Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αυτόνομη Παρέμβαση: ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ.

Η οικονομική κρίση, η εκμετάλλευσή της από το κεφάλαιο, την εργοδοσία, αλλά και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν προκειμένου να την ξεπεράσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται για τους ίδιους, στέλνοντας στον καιάδα της απόγνωσης και της...
απελπισίας εκατομμύρια εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους, μετανάστες, αυτοαπασχολούμενους, έχουν φέρει την κοινωνία μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα.
Το βασικότερο όλων είναι αν κάποιος θα συνταχθεί με το κεφάλαιο ή τον κόσμο της εργασίας. Στο Α.Π.Θ. η Πρυτανεία, παρόλο που στάθηκε μάχιμα καταρχήν απέναντι στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους των κυβερνήσεων της τρόικας, φαίνεται ότι τώρα που αρχίζει να μπαίνει το μαχαίρι στο κόκκαλο, διολισθαίνει σε συμπεριφορές κεφαλαιοκράτη εργοστασιάρχη.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας του ΑΠΘ, αφού έχουν περικοπεί σημαντικά οι χρηματοδοτήσεις μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, και με το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η εργοδοσία σε όλη την Ελλάδα, με κορυφαίο παράδειγμα τον κ. Μάνεση της Χαλυβουργίας (δηλαδή ή απολύσεις ή περικοπές μισθών μέσω της μείωσης του χρόνου απασχόλησης) , αποφάσισε μονομερώς να επιβάλλει τη μείωση των ωρών εργασίας των εργαζόμενων στις εργολαβίες από 40 σε 35 ώρες τη βδομάδα με αντίστοιχη μείωση των μισθών και των ημερομισθίων. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη ηγεσία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, η οποία μάλιστα εκλέχθηκε έχοντας ως προγραμματικό στόχο μεταξύ άλλων και την κατάργηση των εργολαβιών στο ΑΠΘ, αποδέχεται το νομικό πλαίσιο το οποίο κατά τα άλλα καταγγέλλει, και το εφαρμόζει κατά γράμμα προκειμένου «να επιβιώσει», αφήνοντας γύρω της συντρίμμια.
Η Γραμματεία της Αυτόνομης Παρέμβασης καταγγέλλει την απόφαση αυτή, και καλεί την Πρυτανεία του ΑΠΘ να μην προχωρήσει σ΄αυτήν την ενέργεια, μεταλλασσόμενη σε ενεργούμενο της τρόικας, αλλά να υψώσει το παράστημά της και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, αντί να τα υποθηκεύει με παρόμοιες καταδικαστέες ενέργειες. Τα πανεπιστήμια δε μπορούν να είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όπως ισχυρίζεται και η Πρυτανεία του ΑΠΘ, με σκλαβωμένους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτά.
Καλούμε την Πρυτανεία του ΑΠΘ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσει στο δίλημμα: πανεπιστήμια με τους εργαζόμενους σκλάβους και τους φοιτητές φιμωμένους και υπηρέτες της αστικής ιδεολογίας ή αγώνας μέχρι τέλους από πανεπιστημιακούς και φοιτητές προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην δημόσια δωρεάν παιδεία, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, στην πλήρη και σταθερή απασχόληση, στοιχείο που θα επιφέρει και την ενεργή συμμετοχή και υπεράσπιση και από την υπόλοιπη κοινωνία;
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το δίλημμα. Η Γραμματεία της Αυτόνομης Παρέμβασης δηλώνει ότι θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα δικαιώματα των εργαζομένων, δε θα ανεχθούμε την υποβάθμισή τους σε πολίτες γ΄ κατηγορίας, πόσο μάλλον όταν αυτό επιχειρείται από ανθρώπους του πνεύματος (!!).
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο Ε.Κ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: