Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΛΕΣ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Του
ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

Ενώ οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μηνύματα «συνεργασίας» των κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ επιμένει στη στρατηγική της αυτονομίας και «της κλιμάκωσης της ταξικής πάλης».
Η Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της χθες κατά... την έναρξη της 13ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στον Περισσό, έβαλε για άλλη μία φορά τα όρια, κάνοντας επίθεση εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας την «τυχοδιωκτική ευκινησία του οπορτουνιστικού χώρου» σε σχέση με τις πολιτικές συμμαχίες.

Ωστόσο προς το τέλος της ομιλίας είπε ότι η πολιτική των συμμαχιών είναι δύο ειδών. «Ή θα έχει στόχο τη διατήρηση και μακροημέρευση της αστικής πολιτικής εξουσίας ή θα υπάρχει βασική συμφωνία για την κατάκτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας», αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό σε πολιτικές συνεργασίας με όσους συμφωνούν με τους στόχους του ΚΚΕ.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ -και χωρίς να τον κατονομάσει- είπε ότι «πότε μιλά για ενότητα των αριστερών δυνάμεων, πότε προοδευτικών και αριστερών, πότε πατριωτικών και προοδευτικών, πότε δημοκρατικών, προσπαθώντας να προσεγγίσει δυνάμεις και από το χώρο του φιλελεύθερου αστικού κόμματος».

Συνέχισε όμως την κριτική και σε ό,τι αφορά την πρόταση για διέξοδο από την κρίση. «Χαρακτηριστική πρόταση είναι η δήθεν λύση του ευρωομόλογου, του αποκλειστικού δανεισμού από την ΕΚΤ, της μερικής διαγραφής του χρέους με διαπραγμάτευση ανάμεσα στις κυβερνήσεις», εξήγησε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Επιμένουν ότι το λαό τον συμφέρει η ενότητα και διάσωση της ευρωζώνης, υιοθετούν πλευρές έως και την ίδια την οικονομική διακυβέρνηση, προβάλλουν ως κρίσιμο ζήτημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την κρατικοποίηση τραπεζών, ενώ έλκονται πότε από το παράδειγμα της Αργεντινής, πότε εκθειάζουν το παράδειγμα της Ουγγαρίας, πότε θεωρούν ότι μια άλλη κυβέρνηση της Ε.Ε. χειρίστηκε τα ζητήματα καλύτερα, αποδεικνύοντας ότι είναι σταθεροί διαχειριστές του συστήματος. Αυτό ισχύει και για το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που προβάλλει παρόμοιες απόψεις».

Και σ' ένα άλλο σημείο της ομιλίας της συμπλήρωσε: «Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η περιφερειακή ή παγκόσμια διακρατική καπιταλιστική ένωση και συνεργασία κάθε μορφής διέπεται από το νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης, η οποία συνεπάγεται και ανισοτιμία στις πολιτικές σχέσεις. Κάνουν πως δεν βλέπουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, ανάμεσα στα μονοπώλια του ιδίου κλάδου».

tsatsis.thomas01@gmail.com

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: