που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Κοινός τόπος είναι ότι μετά την αποχώρηση Χαλκίδη ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης έχει τον τίτλο του φαβορί. Ο πρώην βουλευτής της περιόδου 2007-2009 διαθέτει μια εκλογική άση, υποστηρίζεται από αρκετούς κομματικούς και κοινωνικούς παράγοντες, έχει διατηρήσει τις φιλικές και πολιτικές σχέσεις με αρκετούς φορείς και μεμονωμένους πολίτες αυτό το διάστημα που ήταν εκτός βουλής. Θεωρώ ότι ο Τσαβδαρίδης έχει όλες τις ενδείξεις εκείνες που μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα τερματίσει πρώτος το βράδυ της Κυριακής.

Σοβαρός αντίπαλος του Τσαβδαρίδη είναι ο Απ. Βεσυρόπουλος που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίζει εκλογές χωρίς μεγάλα λόγια και πολύ θόρυβο. Έχει ευρύ κύκλο γνωριμιών και υποστηρικτών και το ατού του είναι ότι υποστηρίζεται από το σύνολο του μηχανισμού του δήμου Αλεξάνδρειας αφού στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρίσκεται τόσο ο δήμαρχος όσο και οι στενοί του συνεργάτες στην ομάδα της πλειοψηφίας.
Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο Απ. Βεσυρόπουλος μπορεί να ξεπεράσει τον Τσαβδαρίδη και να τερματίσει πρώτος.

Στη συνέχεια εκτιμώ ότι η Γ. Μπατσαρά διεκδικεί χωρίς αντίπαλο την τρίτη θέση και κάνει όνειρα για κάτι καλύτερο αλλά δεν το βλέπω να συμβαίνει. Από κει και κάτω, στις υπόλοιπες τρεις θέσεις θα δώσουν μάχη που έχει να κάνει με τις εντυπώσεις οι Γιαννούτσου, Πατσίκας και Μάμαλης. Και οι τρεις αυτοί υποψήφιοι είναι παντελώς άγνωστοι στο κομματικό και κοινωνικό σώμα της ΝΔ και ως εκ τούτου στερούμενοι μηχανισμών και αναγνωρισιμότητας είναι προφανές ότι κάνουν μια κούρσα, έναν αγώνα που εκ των προτέρων έχουν χάσει.

Επανέρχομαι στην προβληματική που έθεσα στην αρχή του σημειώματος αυτού. Για να εκλεγούν οι Τσαβδαρίδης και Βεσυρόπουλος θα πρέπει η ΝΔ να συγκεντρώσει αντίστοιχο ποσοστό όχι μόνο στην Ημαθία αλλά πανελλαδικά. Μ΄ άλλα λόγια, αν το ποσοστό της είναι χαμηλό σε εθνικό επίπεδο υπάρχει ενδεχόμενο να εκλέξει μόνον έναν βουλευτή και οι υπόλοιπες έδρες να μοιραστούν σε άλλα τρια κόμματα. Οπότε, για να είναι σίγουρος τόσο ο Τσαβδαρίδης όσο και ο Βεσυρόπουλος ότι θα εκλεγούν βουλευτές θα πρέπει να χτυπήσουν πρωτιά και γι αυτό δίνουν μάχη γνωρίζοντας την πιθανότητα αυτή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, την δουλειά σου κάνεις και εσύ ως δημοσιογράφος. Όμως θέλω να πω για τους κυρίους τις φωτογραφίας, τι να περιμένω εγώ από αυτούς όταν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο έχουν υπογράψει την υποταγή τις χώρας μου στους Γερμανούς με το μνημόνιο? Έχει κάποιος από αυτούς τη δύναμη να αντισταθεί? Παρακολουθώ με αγανάκτηση τόσο αυτούς όσο και τους αντίστοιχους τους, μαζί με τα κομματόσκυλα τους να χρησιμοποιούν μεθόδους όπως παλιά στον πατέρα μου και στον παππού μου, χωρίς ίχνος ντροπής για όσα έχουν κάνει σε βάρος του λαού. Τώρα είναι καιρός όλους αυτούς μα τα φερέφωνα τους , και τους φασίστες τις Χρυσής Αυγής να τους στείλουμε στον αγύριστο, ξεζούμισαν τον λαό μας πλούτισαν εις βάρος τους , και τώρα ζητάνε αυτοί που μας καταρράκωσαν να τους ψηφίσουμε ξανά. Και επειδή πολλά διαβάζω σε διάφορους ότι Α η Β υποψήφιος καλό παιδί, άφθαρτος , δικό μας ,και τέτοιες αηδίες, την γνώμη μου λέω πως δεν αξίζει τίποτε και σε κανένα από αυτούς, ούτε και η καλημέρα. Συμπολίτες μου τώρα πρέπει να αντισταθούμε γιατί μετά θα είναι αργά όταν μας υποκλέψουν την ψήφο μας, τότε δεν θα φταίνε αυτοί, αλλά εμείς που τυχόν θα υποκύψουμε στους κομματάρχες, και στα εκβιαστικά τους διλλήματα .

Ανώνυμος είπε...

XΑΡΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΥ. Ο ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ο ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΙΤΕΡΟ ΛΟΓΟ. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ