Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ: ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

ΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ*

Στα πλαίσια της βάρβαρης επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που έχουν εξαπολύσει οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, κάτω από τις .... εντολές της Τρόικας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , πήρε μία ακόμη ανάλγητη απόφαση σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών. Με μία εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο (αρ.73/Σ40/152) εισάγει για πρώτη φορά στην ασφαλιστική ιστορία του ΙΚΑ, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης και μόνον για τις γυναίκες, την πραγματοποίηση 100 ημερών ασφάλισης για κάθε ένα από τα πέντε προηγούμενα χρόνια, για να λάβουν πλήρη σύνταξη στο 60ο έτος της ηλικίας τους.
Με την απαράδεκτη αυτή απόφαση , καταργείται η διάταξη του νόμου 3863/2010, για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των γυναικών με πλήρη σύνταξη, στο 60ο έτος ηλικίας , έχοντας συμπληρώσει 4500 ημέρες ασφάλισης και το 55ο έτος ηλικίας το 2010. Αυτό, σε περίοδο ύφεσης της οικονομίας, με την πραγματική ανεργία να ξεπερνά έως το τέλος του χρόνου το 26% και το μεγαλύτερο ποσοστό να το αποτελούν γυναίκες , με τους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας που κύρια απασχολούσαν γυναίκες, να σβήνουν (ιματισμός, υπόδηση, καπνά, υπηρεσίες, εμπόριο κ.α.), το Υπουργείο, δίνει ακόμη μία χαριστική βολή στις γυναίκες, τις << πετάει >> κυριολεκτικά έξω από τα απομεινάρια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τις οδηγεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση.
Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες γυναίκες, η Γ.Σ.Ε.Ε. και όλες οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα ,τα Σωματεία , οι Σύλλογοι Γυναικών και οι Φεμινιστικές Οργανώσεις , να απαντήσουν άμεσα και δυναμικά, ώστε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , να αναγκαστεί να ανακαλέσει την με αριθμό 73 εγκύκλιο του ΙΚΑ και να επαναφέρει άμεσα σε ισχύ την προηγούμενη ρύθμιση.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2.12.2011

*ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: