Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ- Γενική απεργία και αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών

Η λιτότητα έχει φτάσει και στην Ισπανία, όπου η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει σκληρά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα που έχει... ξεφύγει.

Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό που γράφουν "Γενική απεργία" και "Όχι στην εργατική μεταρρύθμιση", ομάδες συνδικαλιστών έχουν ήδη κατέβει στους δρόμους και άλλοι έχουν πάρει θέσεις στις εισόδους επιχειρήσεων, στην κεντρική αγορά της... Μαδρίτης και στους βασικούς σταθμούς των μέσων μαζικής κυκλοφορίας.



Στη Μάλαγα, η συγκέντρωση απεργών έξω από την κεντρική αγορά, όπου προσπάθησαν να σταματήσουν τα φορτηγά με τα προϊόντα να φύγουν, ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών 33 άνθρωποι συνελήφθησαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Είναι η έκτη (μόλις) γενική απεργία στην Ισπανία από τη θέσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών το 1077!





Περίπου εκατό διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα. Συνδικάτα και στις κυβέρνηση συμφώνησα οι κρατικές συγκοινωνίες θα διασφαλίσουν την ελάχιστη εξυπηρέτηση των επιβατών. Για παράδειγμα, στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί το 30% των δρομολογίων των λεωφορείων και του μετρό.

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο. Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση 630.000 εργασίας μέσα στο 2012 με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 24,3% στο τέλος της χρονιάς.

Η απεργία έρχεται μόλις μια μέρα πριν από την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2012 και τις ανακοινώσεις για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους από 8,51% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011 σε 5,3% το 2012.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: